עצירות: תסמינים ודרכי טיפול מומלצות [כולל דרכים טבעיות להקלה]

עצירות מתרחשת כאשר קיימת ירידה בתנועתיות של המעיים וקשה יותר לצואה לעבור. זה בדרך כלל קורה בגלל שינויים בתזונה, בשגרה, או בגלל צריכה לא מספקת של סיבים תזונתיים.

אם אתם סובלים מכאבים עזים, דם בצואה או עצירות הנמשכת למעלה מ-3 שבועות עליכם ליצור קשר עם רופא.

תוכן עניינים לצפיה בתוכן העניינים

מה זה בעצם עצירות?

ההגדרה של עצירות היא תדירות יציאות נמוכה מ-3 פעמים בשבוע. תדירות היציאות משתנה מאדם לאדם, אנשים מסוימים הולכים לשירותים מספר פעמים ביום בעוד שאחרים רק פעם או פעמיים בשבוע.

לא משנה כמה יציאות יש לכם בשבוע כל עוד אתם מרגישים בנוח, התדירות נחשבת נורמלית בשבילכם באופן אישי והיא לא משתנה יותר מדי.

בלי קשר לפעילות המעיים הסדירה חשוב לזכור: ככל שעובר יותר זמן בין יציאה ליציאה, ככה יותר קשה לצואה לצאת החוצה.

גבר עם בוקסר משובץ יושב על האסלה

תסמינים נוספים של עצירות:

  • צואה קשה ויבשה
  • כאב באזור המעיים, קושי ביציאות
  • תחושת נפיחות

עד כמה עצירות היא בעיה נפוצה?

רוב האנשים חושבים שהפירוש של עצירות הוא פעילות מעיים בתדירות לא מספיק קרובה ואם יש להם יציאות כל יום אז לא יכול להיות שהם סובלים מעצירות. בפועל, העניין הוא קצת יותר מורכב והוא קשור למגוון תסמינים שאולי לא תמיד קל לזהות.

מספיק שאדם יחווה אפילו רק אחד מהתסמינים הבאים:

  • פחות מ-3 יציאות בשבוע
  • נדרש מאמץ רב כדי להתחיל או לסיים את פעולת המעיים (יציאה)
  • הצואה נראית כמו סלעים וחלוקי נחל באופן עקבי
  • תחושה של התרוקנות לא מלאה לאחר יציאה

בגלל טווח הסימפטומים הרחב יחסית, אנשים רבים לא יודעים מתי הם סובלים מעצירות. בהתאם לחומרת העצירות כך היא יכולה לגרום לבעיות כמו כאבי בטן וגזים.

מאמץ יתר בזמן היציאות עלול לגרום גם לטחורים (ורידים נפוחים בפי הטבעת), פיסורה אנאלית (סדק לא טבעי, קרע או חתך בעור של התעלה האנאלית), וצניחת החלחולת (התפלשות של החלחולת דרך פי הטבעת).

איך להימנע מעצירות?

ילדה מחזיקה נייר טואלט בחדר השירותים

אפשר להימנע על ידי שימוש בשיטות ביתיות בהן משתמשים כדי לטפל בבעיה ולמנוע ממנה להפוך לבעיה כרונית.

לפניכם כמה דרכים ביתיות לטיפול ומניעה:

תזונה

הקפידו על תזונה מאוזנת שכוללת בתכה הרבה סיבים. מקורות טובים לסיבים הם פירות, ירקות, קטניות, לחמים ודגנים מלאים. סיבים תזונתיים בשילוב עם שתייה מרובה של מים עוזרים למעי הגס להעביר את הצואה ולהוציא אותה אל מחוץ לגוף.

בפירות, רוב הסיבים נמצאים בקליפה, בפירות עם זרעים, כמו תותים יש הכי הרבה סיבים. סובין הוא גם מקור נהדר לסיבים. אפשר לאכול דגני סובין או להוסיף אותם למאכלים אחרים, כמו מרק ויוגורט.

מומלץ לאנשים הסובלים מעצירות לאכול בין 18 ל-30 גרם של סיבים מדי יום.

שתייה

שתו 8 כוסות מים של 240 מ"ל כל אחת בכל יום. חלב עלול לגרום לעצירות אצל חלק מהאנשים, נוזלים שמכילים קפאין, כמו קפה ושתייה קלה, עלולים לגרום להתייבשות.

ייתכן שתצטרכו להפסיק לשתות קפה, חלב ושתייה ממותקת עד שפעילות המעיים שלכם תחזור להיות סדירה.

פעילות גופנית

פעילות גופנית מקלה על כאבים של עצירות

בצעו פעילות גופנית באופן שגרתי. פעילות גופנית עוזרת להמריץ את חילוף החומרים.

תוספי תזונה

טפלו בעצירות קלה בעזרת תוסף תזונה כמו מגנזיום. חשוב לדעת שלא כולם צריכים לקחת מגנזיום, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שאתם מתחילים ליטול תוספי תזונה.

אל תתאפקו

לכו לשירותים כשאתם מרגישים צורך. אל תמתינו עם זה.

שינויים בשגרה

כשאתם נוסעים לחופשה למשל, שגרת התזונה שלכם משתנה. זה עשוי להשפיע על מערכת העיכול. במחקר משנת 2008 חקרו מדענים 83 אנשים על שינויים שהם חוו במערכת העיכול בזמן שהיו בחופשה. תוצאות המחקר הראו כי 9% מהאנשים חוו עצירות כאשר נסעו למדינה אחרת.

אכילה, שינה והליכה לשירותים בזמנים שונים מהרגיל עשויים להגביר את הסיכון לסבול מעצירות.

איך לטפל בזה לבד

ברוב המקרים הקלים עד הבינוניים תוכלו לטפל בזה לבד בבית, טיפול עצמי מתחיל במעקב אחרי הרגלי האכילה והשתייה, תוך כדי ביצוע שינויים והתאמות על פי הצורך.

המלצות להקלה

שתיה מספקת של מים ונוזלים אחרים מסייעת לצואה לנוע יותר בקלות במעיים. אצל ילדים, כמות הנוזלים שהם צריכים משתנה בהתאם לגיל ולמשקל, אבל רוב הילדים בגילאי בית ספר צריכים לשתות לפחות 3-4 כוסות מים בכל יום.

אם תינוק סובל מעצירות בגלל שינויים בתזונה כמו מעבר מחלב אם למזון מוצק, נסו לתת לו לשתות בין 60 ל-120 מ"ל של מיץ תפוחים, אגסים או שזיפים מיובשים. אם העצירות נמשכת פנו לרופא, ייתכן שמדובר בבעיה בריאותית אחרת.

הוסיפו לתפריט התזונה שלכם פירות, ירקות, דגנים מלאים ומזונות עתירי סיבים נוספים. הימנעו מאכילת מזונות עתירי שומן כמו בשר, ביצים וגבינות.

הימנעו מצריכת מוצרי חלב ומזונות נוספים שייתכן שגורמים לעצירות.

שימו לב איך אתם יושבים על האסלה! הרימו את הרגליים והישענו אחורה או עברו לתנוחת סקוואט. התנוחה בה אתם יושבים משפיעה על פעילות המעיים.

אם יש צורך, קנו מרכך צואה עדין ללא מרשם, שמן פרפין מבית המרקחת, או ממריצי שלשול כמו ביסקודיל או סנה (senna). מומלץ להתייעץ עם הרוקח לפני שקונים חומרים משלשלים או מרככי צואה.

אסור להשתמש בתרופות או תוספי התזונה האלה במשך יותר משבועיים מבלי ליידע על כך את הרופא שלכם. שימוש יתר בתרופות ובתוספי תזונה המעודדים שלשול עלולים להחמיר את הסימפטומים.

שימוש יתר בחומרים משלשלים

אישה עם שמלה ותחתון שחור יושבת על האסלה

חלק מהאנשים מודאגים מכך שהיציאות שלהם לא בתדירות מספיק גבוהה אז הם משתמשים בחומרים משלשלים בניסיון לפתור את הבעיה. החומרים המשלשלים אמנם יכולים לסייע בשיפור פעילות המעיים אבל במידה ומשתמשים בהם באופן קבוע הגוף עלול לפתח בהם תלות מסוימת.

זה יכול לגרום לכך שתיאלצו להמשיך לקחת חומרים משלשלים גם אם אתם כבר לא זקוקים להם באמת. עם הזמן תזדקקו למינונים גבוהים יותר כדי לקבל את אותה תוצאה.

חומרים משלשלים עלולים ליצור הרגלים לא בריאים, ככל שהתלות במשלשלים גדולה יותר כך גדל הסיכון לסבול מעצירות כשמפסיקים את השימוש.

שימוש יתר בחומרים משלשלים עלול להוביל לבעיות הבאות:

  • התייבשות
  • חוסר איזון אלקטרוליטי
  • פגיעה באיברים פנימיים

חלק מהסיבוכים האלה יכולים להפוך לסכנת חיים של ממש. תמיד חשוב להתייעץ עם רופא או מומחה אחר בתחום לפני שמתחילים להשתמש בחומרים משלשלים.

תרופות סבתא מומלצות לטיפול בעצירות

זרעי שומשום

זרעי שומשום הם תרופה ביתית נהדרת לטיפול בעצירות. ההרכב השומני שלהם מסייע להרוות את המעיים, זה יכול לעזור במידה והבעיה היא צואה יבשה.

להקלה מיידית בעצירות, הוסיפו זרעי השומשום לדגנים, סלטים, או טחנו אותם ופזרו מעל לאוכל.

מולסה (דבשה)

כף אחת של מולסה שחורה לפני השינה אמורה לספק הקלה בעצירות עד הבוקר. מולסה שחורה עוברת תהליך של בישול וריכוז 3 פעמים כך שיש בה ויטמינים ומינרלים משמעותיים עם דגש על מגנזיום שמסייע בהקלה של תסמיני העצירות.

סיבים תזונתיים

סיבים מתנהגים כמו מנקה מקטרות, הם מקרצפים מזון וחלקיקי פסולת ממערכת העיכול וסופגים נוזלים. זה מוסיף נפח לצואה ומסייע לשרירי מערכת העיכול להמשיך ולהניע את המזון הלאה.

ההמלצה היא לאכול 20-35 גרם של סיבים ביום כדי לשמור על פעילות מעיים סדירה ותקינה. דוגמאות למזונות עשירים במיוחד בסיבים: דגני סובין, שעועית, עדשים, שיבולת שועל, שקדים, שעורה, פירות טריים ויבשים ומגוון רחב של ירקות. כל המאכלים הללו יכולים להיות תרופות ביתיות להקלה בעצירות.

אם למרות הכל אתם עדיין סובלים מעצירות, הקפידו לשתות הרבה מים כדי לשמור על הצואה שלכם רכה ולאפשר מעבר חלק שלה מהמעיים החוצה.

מנטה או תה ג'ינג'ר

כוס תה עם ג'ינג'ר ומנטה להקלה על כאבים

מנטה וג'ינג'ר הן שתי תרופות ביתיות מוכחות המסייעות לעצירות ובעיות עיכול נוספות. מנטה מכילה מנטול, יש לו השפעה נוגדת עוויתות שמרגיעה את שרירי מערכת העיכול. ג'ינג'ר הוא צמח מרפא שגורם לגוף לייצר יותר חום, זה יכול לעזור לזרז את פעולת העיכול במידה והיא איטית מדי.

אפשר לצרוך ג'ינג'ר בצורת כמוסה או פשוט לקנות תה ג'ינג'ר. במידה ואתם שותים תה, המים החמים מסייעים גם לעורר את מערכת העיכול ויספקו הקלה בעצירות. חליטת שורש שן הארי גם מעודדת שלשול ומסייעת בניקוי רעלים.

שומנים בריאים

שמן זית, אגוזים ואבוקדו מכילים כולם שומנים בריאים, אשר יכולים לעזור ב"שימון" המעיים ולהקל על הנפיחות. סלט עם ירקות עלים עשירים בסיבים ורוטב שמן זית פשוט, קומץ אגוזים קטן או כף חמאת בוטנים טבעית על פירות או טוסטים הן אפשרויות טובות.

גם אם אתם שומרים על המשקל, שומנים בריאים נחוצים לתפקוד הבסיסי של הגוף. הם מסייעים בהשגת תחושת שובע גם כשאוכלים פחות.

מי לימון

זו אחת התרופות המוכרות ביותר להקלה. קחו מעט מים חמים והוסיפו להם מיץ לימון סחוט ודבש. לימון הוא חומר שיכול להמריץ את מערכת העיכול ובמקביל לסייע גם בניקוי רעלים. הדבש מוסיף טעם מתוק ומפחית את הטעם החמצמץ של הלימון. חוקרים מסוימים סבורים שהוא גם פועל כחומר משלשל קל.

את הדבש אפשר להחליף במלח ים, הוא עשיר במגנזיום-מינרל שמעודד כיווץ של שרירי המעיים ומסייע בניקוי רעלים מהקיבה והמעי הדק.

כוס קפה

קפה יכול להמריץ את פעילות המעי הגס ולהאיץ את תדירות היציאות. משקאות חמים אחרים פועלים גם כן כתרופות ביתיות לטיפול בעצירות. תה צמחים או כוס מים חמים עם מעט מיץ לימון (חומר משלשל טבעי) או דבש עשויים גם הם לעורר ולהמריץ את פעילות המעיים.

קפה הוא גם חומר משתן, לכן חשוב להקפיד לשתות הרבה מים או שהעצירות עלולה להחמיר.

צימוקים

על פי מומחים לרפואת ילדים, הצימוקים עשירים בסיבים והם מכילים חומצה טרטרית, שהיא חומצה אורגנית בעלת השפעה משלשלת. גם דובדבנים ומשמשים עשירים בסיבים ויכולים לעזור.

תאכלו את הפירות האלה ביחד עם קערת יוגורט כדי להפיק את היתרונות של החיידקים הפרוביוטים וההשפעה החיובית שלהם על פעילות המעיים.

שזיפים מיובשים

הם עשירים בסיבים ומהווים תרופה ביתית נהדרת להחזרת פעילות מערכת העיכול לשגרה. ב-3 שזיפים מיובשים יש 3 גרם סיבים. הם מכילים תרכובת פנולית שממריצה את התכווצות המעיים ומעודדת יציאות.

אפשרויות נוספת הן תאנים ופירות יבשים שלא גורמים לנפיחות כמו השזיפים.

שמן קיק

תרופה ביתית שהועברה מפה לאוזן במשך דורות. אחד השימושים העיקריים בשמן קיק הוא בתור חומר משלשל. קחו 1-2 כפיות על קיבה ריקה וצפו לתוצאות לאחר כ-8 שעות של המתנה. למה? כי בשמן קיים רכיב שמתפרק לחומר שממריץ את פעילות המעיים.

הרימו את כפות הרגליים

אישה צעירה יושבת על המיטה עם כאבי עצירות

לחלק מהאנשים יותר קל להוציא את הצואה החוצה אם הם מניחים את כפות הרגליים שלהם על מדרגה או שרפרף נמוך, כאשר הברכיים שלהם מעל לגובה הירך.

סודה לשתייה

כשהנתרן ביקרבונט משתלב עם החומציות בקיבה הוא מייצר מלח, פחמן דו חמצני ומים, החומרים הללו מקלים על תנועת המעיים ומנקים את המעי הגס.

תאנים (אנג'יר)

תאנים יכולות לסייע בהקלה מיידית בעצירות כאשר הן ספוגות במים חמים. יש להן תכולת סיבים גבוהה והן מומלצות מאוד. תאנים ידועות כתרופה הביתית הטובה ביותר לעצירות אצל ילדים.

תוכלו להוסיף את התאנים לשגרת התזונה היומית שלכם כדי לשפר את פעילות מערכת העיכול.

חלב וחמאת גהי

הם יכולים לשמש בתור תרופות ביתיות יעילות להפליא. אפשר לקחת 1-2 כפיות של חמאת גהי בכוס חלב רותח ולשתות אותה לפני שהולכים לישון, זאת אחת הדרכים היעילות והטבעיות ביותר להיפטר מעצירות.

דליה (חיטה סדוקה)

סופר-פוד (מזון על) שמהווה מקור עשיר לחלבון מהצומח ומכיל ויטמינים חשובים שיכולים לעזור להיפטר מהעצירות.

הדליה מכילה את כמות המגנזיום המומלצת ליום והיא אחת מהדרכים הטבעיות ביותר להקלה על עצירות. מומלץ מאוד לבני הדור השלישי לכלול בתפריט התזונה שלהם.

שורש ליקוריץ

אחד המזונות האיורוודים היעילים ביותר שיכולים לעזור בשיפור פעילות מערכת העיכול. קחו כפית אחת של אבקת שורש ליקוריץ והוסיפו לה כפית ג'אגרי (Jaggery)-סוכר קנים הודים.

עכשיו, אתם יכולים פשוט לשתות אותו עם כוס מים חמים. הוא ידוע בתור ממריץ פעילות מעיים ונחשב לאחד הצמחים הטובים ביותר שיש לטיפול בעצירות.

רוברב (ריבס)

הירק הזה מתגלה כיעיל להפליא בתור תרופה צמחית לטיפול בנפיחות, הוא ידוע בטעמו החמצמץ ובדרך כלל מבושל ביחד עם סוכר. ידוע שלרוברב יש השפעה משלשלת והוא משמש גם כטיפול טבעי לעצירות.

בננות

הפרי הזה הוא תרופה ביתית נפוצה בהודו להקלה מיידית בעצירות. בננות בשלות מועילות מאוד והן פתרון כלכלי משתלם ביותר. הן מקור טוב לסיבים וידועות גם בתור פרי שמשפר את פעילות מערכת העיכול.

בננות עשויות לסייע גם בהמרצה של חיידקים טובים.

פעילות גופנית

חדשות טובות, אחת התרופות הביתיות היעילות ביותר לעצירות לא דורשת אף מרכיב! אפילו הליכה יומית של 15 דקות בלבד יכולה לסייע בהמרצת פעילות המעיים.

אם אתם מרגישים עייפים או ישנוניים אחרי ארוחה כבדה, נסו להסתובב קצת במקום לשכב על המיטה או הספה. המרצת תהליך העיכול יכולה לעזור לכם להימנע מאותה תחושה של כבדות שמגיעה אחרי ארוחה גדולה.

עצירות אצל ילדים ותינוקות

במידה ותינוק שזה עתה נולד לא מפריש מקוניום (הצואה הראשונה של תינוקות, בצבע ירוק כהה) בתוך 48 שעות מהלידה, ייתכן שהוא סובל ממחלת הירשפרונג שהיא בעצם בעיה התפתחותית של החלק הפנימי במערכת העצבים של המעי.

במצב הזה תאי עצב מסוימים חסרים בחלק של המעי הגס, הצואה לא מצליחה להתקדם באזור המעי הפגוע וזה גורם לה להיתקע ולהצטבר. רופאים יוכלו בדרך כלל לזהות את התסמינים ולהמליץ על ניתוח בתור טיפול לבעיה.

ברוב המקרים הבעיה הזו לא חמורה מדי כפי שהיא אולי נשמעת.

אם תינוק בשלב הינקות לא מפריש צואה במשך שבוע זו בדרך כלל לא בעיה. תינוקות בשלב הינקות בדרך כלל לא חווים עצירות, במידה ויש חשש לגבי תנועת המעיים של התינוק אפשר ואף מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.

הסבירות לעצירות גבוהה יותר בדרך כלל במקרים הבאים:

  • מעבר לתזונה מבוססת פורמולה
  • מעבר מהנקה למזון מוצק
  • בזמן גמילה מחיתולים
  • לחץ

אם תינוק חווה עצירות כשמאכילים אותו בפורמולה אפשר לנסות להגדיל את צריכת המים בין כל האכלה אבל בכל מקרה אין צורך להוסיף מים לפורמולה עצמה. אם התינוק אוכל כבר מזון מוצק ייתכן שהוא פשוט צריך יותר סיבים ומים בתזונה. פירות יכולים להיות אפשרות טובה. חשוב לא לדחוף אוכל בכוח כי זה יכול לגרום ללחץ.

בזמן שהילד לומד ללכת לשירותים לבד יכול להיות שהוא יחווה עצירות אם הוא מרגיש לחוץ, במיוחד אם מתרחשים שינויים אחרים בחייו כמו מעבר לפעוטון. לפעמים פשוט צריך לתת מספיק זמן עד שהכל יוצא החוצה.

תסמינים נוספים שמעידים על עצירות אצל ילדים:

  • בטן קשה או נפוחה
  • חוסר אנרגיה
  • תיאבון מופחת
  • רגזנות

תרופות משלימות ורפואה אלטרנטיבית

איש עם חולצה אפורה עם כאבי בטן של עצירות

טיפולים נוספים אפשריים: דיקור סיני, עיסוי, צמחי מרפא ושיטת מוקסה שכוללת גירוי נקודות דיקור עם צמח המרפא מוגורט.

השימוש בצמחי מרפא הוא מורכב ותמיד מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שמנסים דבר חדש, במקרים מסוימים עשויות להיות השפעות שליליות. אם אתם חוששים שהתינוק סובל מעצירות, חשוב קודם להתייעץ עם רופא בעניין.

מתי לגשת לרופא?

ברוב המקרים הנפיחות היא לא רצינית ואפשר לטפל בה בעזרת התייעצות עם רוקח בבית מרקחת. הרוקח יכול להמליץ לכם ליצור קשר עם רופא המשפחה שלכם במידת הצורך.

מומלץ להתייעץ עם רוקח גם אם אתם רק חושדים שאתם או ילדכם אולי סובלים מעצירות. לעיתים קרובות ימליצו הרוקחים על שימוש בחומרים משלשלים ביחד עם שינויים בתזונה ובאורח החיים שלו. יכול להיות שתוכלו לטפל במצב על ידי שינויים פשוטים בתזונה ובאורח החיים.

אם השינויים האלה לא עוזרים והבעיה נמשכת, עליכם להתייעץ עם רוקח או רופא.

אם אחד או יותר מהתסמינים הבאים מופיעים עליכם לפנות לרופא משפחה:

  • דימום בפי הטבעת
  • ירידה בלתי מוסברת במשקל
  • עייפות מתמשכת
  • העצירות נמשכת יותר מ-14 יום ללא שיפור

עצירות ואנשים מבוגרים

הסבירות לעצירות כרונית אצל מבוגרים גדולה יותר מהסיבות הבאות:

  • תופעות לוואי של תרופות כמו אופיאטים לכאב (פרקוסט, אוקסיקודון, נורקו), תרופות נוגדות דיכאון, נוגדות פרכוסים ואנטי היסטמינים.
  • מצבים רפואיים כמו גידולים, מחלת פרקינסון או תת פעילות של בלוטת התריס
  • האטה או היחלשות של מערכת העיכול

הקלה על התסמינים

ביופידבק

רוב שרירי האגן שמקיפים את פי הטבעת והרקטום (חלחולת) ניתנים לשליטה ברמה מסוימת. אימון ביופידבק יכול לסייע לחולים עם תפקוד לקוי של רצפת האגן ללמוד כיצד לגרום לשרירים לעבוד בצורה תקינה יותר ולשפר את היכולת לעשות את הצרכים.

באימון ביופידבק אנורקטלי ממקמים קטטר רגיש ללחץ דרך פי הטבעת אל תוך הרקטום. בכל פעם שהמטופל מכווץ את השרירים נוצר לחץ שמורגש על ידי הקטטר והוא משדר את הנתונים על המסך. על ידי צפייה בפעילות במסך והניסיון לשנות אותה המטופלים לומדים כיצד להירגע ולכווץ את השרירים בצורה טבעית יותר.

פעילות גופנית

אנשים שיושבים רוב היום הם בקבוצת סיכון גדולה יותר מאשר אנשים פעילים וכאלו שעומדים על הרגליים בזמן העבודה. לא קיימים מספיק מחקרים בנושא ואלו שבוצעו הראו שלפעילות הגופנית יש השפעה מינימלית ולפעמים אין השפעה בכלל על התדירות שבה אנשים הולכים לשירותים.

פעילות גופנית מומלצת בעיקר בגלל היתרונות הבריאותיים הרבים האחרים ולא בגלל השפעה פוטנציאלית לשיפור המצב אצל אנשים הסובלים מעצירות.

ניתוח

בשביל חולים הסובלים מעצירות שנובעת ממחלות במעי הגס או שימוש מוגזם בתרופות משלשלות, ניתוח הוא הפתרון האולטימטיבי. במהלך הניתוח מוסר רוב המעי הגס למעט הרקטום (או פי הטבעת וחלק מהרקטום).

את הקצה של המעי הדק שחתכו מחברים לרקטום או המעי הגס שנותרו.

אצל חולים הסובלים מאינרציה של המעי הגס מבצעים ניתוח אך ורק במידה ושאר הטיפולים לא הועילו. את הניתוח הזה אסור לבצע אצל אנשים שסובלים ממחלה של שרירי המעי הדק. תנועתיות תקינה של שרירי המעי הדק הם אלה שמעידים על שרירי המעי הדק הרגילים.

שאלות ותשובות

בחורה עם חולצה לבנה וג'ינס עם נייר טואלט במבט של שאלה

האם עצירות יכולה לגרום לנזק פנימי או להוביל לבעיות בריאותיות אחרות?

יש כמה סיבוכים שיכולים לקרות אם תנועות המעיים לא רכות או סדירות, חלק מהסיבוכים כוללים:

  • ורידים נפוחים ודלקתיים ברקטום (טחורים).
  • קרעים ברירית של פי הטבעת ( פיסורה אנאלית).
  • זיהום בכיסים שנוצרים לפעמים מדופן המעי הגס בעקבות הצואה שנלכדה ונדבקה (דיברטיקוליטיס)
  • הצטברות רבה של צואה ברקטום ובפי הטבעת (פקק צואה).
  • נזק לשרירי רצפת האגן שנגרם כתוצאה ממאמץ להניע את פעילות המעיים. השרירים הללו עוזרים לשלוט בשלפוחית השתן, מאמץ רב מדי לפרק זמן ארוך מדי עלול לגרום לדליפת שתן מהשלפוחית (בריחת שתן במאמץ).

איך מגיעים למצב של עצירות?

ברגע שהמעי הגס סופג יותר מים מפסולת (צואה), המים מייבשים את הצואה, הופכים אותה לקשה יותר ומקשים על היציאה של הצואה מהגוף.

המזון בדרך כלל עובר דרך מערכת העיכול וחומרים מזינים נספגים, המזון שמתעכל חלקית (הפסולת) שנותרה עוברת מהמעי הדק למעי הגס. המעי הגס סופג את המים מהפסולת הזו ולאחר מכן יוצר חומר מוצק שנקרא צואה.

אם אתם סובלים מעצירות אז האוכל שאתם אוכלים עלול לעבור לאט מדי דרך מערכת העיכול, זה נותן למעי הגס יותר מדי זמן לספוג מים מהפסולת. הצואה הופכת קשה ויבשה וזה מקשה על המשך התנועה שלה החוצה מהגוף.

המלצה על תרופות ביתיות ו/או טבעיות שיסייעו להקלת הכאבים והתופעות?

ברגע שאתם מרגישים צורך, אל תתאפקו, גשו מיד לשירותים. גשו לרופא שלכם והתייעצו איתו לגבי תרופות ו/או תוספי תזונה שאתם נוטלים באופן קבוע, יכול להיות שהם למעשה מקור הבעיה.

שפרו את הרגלי התזונה שלכם והוסיפו סיבים על ידי צריכה של פירות, ירקות ודגנים מלאים.

מה תדירות היציאות התקינה?

מסגרת הזמן הסטנדרטית לפעילות מעיים רגילה נעה בין 3 תנועות מעיים ביום עד ל-3 תנועות מעיים בשבוע. זהו כמובן טווח רחב מאוד. בדרך כלל אם לא הייתה יציאה במשך למעלה מ-3 ימים רצופים כדאי ללכת להיבדק.

המעי הגס שואב את הנוזלים מהצואה, ככל שהצואה יושבת שם זמן רב יותר, כך היא תהפוך ליותר קשה ובמקביל יהיה לכם קשה יותר להוציא אותה החוצה.

האם יש הבדל בין מזונות המכילים סיבים לבין תוסף תזונה המכיל סיבים?

אין שום הבדל בין אם אתם אוכלים מזון המכיל סיבים לבין אם אתם בוחרים לקחת תוסף תזונה המכיל סיבים. חלק מהאנשים מדווחים שתוסף סיבים גורם להם לפחות גזים.

האם מרככי צואה באמת עוזרים?

ההשפעה של תרופות למעי הגס משתנות באופן ספציפי מאדם לאדם. באופן כללי, מרככי צואה נחשבים בטוחים לשימוש והם זולים יחסית אבל חשוב לזכור שהם עובדים רק במקרים קלים מאוד.

השורה התחתונה

איש עם משקפיים יושב נינוח בחדר השירותים

עצירות היא תופעה די שכיחה שיכולה לנבוע מהרגלי תזונה, מצבים רפואיים ומגוון גורמים אחרים.

במידת האפשר, עדיף לפתור את הבעיה באמצעות תרופות ביתיות או טבעיות כמו הוספת סיבים לתפריט התזונה, שתייה מרובה של מים ופעילות גופנית על בסיס קבוע.

אם אתם מפתחים תסמינים קשים או סובלים מאי נוחות, אם העצירות מתרחשת באופן פתאומי, או אם הסימפטומים מחמירים, עליכם לפנות לרופא שלכם.

ד"ר מארק ליטווק
ד"ר מארק ליטווק

ד"ר מארק ליטווק הוא רופא בכיר בישראל, עם למעלה מ-35 שנות ניסיון ברפואה קונבנציונלית ואלטרנטיבית. ומכהן בתור נשיא איגוד הרופאים המטפלים בשיטת פרופסור רביצ'י. בין היתר, ד"ר ליטווק הוא בעל ידע עשיר והבנה מעמיקה בתחום תוספי התזונה, והוא עומד מאחורי המצאה ופיתוח של מכשירים טיפוליים רבים.

דברו איתנו בתגובות

השאירו תגובה

ויטה פלוס
Logo