עשב חיטה זה הנבטים הירוקים שצומחים בשלבים הראשונים של הצמח, שבסופו של דבר גדלים להיות חיטה.
הם מלאים בנוגדי חמצון, בעיקר בזכות העובדה שהם מלאים בהרבה כלורופילים – החלקיקים שנותנים לנבטים את הצבע הירוק-בהיר שלהם.
עשב החיטה יכול לעזור להגן על הדנ"א מנזקים, להפחית את ההשפעות השליליות של תזונה לא מאוזנת וגם יכול לעזור לשפר את בריאות העורקים ולהאט את תהליך העמידות לאינסולין, שבסופו של דבר גורם לסוכרת מסוג 2.
כאשר לוקחים עשב חיטה בתור תוסף תזונה, הוא לרוב מגיע בצורת אבקה או מיץ: בשביל שהוא יוכל להגיע לריכוזים גבוהים וספיגה מקסימלית.
יש אנשים שמעדיפים לערבב אבקת עשב חיטה בתוך מיצים סחוטים או שייקים ויש אנשים שמעדיפים לשתות מיץ או אפילו "שוטים" (כמו של טקילה, אבל בריא יותר) של תמצית עשב חיטה מרוכזת.
דירגנו עבורכם את תוספי עשב החיטה הכי טובים בשוק כיום וגם צירפנו הסבר עם כמה סיבות למה כדאי להוסיף אותו לתזונה שלכם.
תוספי עשב החיטה הכי טובים לשנת 2024
עשב חיטה אורגני של חברת Amazing Grass
אבקת עשב חיטה אורגנית של מותג Starwest Botanicals
שוטים של עשב חיטה מבית Green Foods
עשב חיטה אורגני של חברת PINES
היתרונות ותופעות הלוואי של עשב חיטה
עשב חיטה מגיע בדיוק מאותו הצמח ממנו מגיעים גרגרי חיטה וקמח, אבל ההבדל טמון בכמה זמן מחכים לפני שקוצרים את הצמח.
העשב נקצר כשהחיטה עדיין ירוקה ונראית קצת כמו דשא – לפני שהיא מתחילה לגדל את הגרגרים. כתוצאה מכך, היא מכילה כמויות עצומות של ויטמין E ו-K, וכן עוד ויטמינים ומינרלים.
בנוסף לכל אלה, הצמח גם מלא בכלורופילים (החלקיקים שמעניקים לעלים את הצבע הירוק-בהיר שלהם) ועוד תרכובות ארומטיות שהופכות את העשב הזה למלא בנוגדי חמצון היכולים להפחית תסמינים דלקתיים ולהילחם ברדיקלים החופשיים בגוף.
מדובר במזון-על מצוין מכל הבחינות, ובדיוק מהסיבות האלו הוא מרכיב פופולרי במיצים סחוטים ושייקים – למרות שהוא גם מאוד בריא אם מערבבים אותו רק עם מים. הנה מה שיש למחקרים מדעיים להגיד על העשב הזה:
יתרונות
עשב חיטה יכול להפחית את התסמינים של דלקות בטן הנגרמות מתזונה לקויה. חוקרי תזונה קרובים לאתר את הסיבות העיקריות להשפעות הבריאותיות השליליות שגורמות תזונה לקויה והשמנת יתר, ונראה שהן חולקות מכנה משותף אחד: דלקת.
מחקרים אפילו הצליחו לאפיין דפוסי תזונה מסוימים בתור "מעודדי דלקת" ונראה שיש קשר בין תזונה לקויה, דלקת והשמנת יתר – שכשלעצמה מעודדת דלקות.
החדשות הטובות הן שבהתאם למחקר שנערך בהודו, נראה שהוא נמצא מתאים להתמודדות עם תסמיני הדלקת ולהפחיתם (1).
במחקר המדובר, האכילו ארנבים רק במזון עתיר שומן שמעודד השמנה מהירה, אך גם נתנו להם תוספים של עשב חיטה. במהלך המחקר החוקרים עקבו אחר רמות של רכיבים שונים בדם הארנבים שמעידים על הימצאות של דלקות בגוף. החוקרים הצליחו להוכיח שהתוסף היה קשור לירידה במספר כדוריות הדם הלבנות ובמספר התאים השייכים למערכת החיסון בדם – שני גורמים שיכולים להעיד האם יש בגוף דלקת או לא.
מחקר נוסף שפורסם בשנת 2014, מצא תכונות נוגדות דלקת דומות בעשב חיטה על חולדות (2).
בהשוואה מול קבוצת בקרה שקיבלה פלצבו, תוסף עשב החיטה עזר להקל על תסמיני דלקת וכאבים בקרב חולדות עם פציעות יזומות בגפיים.
הממצאים האלו מראים שהתכונות נוגדות הדלקת שלו אינן מוגבלות רק לדלקות הקשורות לתזונה ושהן יכולות לעזור גם בדלקות הנגרמות מדברים אחרים, כגון פציעות, דלקת פרקים וסוגים אחרים של רקמות פגועות.
עשב חיטה יכול לבלום פגיעה בדנ"א. כמו הרבה תוספי תזונה "ירוקים" אחרים, גם התוסף הזה מפגיןיכולות נוגדות דלקת וגם תכונות נוגדות חמצון.
מאמר מדעי שפורסם בשנת 2006 בידי צוות חוקרים מאיטליה הראה שמינונים מסוימים של מיץ עשב חיטה הצליחו להפחית משמעותית את הנזק שנגרם למולקולות הדנ"א בידי רדיקלים חופשיים שהוכנסו לתרבית באופן יזום (3).
בנוסף, החוקרים חקרו את היכולות נוגדות החמצון שלו כאשר נקצר בנקודות זמן שונות לאורך תהליך הגדילה שלו.
התכונות נוגדות החמצון שלו היו הרבה יותר חזקות בשלב הנביטה של הצמח, כאשר הנבטים בצבע ירוק-בהיר נובטים החוצה מתוך זרעי החיטה. ברגע שצמח החיטה הגיע לבגרות ניתן היה לראות צניחה משמעותית בריכוז הרכיבים נוגדי החמצון בצמח.
עשב החיטה ממנו מיוצרים מיצים, אבקות ושוטים באיכות גבוהה נקצר בתשומת לב רבה על מנת להפיק כמה שיותר נוגדי חמצון. דבר שתומך בטענות של היצרניות המסחריות בנוגע לאיכות המוצרים שלהן, לעומת ערכות "עשה זאת בעצמך".
הריכוזים הגבוהים של ויטמין K בעשב חיטה יכולים להאט את ההתפתחות של מחלות עורקים. הוא עשיר במספר ויטמינים ומינרלים, אבל הריכוז של ויטמין K ראוי לאזכור מיוחד בגלל שנדיר למצוא את הויטמין החיוני הזה במאכלים ותוספים אחרים.
למרות שהוא נדיר, ויטמין K ממלא תפקיד חשוב בתהליכים רבים ומגוונים בגוף שלנו. נראה שאחד מאותם התפקידים הוא שמירה על בריאות העורקים שלנו וקיימות מספר הוכחות קליניות שמצביעות על כך שוויטמין K מאט את ההתפתחות של מחלות עורקים.
במחקר שפורסם בירחון אמריקני של תזונה קלינית (4), חילקו באופן אקראי ל-400 קשישים בריאים או תוספי מולטי-ויטמינים רגילים או תוספי מולטי-ויטמינים בתוספת ויטמין K.
לאחר מעקב של שלוש שנים החוקרים גילו שהקבוצה שקיבלה גם ויטמין K חוותה התקדמות יותר איטית של מחלות עורקים. החוקרים קישרו זאת לתפקידו של ויטמין K בוויסות סידן ברחבי הגוף.
הוא עשוי להאט את תהליך העמידות לאינסולין. תוצאה אחת של תזונה לקויה לאורך זמן יכולה להיות פיתוח עמידות לאינסולין, שגם קשורה מאוד לתסמונת מטבולית ולסוכרת סוג 2.
כאשר העמידות לאינסולין גוברת הגוף אינו יכול להגיב לרמות העולות של אינסולין בדם ורמות הסוכר בדם עולות גם כן ונשארות גבוהות באופן עקבי.
הריכוז הגבוה של ויטמין K בעשב חיטה יכול לעזור להפוך את התהליך הזה.
מחקר שפורסם בירחון העוסק במחלת הסוכרת בדק האם צריכה של מינונים סבירים של ויטמין K יכולה להאט את ההתקדמות של תהליך העמידות לאינסולין, שלרוב מחמיר עם הזמן (5).
המחקר נערך לאורך שלוש שנים בקרב קשישים ומצא שלהוסיף ויטמין K לתזונה של קשישים באמת יכול לעזור להאט את התהליך של עמידות לאינסולין. לתוצאות האלו יכולות להיות השפעות משמעותיות על אופן הטיפול והמניעה של סוכרת מסוג 2.
תופעות לוואי
מאחר שעשב החיטה נקצר לפני שגרגיר החיטה צומח במלואו, אז הוא טכנית נחשב ללא גלוטן. לכן, באופן תיאורטי,הוא אמור להיות בסדר עבור אנשים הסובלים מצליאק.
הבעיה היא שבפועל עשב החיטה לעיתים קרובות נקצר ומעובד עם אותו הציוד ובאותו פס הייצור בהם משתמשים עבור חיטה בוגרת, בעלת גרגרים מלאים בגלוטן, הנקצרת בשלב מאוחר יותר של השנה.
מסיבה זאת, אגודת חולי הצליאק של ארצות הברית ממליצה להימנע מעשב חיטה, אפילו כאשר הוא מסומן כמוצר ללא גלוטן (6).
כאשר מוצר מסומן כמוצר ללא גלוטן היצרן מתחייב שהמוצר מכיל פחות מ-20 חלקים ממיליון (20PPM) של גלוטן, כך שזה אפשרי שמוצר עשב חיטה יעבור את המבחן הזה ועדיין יכיל שאריות גלוטן.
ישנם יצרנים שמשתמשים בבדיקה בעלת רגישות מאוד גבוהה הנקראת בדיקת R5 ELISA ובמקרים האלו מוצר שעבר את הבדיקה אמור להיות בסדר, אפילו אם סובלים מצליאק או מרגישות לגלוטן.
עשב חיטה: סיכום ומסקנות
בין אם בצורת אבקה, מיץ או שוט, מדובר בנוגד חמצון ונוגד דלקת מאוד חזק.
הנבטים הירוקים-בהירים הצעירים של עשב החיטה עשירים בכלורופילים ומולקולות שנלחמות ברדיקלים חופשיים, יכולות להקל על דלקות הנובעות מתזונה לקויה ולהגן על הדנ"א מנזק של תגובות חמצון. הוא גם עשיר בוויטמין K אשר ממלא תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העורקים והעצמות.
בעוד, שבאופן תיאורטי, הוא ללא גלוטן, מומחים ממליצים לאנשים הסובלים מצליאק או מרגישות לגלוטן להיות זהירים בצריכה שלו, מכיוון שלעיתים קרובות הוא נקצר ומעובד באותה הסביבה בה נמצאת חיטה בוגרת אשר מכילה גלוטן.
חוץ מהמקרים המסוימים שדיברנו עליהם, מדובר באמצעי טוב לשנות את צריכת נוגדי החמצון שלנו.
ניתן לערבב בקלות אבקת שלו במים כדי לתת בוסט מהיר של נוגדי חמצון לגוף, וגם ניתן לשלב אותה בשייק חלבון או מיץ סחוט, ואם אנחנו רוצים איזו דחיפה "על הדרך" נגד דלקות, אז אפשר גם לשתות שוט של העשב בתור מקור נקי ומהיר שלו.