זעפרן: 2 תוספי זעפרן מומלצים לשנת 2024

זעפרן הוא תבלין עתיק יומין, בעל השפעה חזקה כנוגד דיכאון, יכול לתרום בטיפול בבעיות בתפקוד המיני ובעל השפעה חזקה כנוגד חמצון.

הזעפרן נמצא במוצרים אשר נועדו לדכא תיאבון ובקפליות המסייעות לירידה במשקל.

הייחודיות של הזעפרן מתחילה בצמח עצמו. הגידול שלו לא פשוט ולוקח זמן רב עד שאפשר לקצור אותו, ולאחרונה, הוא התגלה כתוסף מבטיח עם מגוון רחב של יתרונות המגובים במחקרים קליניים.

אם אתם חושבים שהגיע הזמן להילחם בדיכאון, או שיש לכם בעיה בתפקוד המיני שתרצו להתגבר עליה, אם אתם רוצים לשפר את היכולת הקוגניטיבית שלכם כי אתם כבר לא כל כך צעירים, או פשוט לשפר את רמות נוגדי החמצון בגוף שלכם – זעפרן יכול לעזור לכם, אפילו מאוד.

הלכנו ובדקנו מה למדע יש להגיד בנושא ודירגנו עבורכם את תוספי הזעפרן המובילים בשוק:

2 תוספי הזעפרן הכי טובים בעולם לשנת 2024

זעפרן אופטימלי מבית Life Extension

זעפרן אופטימלי מבית Life Extension הוא תוסף הזעפרן הטהור הכי טוב שיש בשוק, בזכות המינון המדויק שיש בו, המוניטין שלו ואיכות הזעפרן הטהור שמשתמשים בו בייצור המוצר. התוסף (הטבעוני, דרך אגב) שבא בצורת קפליות, מדוד בצורה מדויקת ומכיל 0.3% ספראנל ובסך הכל 88.25 מ"ג של תמצית זעפרן לקפליה.

תמצית זעפרן מבית Bio Nutrition

Bio Nutrition לוקחים את זה אפילו צעד אחד רחוק יותר, ומוודאים שתמצית הזעפרן שלהם היא בעלת מינון בתקן אחיד של 0.3 מ"ג ספראנל (לקפליה אחת המכילה 88.25 מ"ג תמצית זעפרן) שזהו אחד הרכיבים החשובים וההכרחיים ביותר בשביל שלזעפרן יהיו השפעות פיזיולוגיות. למרות שהכל נשמע כל כך פשוט, אל תחשבו שזה עד כדי כך פשוט: לא כל זעפרן הוא בעל תרכובת איכותית. תוספי תזונה מבוססי צמחים מסתמכים לא רק על הצמח כמו שהוא, אלא על הקשר המולקולרי בחומר המרכיב את הצמח.

למי מומלץ להשתמש בזעפרן?

זעפרן הוא תבלין בעל היסטוריה ארוכת שנים, שלא רק משמש כבר שנים כתבלין על מדף התבלינים במטבח, אלא שהוא גם ידוע בסגולותיו גם לטיפול רפואי. בזכות ההתקדמות המדעית בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים שומעים על הזעפרן ומקבלים אותו כטיפול יעיל לטיפול בחשק מיני ירוד, אין-אונות, דיכאון ואפילו לצורך שימור התפקוד המוחי אצל אנשים מבוגרים.

זעפרן ניתן לרוב כטיפול תומך או כתוספת לטיפול נגד דיכאון בעיקר בגלל דיווחים של מטופלים אשר תיארו שהזעפרן מצליח להפחית את תופעת הלוואי אולי הנפוצה ביותר של תרופות נוגדות דיכאון – בעיה בתפקוד המיני, ירידה בחשק המיני ואצל גברים, גם לאין-אונות.

תרופות נוגדות דיכאון אשר מעכבות את ספיגת הסרוטונין מקבוצת SSRI ידועות לרוב בתופעות לוואי הגורמת לבעיות בתפקוד המיני. מסתבר שההשפעה כל כך מהותית, עד כדי כך שמטופלים אשר מקבלים תרופה מהסוג הזה, לרוב רוצים להפסיק אותה בדיוק בגלל תופעת הלוואי הזאת, גם אם התרופה מצליחה לעזור להם עם הדיכאון.

זעפרן הוא פתרון שיכול לעזור מאוד לבעיות בתפקוד המיני שיכול לקרות כתוצאי מצריכה של נוגדי דיכאון – מבלי הצורך להפסיק את הטיפול (כל עוד וידאתם עם הרופא שלכם שהוא מאשר את זה).

וחוץ מזה, הזעפרן בעצמו יכול לשמש כטיפול נגד דיכאון: למרות שעדיין לא נבחן לשימוש כנוגד דיכאון בפני עצמו, מחקרים מראים שהזעפרן יכול להעלות את רמות הסרוטונין והדופמין במוח.

רמות הנוירוטרנסמיטרים (מוליכים עצביים) האלו במוח, סרוטונין ודופמין, משפיעות עלינו למשל בתחושה של מצב רוח טוב. תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה-SSRI מטרתן להעלות את רמות הדופמין בגוף.

זעפרן הוא למעשה בחירה מצוינת לצורך טיפול במבוגרים בגיל השלישי, מכמה סיבות: לא רק שהגיל השלישי מביא איתו לרוב בעיות בתפקוד המיני ומגוון סוגים של דיכאון – שלבעיות אלו הזעפרן יכול לעזור, אנשים בגילאים מבוגרים במיוחד אשר צורכים זעפרן יכולים להרוויח מיתרון נוסף שיש לזעפרן להציע, שהוא שימור היכולת המוחית והאטת ההזדקנות המוחית.

המחקרים המעניינים ביותר שנעשו לאחרונה בנוגע לזעפרן, נכנסו לחקור את השפעותיו על התפקוד הקוגניטיבי ולא רק את השפעותיו כטיפול בדיכאון או בבעיות בתפקוד המיני.

אנשים מבוגרים במיוחד יכולים להרוויח מיתרון נוסף שהזעפרן מציע, בטיפול בתפקוד העיניים, מה שהופך אותם לתוספת של קבוצה גדולה של אנשים שתוספי זעפרן יכולים להיות מאוד רלוונטיים עבורם.

איך דירגנו את המוצרים שברשימה?

אילוסטרציה של בחירה בין כמה אפשרויות

מחקרים בנוגע ליעילותו הבריאותית של הזעפרן כמעט תמיד מתחילים בזיקוק הצמח הגולמי, לכמות מסוימת של תמצית זעפרן או למינון בריכוז מדויק של ספראנל, שנחשב לחומר הפעיל ביולוגית בתרכובת הזעפרן.

לקחנו את הנתון הזה, והלכנו לפיו בבחינת ודירוג מוצרי הזעפרן. התנאי – לפחות 30 מ"ג תמצית זעפרן, שזהו המינון הנמוך ביותר שהצליח ליצור השפעה בניסויים קליניים.

העדפנו לבחור במינון שיהיה קל למדוד: המינון הנפוץ ביותר הוא 88.25 מ"ג של תמצית זעפרן, שזה גם המינון שבו השתמשו במחקרים האחרונים והחדשים ביותר שנעשו, וגם לא מינון גבוה במיוחד, בשביל האפשרות לבחון צריכת כמות כפולה ולהגיע קרוב מאוד למינון המקסימלי שאי פעם נחקר לגביו (באזור ה-200 מ"ג).

את תוספי הזעפרן שמכילים מינון בתקן האחיד למינון ספראנל בדרך כלל דירגנו גבוה יותר, מכיוון שאנו כבר יודעים שאנו מקבלים מינון מדוד ומדויק של החומר הפעיל (שכנראה) החשוב ביותר שבתרכובת הזעפרן.

כמו בסוגים אחרים של תוספים טבעיים, לבחון את התמצית הגולמית מתוך התוסף עצמו דורשת לא מעט עבודת ניחושים, ומכיוון שריכוז הספראנל משתנה מצמח לצמח, ללכת לפי תקן אחיד עוזר לנו להוריד את עבודת הניחושים מהמשוואה.

הייתה לנו העדפה לתוספים שהגיעו בקפליות מבוססות תאים של תרכובות צמחים (cellulose capsules) מאשר לתוספים שהגיעו בקפליות מבוססות ג'לטין, כדי לדאוג שהדירוג שלנו יהיה ידידותי לצמחוניים ולטבעוניים מבינכם; למרות, שקפליות מבוססות ג'לטין לא בהכרח נפסלו על הסף.

מאוד היה חשוב לנו במהלך הדירוג להתמקד בתוספים בעל עיצוב נקי וטהור, לכן, צמצמנו ואפילו פסלנו מוצרים שהשתמשו בעטיפות וחומרי מילוי (כמו סילקון דו חמצני) לייצור הקפליות. המוצרים הטובים ביותר – הם הפשוטים ביותר. קפליה טבעית, ללא מילוי או עם מילוי פשוט, כמו קמח אורז.

לאחר סינון המוצרים שלא עמדו בדרישות הסף שהצבנו ובחירת המוצרים אשר עמדו ברמת האיכות באופן כללי, הגענו לשלב דירוג תוספי הזעפרן הטובים ביותר שקיימים על המדפים היום.

יתרונות

זעפרן יכול לתת מענה למגוון של פתרונות בריאותיים – הוא לא רק תבלין לבישול! בעוד שזעפרן שימש במהלך ההיסטוריה כתרופת מרפא, כתבלין לבישול ואפילו למטרות צביעה, הזעפרן נחשב כיום כיעד רציני במחקר קליני בשימושו כנוגד דיכאון, כמחזק את המערכת החיסונית, כמדכא ותאבון וכמטפל בבעיות בתפקוד המיני.

הטווח הגדול של השפעותיו של הזעפרן מרשים במיוחד בהתחשב בעובדה שמנגנון הפעולה שלו לא כל כך מובן לנו עדיין. בזמן שעדיין לא ממש יודעים להגיד איך בדיוק זעפרן יכול לשפר את הבריאות שלכם מבחינה ביולוגית, היתרונות הישירים מהשימוש בזעפרן נחקרו כבר לא מעט.

זעפרן יכול לעזור לטפל באין-אונות. השמועה שיש בנוגע לזעפרן היא שהוא מעורר את החשק המיני, למרות, שרק לא מזמן התחילו לבחון את השימוש בו לטיפול בבעיות בתפקוד המיני.

מחקר שפורסם בשנת 2009, תיאר תוצאות ראשוניות ממחקר ראשוני בנוגע ליכולת של הזעפרן לעזור לגברים הסובלים מאין-אונות.

במחקר, קבוצה של עשרים גברים צרכו 200 מ"ג תוסף זעפרן בכל יום, למשך עשרה ימים. על ידי השוואה בין מדדים, כמו חוזק הזקפה ותוצאות נוספות משאלון בנוגע לאין-אונות, מצאו החוקרים שיפור משמעותי בתסמינים באופן סטטיסטי.

זהו רק מחקר פיילוט, אשר לא כלל בתוכו קבוצת פלצבו (דמה) אבל מצליח לספק אינדיקציה ראשונית ליכולת של הזעפרן בטיפול בבעיות בתפקוד מיני.

זעפרן יכול למנוע תופעות לוואי שליליות על המיניות אשר נגרמות מתרופות נוגדות דיכאון. ניסוי קליני שנערך עם תוספת של קבוצת פלצבו (אשר לא יודעים שהם מקבלים תרופת דמה) שפורסם במגזין "Psychopharmacology" בשנת 2012, השווה בין קבוצה של נבדקים שקיבלו 30 מ"ג של תוסף זעפרן, לבין קבוצת פלצבו שקיבלו תרופת דמה. המכנה המשותף בין כל הנבדקים במחקר הוא שכולם נטלו תרופות נוגדות דיכאון לפי מרשם וסבלו כתוצאה מכך מבעיות בתפקוד המיני כתופעת לוואי מהשימוש בהן (1).

החוקרים גילו שלאחר חודש של שימוש בתוסף הזעפרן קבוצת הנבדקים שצרכו את התוסף האמיתי חוו שיפור משמעותי בזקפה ושיפור בתפקוד המיני לעומת קבוצת הפלצבו. כתוצאה מכך, הזעפרן מצא את עצמו במוצרים אשר נועדו להאיץ את ייצור הטסטוסטרון אצל גברים.

זעפרן יכול לשמש גם נשים עם בעיות בתפקוד המיני. אל תחשבו שהיתרונות בתחום המיני שהזעפרן מוגבלים לגברים בלבד – מחקר דומה שפורסם בשנת 2012 חקר את השפעותיו של הזעפרן על נשים אשר קיבלו תרופות נוגדות דיכאון וסבלו מתופעות לוואי המתבטאות בתפקוד מיני לקוי, לאורך ארבעה שבועות (2).

באופן דומה, החוקרים גילו שלעומת קבוצת הפלצבו שהשתתפה במחקר, נשים שקיבלו את תוסף הזעפרן חוו שיפור משמעותי בתפקוד המיני לפי תוצאות מספריות הנמדדות בהקשר של בריאות מינית.

זה אומר, שזעפרן ככל הנראה משפיע על חלק מהותי בכל הקשור לעוררות מינית ולתפקוד מיני, כפי שנראה בהמשך, בעדות נוספת על השפעותיו החזקות של הזעפרן על המוח.

זעפרן יכול לשמש כטיפול בדיכאון. בנוסף ליעילותו בטיפול בתופעות לוואי שליליות של נוגדי דיכאון סטנדרטיים אשר מעכבים את ספיגת הסרוטונין (ממשפחת ה-SSRI), זעפרן מסתמן כיעיל בטיפול בדיכאון בעצמו.

מחקר שפורסם בשנת 2014 על ידי צוות של חוקרים מאוניברסיטת מורדוך שבאוסטרליה, סקר את מצבה הנוכחי של הספרות הרפואית ביחס ליעילות הזעפרן כנוגד דיכאון (3).

החוקרים העמידו שש קבוצות מבוקרות בצורה איכותית הכוללות קבוצות פלצבו לניסויים בזעפרן כטיפול בדיכאון. הם גילו שהזעפרן הצליח ליצור שיפור משמעותי בהפחתת תסמיני הדיכאון ובין הניסויים שנועדו להשוות בין טיפול בזעפרן לטיפול מסורתי לדיכאון, השפעת הזעפרן הייתה דומה בהשפעה לטיפול מסורתי בדיכאון.

החוקרים ציינו את יכולת הזעפרן להילחם בדלקת, לווסת את ייצור הסרוטונין ולהגן על רקמות עצביות כהסבר אפשרי להשפעה שהובחנה.

זעפרן יכול לשמור על רמות גבוהות של דופמין וסרוטונין במוח שלכם. מאמר שפורסם במגזין: "Pharmacy and Pharmacology" וסקר את הנושא, סיכם את מגוון האפשרויות לטיפולים תרופתיים פוטנציאליים של הזעפרן ותמציותיו. במאמר ציינו ההשפעה החזקה על שני המוליכים העצביים האלו בבעלי חיים (4).

גם סרוטונין וגם דופמין הם קריטיים כדי לדאוג שמצב הרוח שלכם יהיה טוב, מאוזן ומווסת. מוליכים עצביים אלו הם לרוב היעד הטיפולי של תרופות המטפלות בדיכאון וחרדה. אמנם נכון להיום ישנו עדיין צורך במחקרים נוספים בבני אדם, אך הניסויים הקליניים שנעשו עד כה נראים מבטיחים במיוחד.

זעפרן יכול להגן על המוח שלכם מהזדקנות. התכונות נוגדות החמצון החזקות שבזעפרן בשילוב יעילותו הברורה על תפקוד של נוירו-כימיקלים במוח, הוביל את החוקרים לבחון את יכולת הזעפרן בכל הקשור להתמודדות בהגנה על המוח כשהוא מתבגר.

במחקר אחד של חוקרים מאוניברסיטת פטרס ביוון, השתמשו בזעפרן כמגן עצבי לעכברים מזדקנים (5).

המחקר כלל עכברים אשר קיבלו תוסף זעפרן. החוקרים חקרו את היכולות הקוגניטיביות של העכברים ולאחר מכן, תיאמו את תוצאות היכולות הקוגניטיביות לרמות נוגדי החמצון במוח.

החוקרים גילו שתוסף זעפרן שיפר את היכולת הקוגניטיבית אצל העכברים, ואפילו יותר מזה, הסיקו שהשיפור ביכולת הקוגניטיבית קשורה באופן ישיר לייצור נוגדי החמצון במוח.

התכונות נוגדות החמצון שקיימות בזעפרן יכולות להילחם בתאים סרטניים. למרות שעד כה המחקרים שנעשו, נעשו בבעלי חיים ועל תרביות תאים בלבד, קיימות עדויות כי התכונות נוגדות החמצון שקיימות בזעפרן יכולות לספק השפעות אנטי-סרטניות.

זאת על פי מאמר שנכתב ע"י עזאם בולאסני וחוקרים נוספים מאיראן (6). הסקירה במאמר ציטטה מחקרים רבים שהראו שזעפרן ותמציותיו הצליחו לווסת חלוקה של תאים, לעצור נזקים של רדיקלים חופשיים ולווסת את השפעות המערכת החיסונית.

בזמן שיש עוד המון מה ללמוד בנוגע לאיך זעפרן מתקשר עם תאים סרטניים, המחקר הראשוני הזה מאוד מבטיח.

תופעות לוואי

בחורה צעירה עם תלתלים מחזיקה את הראש עם היד ומדמה תופעות לוואי

זעפרן נחשב כתוסף בעל סבילות גבוהה בקרב המחקרים הקליניים שנעשו בנוגע אליו עד עכשיו; במאמרים המדעיים שצוינו למעלה, לא נרשמו תופעות לוואי מהותיות לאורך הניסויים שנעשו.

זעפרן, כחומר צמחי, בעל תופעות לוואי שעלולות להיות מועברות גם לתוספים עצמם. חשיפה לכמות גבוהה של זעפרן יכולה לגרום לתחושת אי נוחות בעור, למרות שדיווחים על מקרים כאלו הגיעו רק מפועלים אשר קוטפים ומייבשים את הזעפרן באופן ידני (7).

אין ספק שאותם פועלים נחשפים לכמות עצומה של זעפרן לעומת המינון שבדרך כלל נמצא בתוספים, כך שקשה לחבר את זה כתופעת לוואי שאתם עלולים להיתקל בה.

מקרה אחד שדווח, ציין גם את האפשרות (הנדירה) לפיתוח תגובה אלרגית קשה כמו בכל חומר צמחי (8).

בהתחשב בעובדה שלזעפרן יכולות להיות השפעות רחבות היקף על הגוף שלכם, יהיה חכם להתייעץ עם הרופא שלכם לפני שאתם משתמשים בו, במיוחד במידה ואתם נוטלים תרופות נוספות. לתוספי תזונה באופן כללי יש לפעמים נטייה ליצור אינטראקציה עם תרופות מסוימות ויכולים לגרום לתופעות לוואי בלתי צפויות.

מינון מומלץ

כף גדולה ולבנה שיש בה זעפרן

במחקרים הקליניים היעילים ביותר שנעשו בזעפרן למטרות רפואיות השתמשו בטווח מינונים שנע בין 15 מ"ג ל-40 מ"ג ביום.

לרוב המינון היומי מתחלק בין שתי מנות, בוקר וערב, ובדרך כלל אמור להיות די פשוט בהתחשב בעובדה שרוב תוספי הזעפרן שניתן לקנות מכילים 88 מ"ג של זעפרן (לקפליה).

יש מחקרים בודדים שבדקו מינונים גבוהים יותר מהטווח (כ-200 מ"ג ליום), כך שבמידה וניסיתם תוסף זעפרן ולא הרגשתם את ההשפעות שלו, תוכלו לנסות להעלות את המינון היומי לכמות הזאת.

המינונים הגבוהים יותר שנבדקו במחקרים אלו הסתמנו כיעילים לטיפול בתפקוד מיני לקוי. מה שיכול לכוון אתכם מראש שבשביל שתוסף הזעפרן ישפיע כמו שצריך למטרה הזאת, יכול להיות שתצטרכו לקחת מינון גבוה יותר.

זעפרן: שאלות ותשובות

סימן שאלה מגיר לבן מצויר על הקיר

האם זעפרן יכול לעזור לראייה שלי?

במשך זמן רב המחקרים שנעשו על הזעפרן התמקדו בתועלת הבריאותית שלו, גם מההיבט הנפשי וגם מההיבט הפיזי בטיפול בבעיות מיניות כאלה ואחרות. המחקרים החדשים בנושא לעומת זאת, מראים שבנוסף לכל היתרונות שכבר מצאו, מסתמן שזעפרן יכול לסייע גם לראייה.

זעפרן עשוי להיות יעיל בהאטת ההתקדמות של ניוון מקולרי של הגיל (מחלה שפוגעת בתאי הראייה המרכזית ברשתית ובכך גורמת לירידה חדה בראייה ובאה לידי ביטוי עם הגיל) לפי מחקר שפורסם בשנת 2012 במגזין על רפואה אלטרנטיבית מבוססת מדעית.

המחקר בחן את השפעותיו של תוסף זעפרן על הראייה בקבוצה קטנה של נבדקים הסובלים מניוון מקולרי של הגיל (AMD). הנבדקים צרכו 20 מיליגרם של תוסף זעפרן ליום במשך שנה שבמהלכה נעשו לנבדקים בדיקות ראייה נוספות לאורך התהליך.

תוצאות המחקר הראו שיפור משמעותי בראייה לאורך כל מהלך הטיפול, למרות שחשוב להדגיש שהמחקר נעשה ללא קבוצת ביקורת ולמטרת הבחנה בלבד.

עדיין נכון להיום, התוסף המומלץ ביותר למניעת או האטת ההתקדמות של ניוון מקולרי שעליו ממליצים הוא ויטמין לעיניים - מה שמגובה במחקרים רבים ואמינים אשר כללו קבוצות ביקורת וקבוצות פלצבו.

האם זעפרן יכול לדלל את הדם?

לפי נתונים ראשוניים ממחקרים שנעשו על בעלי חיים ולפי מספר דיווחים (הנחשבים נסיבתיים) שדווחו ממחקרים קליניים, העלו השערה כי זעפרן או אחת התרכובות המרכיבות הזעפרן עלולות לגרום לדימום מוגבר או להשפיע על תכונות קרישת הדם.

דיווחים אלו המריצו חוקרים לחקור את הנושא ובמחקר שנעשה בשנת 2013 הכלל קבוצות פלצבו, השוו את רמת הקרישה בדם של נבדקים שצרכו 200 מיליגרם של תוסף זעפרן ביום ושל נבדקים שצרכו 400 מיליגרם של תוסף זעפרן ביום בכדי להבין אם הזעפרן יכול לגרום לסיכון לדימום.

נבדקי המחקר נטלו את התוסף שקיבלו מהחוקרים במשך שבעה ימים, שבמהלכם, החוקרים בדקו רמות של כמה גורמי קרישה מסוימים בדם. התוצאות היו ברורות: לא הייתה שום השפעה של תוסף הזעפרן על קרישת הדם, אפילו לא אצל נבדקים אשר נטלו מינון גבוה באופן חריג של 400 מיליגרם ליום. תוצאות אלו מפריכות את הטענה שזעפרן יכול לגרום באופן ישיר לדימום מוגבר.

חשוב לציין שקיימת האפשרות שזעפרן יכול ליצור אינטראקציה עם תרופות לדילול דם (כמו קומדין) הידועות בפוטנציאל האדיר שלהן לקיום אינטראקציה עם תרכובות ביו-אקטיביות אחרות. בכל אופן, אם אתם נוטלים תרופות מרשם באופן קבוע, במיוחד כשמדובר במדללי דם, אתם חייבים להתייעץ עם הרופא שלכם לפני תחילת השימוש באופן יום יומי בתוספי זעפרן.

לאיזה בעיות זעפרן יכול להועיל?

הזעפרן התחיל את דרכו כטיפול טבעי לדיכאון, אך עם הזמן ושלל המחקרים, התרחבו טווח הבעיות ששימוש בזעפרן יכול להועיל בהן.

נראה כי לזעפרן יש השפעה מסוימת על ייצור דופמין וסרוטונין במוח, שני מוליכים עצביים חשובים כדי לשמור על מצב רוח טוב.

היתרונות האלה יכולים להסביר באופן חלקי את יעילותו הנוספת של הזעפרן במקרים של טיפול בבעיות בתפקוד המיני ובבעיות אין-אונות אצל גברים.

והאמת, זה אפילו די קשור: זעפרן מסתמן כיעיל במיוחד בטיפול בבעיות בתפקוד המיני או בבעיות אין-אונות אצל גברים הנגרמות בעת טיפול תרופתי של נוגדי דיכאון.

למרות שמדובר בשני היתרונות הנפוצים ביותר בשימוש בזעפרן, מחקרים חדשים מראים שלזעפרן יכולים להיות אפילו יתרונות נוספים הכוללים שמירה על התפקוד המוחי ועל תפקוד העיניים והראייה ככל שמתבגרים. אמנם אלו רק מחקרים בודדים, ויש לחקור את הנושא יותר לעומק, אך אלו ללא ספק חדשות טובות ומרגשות בנוגע לשימושים נוספים שבהם הזעפרן יכול להועיל.

איך צורכים זעפרן?

הכי פשוט להוסיף זעפרן למתכונים מלוחים אשר משקפים את המסורת של השימוש בזעפרן במנות אורז. אם אתם מתכננים להשתמש בזעפרן חי (גולמי) תצטרכו לבשל אותו במים חמים או רותחים בשביל למצות מתוכו את התרכובות הפעילות, כמו למשל להכין תה זעפרן.

אך יש הגבלה לכמות הזעפרן שאתם יכולים לשלב בתזונה שלכם והחיסרון הוא ששילוב של זעפרן גולמי לא מאפשר למדוד את מינון הזעפרן שאתם צורכים. גם אם שקלתם את כמות הזעפרן שהשתמשתם בו בתבשיל מסוים, אתם לא יכולים לדעת איזו כמות מוצתה מהזעפרן הגולמי לתבשיל וכמו כן, מה הריכוז הביו-אקטיבי של התרכובות כמו ספראנל בזעפרן הגולמי שהוספתם.

אז למרות שזעפרן הוא תוספת מעולה למדף התבלינים שלכם, הדרך הטובה ביותר להשגת היתרונות הבריאותיים של הזעפרן היא כנראה דרך תוספים.

דרך תוספים אפשר להשיג מינון מדויק ומדוד של תמצית זעפרן, במיוחד עם תוסף הזעפרן שקניתם מכיל בכל קפליה את כמות הספראנל לפי התקן האחיד.

אם לזעפרן יש יתרונות במיוחד לגברים?

המון גברים מתעניינים בזעפרן, במיוחד בגלל מחקרים שהוכיחו את ההשפעות החיוביות של זעפרן על החשק המיני ועל התפקוד המיני. מספר מחקרים מצאו את יעילות הזעפרן בתפקוד מיני אצל גברים, בהתייחסות לכמה מרכיבים -החשק המיני, תפקוד הזקפה והביצועים המיניים.

חלק מהמחקרים (למרות שלא כולם) התמקדו בגברים שמקבלים טיפול תרופתי ממשפחת ה-SSRI נגד דיכאון. ידוע כי דיכאון בפני עצמו יכול לגרום לבעיות בזקפה וביכולת להגיע לסיפוק מיני, שתי בעיות שקשורות באופן ישיר לתופעות לוואי כמו בעיות בזקפה אצל גברים או ליבידו נמוך, שהן השכיחות ביותר בעת שימוש בתרופות ממשפחת ה-SSRI.

טיפ לכל הגברים, ובמיוחד לאלו הנוטלים תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה-SSRI - יתרונות הזעפרן בתחום הבריאות המינית לגמרי שווים בדיקה.

הזעפרן מועיל רק לגברים או שיכול להועיל גם לנשים?

למרות שעיקר המחקרים בנושא התמקד בתפקוד מיני לקוי אצל גברים היתרונות שבזעפרן לא פוסחים על המין היפה - והוא יכול להועיל גם לנשים.

כמו שהוזכר קודם לכן, מחקר שנעשה בנושא מצא שזעפרן יכול להיות מועיל לטיפול בנשים שמקבלות טיפול נגד דיכאון ממשפחת ה-SSRI וסובלות מבעיות בתפקוד המיני.

בנוסף, מחקר שפורסם בשנת 2008 מצא שזעפרן יכול להיות יעיל בהפחתת תסמינים קדם וסתיים, במיוחד בהפרעות במצב הרוח הקשורות לווסת.

איך מכינים תה זעפרן?

תה זעפרן באופן מפתיע ממש קל להכנה: כל מה שתצטרכו זה להרתיח מים ולהוסיף בערך 0.25 גרם זעפרן לכל שתי כוסות מים. אם תרצו להוסיף טעם יש לעשות זאת לפני הוספת הזעפרן, ואז להשאיר אותו במים הרותחים כ-5 דקות.

בהרבה מתכונים לתה זעפרן ממליצים להשתמש בקינמון, ג'ינג'ר, לימון, נענע או סוכר. אם אתם מעדיפים להימנע מהסוכר אתם יכולים להשתמש בממתיקים על בסיס סטיביה.

החיסרון היחיד בתה זעפרן הוא שאין ממש דרך לדעת מה כמות תמצית הזעפרן שיש בכוס התה שהרגע שהכנתם (באופן מעשי), לכן קשה להשוות בין המינון שתקבלו מכוס אחת של תה זעפרן ביום לבין שימוש בתוסף זעפרן יומי.

מה זה בעצם תמצית זעפרן?

תמצית זעפרן היא הצורה הסטנדרטית שבה משתמשים בזעפרן, ומייצרים אותה על ידי השריית זעפרן מיובש בחומר ממיס (בדרך כלל כוהל חיטה) ולאחר מכן אידוי הממס.

התוצאה היא תערובת מרוכזת מאוד של תרכובות שונות בעלות פוטנציאל ביו-אקטיבי אשר נמצאות בזעפרן. ברוב המקרים יצרני התוספים בודקים את הריכוז של מולקולה ספציפית הנקראת ספראנל.

באופן מאוד דומה לתמצית תה ירוק, שהמינון שלה נקבע באופן אחיד לפי כמות סטנדרטית של ECGC - המינון של תמצית זעפרן נקבע באופן אחיד לפי כמות סטנדרטית של ספראנל.

קביעת כמות סטנדרטית של ספראנל מאוד מועילה בעיקר בגלל העובדה שלא כל צמח זעפרן מכיל את אותו ריכוז של חומרים פעילים. ברגע שריכוז התמצית עומד בסטנדרט שנקבע, דוחסים אותה לתוך קפליות תוסף זעפרן.

תוך כמה זמן מרגישים את ההשפעות החיוביות של תוסף זעפרן?

ברוב המחקרים שחקרו את יתרונות הזעפרן, הנבדקים היו במעקב לאורך ארבעה עד שישה שבועות. לכן, זהו הזמן הסביר להבין אם תוסף זעפרן עושה את העבודה בשבילכם או לא.

יש לציין, מספר מחקרים שנעשו בנוגע לשימוש בזעפרן לשיפור בחשק המיני ולטיפול בבעיות אין-אונות אצל גברים, הראו תוצאות מוצלחות כבר לאחר עשרה עד ארבעה-עשר ימים.

ממצאים אלו מצביעים על כך ששימוש בזעפרן יכול להתחיל להראות שיפור בתפקוד המיני די מהר (תוך כמה ימים בודדים) – דבר מצוין לאלו מכם המתוסכלים מהביצועים המיניים שלהם.

ועם כל זאת, אם לא חוויתם שום השפעה שלילית משימוש בתוסף זעפרן, מומלץ לחכות עד כחודש וחצי להערכה הולמת אם הזעפרן באמת תורם לכם למטרה שלשמה התחלתם לקחת אותו.

זעפרן: סיכום ושורה תחתונה

גבר קופץ בין דיונות במדבר על רקע השמיים

זעפרן הוא תוסף חזק ורב תכליתי עם מגוון מרשים של יתרונות. הוא יכול לטפל בבעיות בתפקוד המיני גם אצל גברים וגם אצל נשים, גם במקרים בהן הבעיות בתפקוד המיני הן כתוצאה מתופעות לוואי של תרופות נוגדות דיכאון.

נראה שזעפרן יעיל לטיפול בדיכאון בפני עצמו תודות ליכולתו להעלות את רמות הדופמין והסרוטונין במוח שלכם.

מה שהופך את הזעפרן לבר-השוואה בינו לבין תרופות נוגדות דיכאון אשר מעקבות את ספיגת הסרוטונין (ממשפחת ה-SSRI), לפחות לפי מספר מחקרים קליניים.

זעפרן מביא איתו בנוסף השפעות נוגדות חמצון חזקות אשר יכולות להגן על התפקוד המוחי ולשפר את היכולות הקוגניטיביות שלכם, המושפעות מהגיל. מלבד מקרים נדירים של אלרגיה לחומר הצמחי שבזעפרן, נראה כי מבחינת תופעות לוואי ששימוש בזעפרן הוא די בטוח.

תוספי זעפרן פועלים בצורה האידיאלית במינונים של 30 מ"ג ועד 200 מ"ג, כאשר הגבול העליון של המינון נחוץ רק במקרים של טיפול בתפקוד מיני לקוי.

עדיין נעשים מחקרים בנוגע לזעפרן במטרה להרחיב את הידע שלנו בנוגע לשימוש בו לשיפור המצב הבריאותי, אבל אנחנו כבר יודעים שלתבלין העתיק הזה יכולים להיות יתרונות בריאותיים עצומים.

משתמשים בתוסף של זעפרן? יש לכם שאלות? חושבים שפספסנו משהו? ספרו לנו בתגובות שלמטה!
אייל רז
אייל רז

אייל רז הוא דמות פיקטיבית של מומחה לכושר, תזונה, וספורט. אייל אוהב להתעורר מוקדם לריצת 10 קילומטר, ולא מוותר על ארוחת בוקר בשום יום בשבוע.

8 תגובות
  1. על איזה סוג של זעפרן אתם ממליצים
    מאיזה סוג חברה הכי טובה לקנות את הזעפרן?

  2. אם אני משתמש נכון להיום בתרופות לדילול דם(קומדין) לאחר ניתוח מעקפים בגפיים. האם ניתן לצרוך תוסף זעפרן במקרה שלי?

    • היי נתן,

      יש להיוועץ ברופא המטפל שלך כדי להבין מה מותר לשלב במקרה שלך.
      המון בריאות!

  3. יש לי שאלה? אני נותנת לבן שלי שתיה עם זעפרן הוא בן 10 וזה עושה פלאים .האים זה בסדר לתת לילד?הוואטסאפ שלי 0505919885.מחכה לתשובה במהירות.תודה

    • שלום חנה,

      יש להיוועץ ברופא המשפחה וכן בתזונאי ילדים כדי לבצע בדיקות והתאמות בהתאם לצרכים והגוף של הילד.
      בהצלחה!

  4. באיזה דרך הכי טוב לטול את הזעפרן בטיפות או בקפסולה?
    ואם יש חברה טובה לשנייהם בארץ

    • שלום שרה,

      תוספי הזעפרן כולם נועדו לאותה מטרה – להוסיף זעפרן לתזונה ולגוף שלנו.
      לגבי דרכי הנטילה, מדובר בהעדפה אישית, שכן לעתים ילדים מתקשים לבלוע קפסולות ויעדיפו טיפות וכדומה.

      במדריך ריכזנו לך חברות פופולאריות וניתן לרכוש אותן דרך הכפתור בדיקת מחיר.

      שבוע נפלא!

השאירו תגובה

ויטה פלוס
Logo