סינוסיטיס: תסמינים ודרכי טיפול ביתיות מומלצות לשנת 2024

זיהום בסינוסים המכונה גם סינוסיטיס הוא בעיה בריאותית גדולה, הוא פוגע בכ-31 מיליון איש רק בארצות הברית. האמריקאים מוציאים למעלה ממיליארד דולר בכל שנה על תרופות ללא מרשם רק כדי לטפל בבעיה הזו.

זיהומים בסינוסים אחראים לכ-16 מיליון ביקורי רופאים ולכ-150 מיליון דולר שהוצאו על תרופות מרשם.

אנשים שסובלים מאלרגיות, אסטמה, חסימה באף או בסינוסים, או אנשים עם מערכת חיסונית חלשה נמצאים בסיכון גדול יותר מאחרים.

תוכן עניינים לצפיה בתוכן העניינים

סינוסיטיס: סוגים, תסמינים, טיפולים ביתיים

אישה בלונדינית עם משקפיים וחולצה אדומה יושבת על מיטה עם מצעים לבנים

מהם סוגי הסינוסיטיס וזיהום בסינוסים?

ניתן לסווג את הסינוסיטיס בכמה דרכים: על פי משך הזמן שמסמל האם הדלקת חריפה, תת-חריפה או כרונית וסוג הדלקת מדבקת או לא מדבקת. המונח רינוסינוסיטיס אומר שגם האף וגם הסינוסים מעורבים והופך למונח המועדף על פני סינוסיטיס.

  • זיהום חריף בסינוסים-סינוסיטיס חריפה או רינוסינוסיטיס חיידקית נמשך בדרך כלל בין 3-5 ימים.
  • דלקת תת חריפה בסינוסים נמשכת בין חודש לשלושה חודשים.
  • זיהום כרוני בסינוסים נמשך למעלה משלושה חודשים ועשוי להיות מסווג בתור סינוסיטיס כרוני עם או בלי פוליפים באף, או סינוסיטיס אלרגית פטרייתית.
  • סינוסיטיס חוזר-כמה התקפי סינוסיטיס חוזרים בשנה.

אין הסכמה רפואית גורפת על פרקי הזמן המצוינים מעלה.

סינוסיטיס זיהומית בדרך כלל נגרמת על ידי זיהום לא מסובך בנגיף. לעיתים רחוקות יותר, גדילת החיידקים גורמת לזיהום בסינוסים ובמקרים נדירים גורמת לזיהום פטרייתי. צורות תת-חריפות וכרוניות של זיהום בסינוסים הן בדרך כלל תוצאה של טיפול לא שלם בזיהום חריף בסינוסים.

סינוסיטיס לא-זיהומית נגרמת בדרך כלל כתוצאה מגירוי אלרגי ונמשכת בדרך כלל אותו זמן כמו דלקת סינוסיטיס חריפה, תת-חריפה, ודלקת כרונית מדבקת.

איך אפשר לטפל בלחץ וכאבים בסינוסים בבית?

איש עם סינוסיטיס סובל מכאבים באף

לפניכם 10 דברים שאפשר לעשות בבית כדי להפחית את הכאב והדלקת בסינוסים ולהיפטר מהזיהום מהר יותר:

שתו מספיק נוזלים

שתיית מים, תה או מיצים ללא סוכר הן דרכים טובות לשמור על תפקוד המערכות בגוף. הנוזלים מסייעים לדילול הריר ומביאים להקלה בסינוסים. יש להימנע משתיית אלכוהול, קפאין ועישון, מכיוון שאלו מובילים להתייבשות.

מנוחה

דאגו למנוחה מספקת שתסייע לגוף שלכם להילחם בזיהום ותזרז את תהליך ההחלמה. כשאתם הולכים לישון שימו מספר כריות מתחת לראש, יהיה לכם קל יותר לנשום כאשר הראש שלכם מורם מעט.

אדים

השיטה הזאת עובדת כמו קסם וגם הרופאים ממליצים עליה. הוסיפו 3 טיפות שמן אורן או רוזמרין ביחד עם 3 טיפות מנטה ו-2 טיפות שמן אקליפטוס לקערת מים רותחים או הוסיפו 3 טיפות רוזמרין עם טיפה אחת של טימין ושמן מנטה.

עטפו את החלק האחורי של הראש שלכם עם מגבת, הפנו את הפנים כלפי מטה מעל למים ושאפו את האדים. זה יסייע בניקוי המעברים באף.

תבלינים

תבלינים בעלי תכונות אנטי דלקתיות ואנטי בקטריאליות כמו פלפל קאיין מסייעים בפירוק וניקוז גודש באף. אפשר גם לערבב חזרת עם חומץ תפוחים ומיץ לימון כדי להמיס את הריר או להחזיק בפה 1/4 כפית של שורש חזרת טרי מגורד במשך מספר דקות ולבלוע אותו לאחר שהטעם התאדה.

הוספת לחות

השתמשו במכשיר אדים או וופורייזר (מאדה) בחדר בזמן שאתם ישנים כדי להוסיף לחות לאוויר ולעזור להפחית את הגודש שהצטבר. אוויר יבש, עשן טבק ומים כלוריים עלולים לגרות את ריריות האף שלכם וליצור סביבה בה הזיהום בסינוסים יכול להתפתח.

ויטמין C

ויטמינים שונים מונחים על שולחן בכפיות ליד צמחים

הגדילו את צריכת ויטמין C שאתם צורכים, זה עשוי לסייע במאבק בזיהום בסינוסים מהר יותר, להפחית דלקת בסינוסים ולהפחית את משך הזיהום או תסמיני הצטננות.

חומץ תפוחים

חומץ תפוחים הוא מרכיב טבעי נהדר עם יתרונות בריאותיים רבים. כוס מים חמים או כוס תה 3 פעמים ביום עם 2-3 כפות חומץ תפוחים גולמי ולא מסונן תסייע בדילול עודף ריר ובהקלה בגודש ובלחץ בסינוסים.

אפשר לערבב עם לימון ודבש לפי הטעם.

לחלופין, אפשר פשוט לקחת כפית חומץ תפוחים 3 פעמים ביום לקבלת תוצאות טובות יותר.

מרק עוף

זו לא סתם עוד אגדה, ישנם מספר מחקרים התומכים ביתרונות של מרק עוף בסיוע בהקלה בגודש. מחקר אחד משנת 2000 מצא כי מרק עוף מפחית דלקת שקשורה לגודש בסינוסים ולהצטננות.

אז מה הסוד? מדענים לא זיהו את החומר הפעיל במרק העוף, אך הם משערים שהאדים בשילוב עם נוגדי החמצון וההשפעות האנטי דלקתיות של מרכיבי המרק הם המסייעים לניקוי הסינוסים.

כורכום ושורש ג'ינג'ר

כורכום

שורש כורכום הוא תבלין ריחני נפלא הנפוץ בהודו. כורכום מכיל תכונות אנטי דלקתיות טבעיות ועשיר בנוגדי חמצון. בשילוב עם שורש ג'ינג'ר פיקנטי ומעורבב בתה חם, השילוב הזה יכול לסייע בסילוק ריר ממעברי האף הסתומים, להרפות את הלחץ מהסינוסים והוא פשוט יגרום לכם להרגיש טוב יותר באופן מיידי.

בספר השלם של תרופות אירוודיות ביתיות (באנגלית:The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies) מציין מחבר הספר שתערובת של מיץ ג'ינג'ר טרי ביחד עם כפית אחת שנלקחת פעמיים עד שלוש פעמים ביום יכולה להועיל.

קומפרס חם וקר

שימוש בקומפרס חם וקר יכול לסייע בבעיות בסינוסים. תשכבו על הגב כאשר הקומפרס החם על הפנים, עוטף את האף, הלחיים והמצח במשך 3 דקות. לאחר מכן הסירו את הקומפרס החם והחליפו אותו בקומפרס קר למשך 30 שניות. חזרו על הפעולה פעמיים או שלוש. אתם יכולים לעשות זאת 2-6 פעמים כל יום.

נטיפוט ושוטף סינוסים

אפשר להשתמש בנטיפוטים ושוטפי סינוסים כדי לטפל בכל גודש באף, בין אם הוא נגרם מאלרגיות, הצטננות או דלקות בסינוסים. הם עוזרים לשטוף את האף ולנקות אותו מנוזל הסינוסים שהצטבר כדי להקל על הנשימה, וכתוצאה מכך אתם תרגישו הקלה בגודש.

הם מדללים את הריר ומאפשרים למנגנוני ההגנה הטבעיים באף שלכם לנקות את ההפרשות ולשטוף אלרגנים אפשריים או גורמים מגרים אחרים.

אם אתם משתמשים בנטיפוט אז פעם אחת ביום אמורה להספיק אבל במידת הצורך אפשר להשתמש 3-4 פעמים כדי להקל על הסימפטומים כל עוד אתם לא חווים אי נוחות בעקבות השימוש. אם אתם סובלים מאלרגיות או בעיות כרוניות מומלץ להשתמש 3 פעמים בשבוע כדי לסייע במניעת הסימפטומים.

נטיפוט ותמיסת מלח דורשים מים סטריליים, אפשר לרכוש בקבוק מים סטריליים או פשוט להרתיח מים רגילים. דאגו לנקות את המכשיר בין כל שימוש ושימוש כדי למנוע הצטברות חיידקים שעלולים בסופו של דבר להגיע לאף שלכם כאשר אתם משתמשים בו פעם נוספת.

תופעות לוואי הנגרמות מהשימוש בנטיפוט כוללות יובש באף ולעיתים אף לדימום באף. ניתן להפחית את תופעות הלוואי על ידי שימוש בתדירות נמוכה יותר או פשוט לוודא שאתם משתמשים בתמיסת מי מלח.

שטיפת האף

בחור צעיר מנסה להקל על האף עם תרסיס

שטיפת האף היא פעולה יעילה מאוד להקלה על גירוי וגודש באף. כדי לעשות זאת פשוט צריך לשטוף בעדינות את מעברי האף עם תמיסת מלח.

אפשרות נוספת היא להמיס חצי כפית מלח לתוך חצי כוס מים פושרים, להעביר את התערובת לבקבוק פלסטיק ולטפטף 5 טיפות של התמיסה לתוך נחיר אחד בזמן שאתם מטים את הראש שלכם כדי שהתמיסה תנזל מהנחיר השני. עשו זאת פעם אחת בכל נחיר, זה ירגיע את הסינוסים שלכם וינקה אותם מחיידקים וחומרים מגרים.

שטיפת האף בצורה לא נכונה עלולה להוביל לזיהום

שטיפת סינוסים יכולה להיות יעילה כל עוד היא נעשית כמו שצריך. חשוב להקפיד ולנקות את המכשיר וכל האביזרים בצורה יסודית לאחר כל שימוש.

אם אתם משתמשים בנטיפוט, אחד מהמכשירים הפופולריים ביותר לניקיון האף תדאגו לייבש אותו לחלוטין או תאפשרו לו להתייבש באופן טבעי לאחר הניקוי.

תוודאו שאתם משתמשים במים מזוקקים או מים שעברו רתיחה בלבד כדי למנוע כניסה של חיידקים לתוך האף שלכם. אם אתם משתמשים במכשיר לעתים קרובות, הקפידו להחליף אותו במכשיר חדש כל כמה חודשים.

יש משמעות לסוג המים בו משתמשים

המים בהם אתם משתמשים כדי לשטוף את הסינוסים שלכם חייבים להיות נקיים מחיידקים, או שהם עלולים לגרום לכם לחלות. הקפידו להשתמש במים מזוקקים או במים שהורתחו במשך שלוש דקות לפחות ואז התקררו. מי ברז שלא עברו רתיחה או סינון עלולים להכיל חיידקים או אורגניזמים אחרים כולל נגלריה פאולרי הידועה גם בתור "אמבה אוכלת מוח".

חיידקים שלא יפגעו בכם אם תבלעו אותם מכיוון שחומצת הקיבה שלכם תהרוג אותם, אבל מכיוון שאין שום דבר בסינוסים שלכם שיכול להרוג אותם הם עלולים לגרום לזיהום. בעוד שזיהומים הנגרמים מנגלריה פאולרי הם די נדירים, רוב המקרים הם קטלניים.

מים רגילים עובדים פחות טוב מתמיסת מלח

במקום להשתמש במים רגילים השתמשו בתמיסת מי מלח (מים מלוחים). הקרום של הסינוסים רגיש ומים רגילים יכולים לגרות את מעברי האף שלכם. תמיסת מי מלח בריכוז הנכון מפחיתה למעשה, או אפילו מבטלת לחלוטין תחושה של צריבה וגירוי באף.

תמיסת מי מלח מגיעה בדרך כלל עם מכשיר לשטיפת האף, אם נגמרת לכם התמיסה תוכלו לקנות אותה ללא מרשם או להכין בעצמכם. אם אתם מכינים את התמיסה לבד, חשוב לוודא שהמתכון שמצאתם להכנת התמיסה הוא ממקור אמין.

שטיפת הסינוסים היא פעולה בטוחה אבל מומלצת לשימוש לתקופה קצרה בלבד. שטיפת האף מסייעת בהפחתת ריר סמיך אבל לפעמים היא עושה עבודה טובה מדי, הריר מסייע לריאות להימנע משאיפת וירוסים ולכן אנחנו זקוקים לו כדי להגן על עצמנו מפני זיהומים.

במחקר שנערך על חולים ששטפו את האף מדי יום במשך שנה ולאחר מכן הפסיקו לשנה, גילו החוקרים כי בקרב אותם חולים היו 8 מקרים של רינוסינוסיטיס כרונית במהלך השנה הראשונה ורק שלושה מקרים בשנה שלאחר מכן. יכול להיות שזה נגרם בגלל שהחולים שטפו יותר מדי ריר והשאירו את הסינוסים חשופים לחיידקים.

מומלץ לשטוף את הסינוסים במשך 7-10 ימים בלבד לצורך הקלה, אם הסימפטומים נמשכים, ייתכן שתצטרכו לעבור לתרופות.

מתי כדאי לראות רופא בגלל כאב בסינוסים?

במידה והסימפטומים נמשכים למעלה מ-10 ימים או שהסימפטומים שאתם חווים משתפרים בהתחלה אך לאחר מכן מחמירים שוב במהלך 7 הימים הראשונים, ייתכן שפתחתם דלקת סינוסיטיס תת חריפה.

במקרה כזה, עליכם לפנות לרופא.

מומלץ לגשת לרופא באופן מיידי אם אתם חווים אחת מהתופעות הבאות:

  • חום מתמשך הגבוה מ-38.8 מעלות צלזיוס, חום הנגרם כתוצאה מזיהום רגיל בסינוסים הוא לפחות 38 מעלות צלזיוס
  • שינויים בראייה, כולל ראייה כפולה
  • במידה ולא חווים הקלה בסימפטומים לאחר נטילת תרופות ללא מרשם
  • במידה וחוויתם זיהומים רבים בשנה האחרונה
  • כאב חד ופתאומי בפנים או בראש
  • בלבול
  • נפיחות או אדמומיות מסביב לעיניים
  • צוואר תפוס

מניעת סינוסיטיס עדיפה על טיפול

אישה עם חלוק סגול עם סינוסיטיס שוכבת על הספה לנוח

לפניכם 10 טיפים שיסייעו למנוע דלקת סינוסיטיס מראש:

  • שטפו את הידיים לעיתים קרובות.
  • שמרו על לחות האף על ידי שימוש בתרסיסי תמיסות מלח ייעודיות. הסיליה שהיא מערכת סינון של שערות בתוך חלל האף שתפקידה לסנן חלקי אבק וגורמי זיהום שונים שעלולים לפגוע במערכת הנשימה כולל חיידקים מסוימים. היא עובדת בצורה יעילה יותר בסביבה לחה.
  • דאגו להימנע מתגובות אלרגיות.
  • הימנעו מגירויים באף כגון זיהום ועשן.
  • תשטפו את הסינוסים על בסיס קבוע, מפעם ביום עד פעם בשבוע עם תמיסת מלח לאף.
  • נטילת כדורי פרוביוטיקה, במיוחד לאחר נטילת אנטיביוטיקה כדי לסייע לגוף במאמצים לחדש את הביומה (החיידקים הטובים והטבעיים) של הסינוסים.
  • נסו להימנע מנטילת אנטיביוטיקה או סטרואידים במידת האפשר, שניהם ישפיעו על החיידקים הטובים הטבעיים (ביומה) שחיים בסינוסים ובמקביל יסייעו לחיידקים הרעים להתרבות.
  • גודש מתמשך באף יכול להפחית את זרימת האוויר לסינוסים ועלול גם לחסום את מסלול הזרימה של הסינוסים. אם אחת ממחיצות האף עקומה או שיש בה חור, מומלץ לטפל בזה בהקדם.
  • שחייה במים מלוחים עדיפה מכיוון שמים מלוחים פחות מגרים את רירית האף והסינוס והסבירות להתפתחות דלקת נמוכה משמעותית בהשוואה לבריכות המכילות כלור.
  • נסו לשמור על אורח חיים בריא ולשמור על מערכת חיסונית חזקה, מחלות אחרות כמו הצטננות או שפעת עלולות לגרום להופעת זיהום בסינוסים.

צמח מרפא: אגרטום (Ageratum Houstonianum)

צמח האגרטום

לצמח האגרטום יש ריח לא נעים. זהו צמח עשבוני השייך למשפחת החרציות, הוא נמצא בחלקים מסוימים של העולם ובמדינות דרום מזרח אסיה. הוא גדל בטבע בשטחי המרעה הכפריים של וייטנאם וניתן למצוא את הפרח הזה גם במרכז אמריקה.

לעתים קרובות הוא גדל בטבע או משמש בתור קישוט. בווייטנאם הצמח משמש לעתים קרובות בתור קישוט באזורים אקולוגיים, בבתי ספר ובמשרדים. הצמחים גדלים גם בתוך עציצים ולעיתים קרובות תלויים במרפסות של הדירות.

המרכיב העיקרי שגורם להשפעות הרפואיות של הצמח הזה הוא השמן האתרי (0.7% עד 2%) שנמצא בעלים, בפרחים ובגזע כולו.

יש לו טעם מריר מעט אך יש לו השפעה של ניקוי רעלים, מסייע בהפחתת נפיחות, מפסיק דימום, משמש לעתים קרובות לטיפול בזיהומים בדרכי הנשימה, דלקת הלוע, דלקת קיבה, כאבי בטן, אבנים בכליות ואבני שלפוחית השתן. הוא משמש גם לסיוע בטיפול בסרטן צוואר הרחם ובסרטן הקיבה.

לצמח האגרטום יש גם השפעות אנטי דלקתיות, אנטי בצקתיות ואנטי אלרגיות המסייעות כנגד דלקות חריפות וכרוניות והוא נחשב לצמח מרפא בעל ערך רב בטיפול בסינוסיטיס.

ישנן דרכים רבות להשתמש בצמח מרפא זה לטיפול בסינוסיטיס, כאשר שתי הקבוצות הבאות הן השכיחות ביותר: הראשונה היא ילדים בגילאי 3-10 שסובלים מסינוסיטיס ונזלת כרונית. הקבוצה השנייה היא נשים הסובלות מאלרגיה עונתית. מומלץ לצרוך 50 גרם של צמח אגרטום טרי, ולמחוץ או לסחוט אותו למיץ.

הטיפול הזה עוצמתי ומטפל בסינוסיטיס באופן ישיר, מסייע בטיפול בסינוסיטיס כרוני הנמשך זמן רב או חוזר פעמים רבות. השיטה היא פשוט ליטול חופן אחד של אגטרום טרי, לשטוף היטב במי מלח מדוללים ואז למעוך ולסנן אותו כדי לקבל נוזל נקי.

לפני שמשתמשים בטיפות, חשוב לנקות את האף באמצעות תמיסת מלח. יש להשתמש 2-3 פעמים ביום. אם אתם חשים בצריבה לא נעימה, תוכלו להשתמש בצמר גפן כדי למרוח את הנוזל על האף למשך 3-5 דקות בכל פעם.

השיטה הזו עלולה לכאוב מאוד, אבל היא מאוד אפקטיבית ואתם תראו שיפור אחרי פעמיים שלוש בלבד. בשיטה הזו הנוזל של הצמח יכול לעזור להיפטר מהרירית הלא רצויה.

מלבד השימוש באנטיביוטיקה, חולים בסינוסיטיס יכולים להשתמש בתרופות צמחיות להפחתת הסימפטומים מבלי לדאוג לתופעות לוואי בעת טיפול ארוך טווח. ניתן להקל על התסמינים של הסינוסיטיס בבית בעזרת תרופות עממיות הנמצאות בשימוש נרחב (תרופות סבתא).

מכיוון ש"תרופות סבתא" הן בעצם בפתרונות שעוברים מפה לאוזן הם לא נחקרים ביסודיות, לכן מומלץ לבדוק היטב במה אתם משתמשים כדי לשמור על הבריאות. לכל צמח יש השפעה ייחודית, אם משתמשים בהם נכון או משלבים כמו שצריך, אפשר להגיע לתוצאות מאוד משביעות רצון.

טיפים מהירים

בחורה צעירה עם כאב ראש בגלל סינוסטיס

רוב האנשים הסובלים מסינוסיטיס ירגישו טוב יותר בתוך 2-3 שבועות והם יכולים לטפל בעצמם לבד בבית.

אפשר להפחית את הסימפטומים בדרכים הבאות:

  • שימוש בתרסיסים להקלה בגודש באף-חשוב לא להשתמש בהם במשך יותר משבוע אחד מכיוון שזה עלול להחמיר את המצב.
  • הצמדת קומפרס חם לפנים.
  • ניקוי קבוע של פנים האף באמצעות תמיסת מי מלח-אתם יכולים להכין תמיסה כזו בעצמכם בבית או להשתמש בתמיסות שקניתם מבית מרקחת.

שאלות ותשובות

בחור עם זקן ומשקפיים בהבעת פנים של שאלה

האם סינוסיטיס וזיהום בסינוסים זה אותו דבר?

בעיקרון כן, סינוסיטיס וזיהום בסינוסים הם אותו הדבר מבחינת ההגדרה.

משמעות המילה "איטיס" היא דלקת או נפיחות שלעיתים קרובות נגרמת בגלל זיהום, ו"סינוס" הוא המיקום של הנפיחות בפנים שלנו.

סינוסים הם בדרך כלל כיסים מלאי אוויר בעצם הפנים, הם נמצאים במצח שלנו, בגשר האף, הרבה מאחורי העיניים ובעצמות הלחיים.

אם כיסי האוויר הללו נסתמים בגלל נוזלים, נבגים כמו נגיפים וחיידקים ולפעמים פטריות, יכולים להתרבות במרחבים הללו שקשה להגיע אליהם ואז מתפתח זיהום.

כמה זמן נמשך זיהום בסינוסים?

ישנן שתי צורות עיקריות של זיהום בסינוסים (נקראים גם סינוסיטיס): חריפה וכרונית. זיהום חריף בסינוס נמשך בין 10 ימים ל-8 שבועות.

זיהום כרוני נמשך זמן רב יותר, זה זיהום מתמשך ולעיתים הוא עשוי אולי להיראות כאילו הוא משתפר, ואז הוא חוזר בצורה קשה כמו שהיה בהתחלה.

זיהומי סינוסים כרוניים עלולים להימשך חודשים בכל פעם. זיהומי סינוסים חריפים וכרוניים יכולים להיות נגיפיים (זיהום ויראלי) או חיידקיים. חלק מהזיהומים שנמשכים זמן רב הם פטרייתיים.

איך נפטרים מדלקת בסינוסים?

ראשית עליכם לדעת מהו הגורם לזיהום בסינוסים, האם מדובר בזיהום ויראלי או חיידקי? אם מדובר בזיהום ויראלי הוא צפוי להימשך פחות משבועיים.

כדי לקבל הקלה בסימפטומים של זיהום בסינוסים, ניתן להשתמש בתרסיסי אף ייעודיים, אנטיהיסטמינים, סטרואידים, ושטיפת האף בתמיסות מלח.

במקרה של זיהום חיידקי, בדרך כלל מקבלים מרשם אנטיביוטיקה מהרופא. אבל תיזהרו לא לקפוץ לאנטיביוטיקה מהר מדי, בגלל העובדה שרופאים רושמים אנטיביוטיקה יותר מדי בשנים האחרונות והתפתחות העמידות של החיידקים לתרופה.

אם אתם סובלים מתסמינים אלרגיים מומלץ ליטול אנטיביוטיקה רק אם התסמינים נמשכים לפחות 7-10 ימים.

במידה וטיפולים תרופתיים לא עובדים לכם, ייתכן שכדאי לכם לעבור ניתוח לתיקון פגמים בעצם המפרידה בין מעברי האף, הסרת פוליפים באף או פתיחת מעברים סגורים.

מה גורם לזיהום בסינוסים?

זיהום בסינוסים מתרחש כאשר "תופסים" וירוס, חיידק, או בגלל עובש שמתפתח על גבי מעטפת הרירית המצפה את הסינוסים וגורם להיווצרות דלקת באזור.

חלל הסינוס, שהוא כמו מערה חשוכה, מתמלא בנוזל ונחסם. זה המקום המושלם לשגשוג של חיידקים. אנשים הסובלים מאלרגיה באף כבר סובלים מגירוי בסינוס הזה.

אם יש לכם מערכת חיסונית חלשה, יש לכם סיכוי גבוה יותר לפתח זיהום בסינוסים מחיידקים או מעובש.

דברים נוספים שעלולים לגרום לזיהום בסינוסים הם הצטננות, אלרגיות עונתיות, פוליפים באף או מחיצה עקומה. כשהמחיצה עקומה בצד אחד של האף הרירית מצטברת וגורמת לחסימה עקב היעדר ניקוז.

מהם הסימפטומים של זיהום בסינוסים?

סימפטומים רבים של זיהום בסינוסים זהים לסימפטומים של הצטננות קשה וכוללים נזילה מתמשכת מהאף (הריר הסמיך שמצטבר בחלק האחורי של הגרון), הפרשות בצבע חריג מהאף (רירית ירוקה), אף סתום או גודש באף ורגישות או כאב בפנים, בדרך כלל מתחת לעיניים או סביב האף.

ייתכן שתחוו גם כאבי ראש, כאבי שיניים, שיעול לאחר הנזילה מהאף, חום, עייפות, ריח רע באף וטעם רע או ריח בפה.

במידה ואתם חווים סימפטומים כמו חום מתמשך, שינוי בראייה, כאבי ראש קשים ונוקשות בצוואר אתם זקוקים לטיפול רפואי מיידי.

איזה סוג של רופאים מטפלים בסינוסיטיס ובדלקות בסינוסים?

חלק גדול מהזיהומים בסינוסים יכולים להיות מטופלים על ידי הרופא המטפל המשפחה או רופא ברפואה פנימית אבל זה די נפוץ להתייעץ עם מומחה אף אוזן גרון, מומחה למחלות זיהומיות, או מומחה לאלרגיה ולאימונולוגיה.

במקרים ספציפיים של זיהומים מורכבים בסינוסים, ייתכן שתצטרכו להתייעץ עם רופא מנתח המתמחה בניתוחי סינוסים.

האם ניתן למנוע מראש זיהום בסינוסים או סינוסיטיס?

נכון להיום אין חיסונים שתוכננו במיוחד כנגד סינוסיטיס או זיהום בסינוסים. ישנם חיסונים נגד וירוסים (שפעת) וחיידקים (פנוימוקוק) שעלולים לגרום לזיהום כלשהו בסינוסיטיס.

חיסון כנגד פתוגנים הידועים כגורמים לזיהום בסינוסיטיס עשוי להפחית בעקיפין או למנוע את הסיכוי לחלות, עם זאת, אין מחקרים ספציפיים התומכים בהנחה זו. כרגע אין חיסונים פטרייתיים כנגד סינוסיטיס.

אם אתם נוטים לסבול בכל שנה מהתקפים חוזרים ונשנים של זיהום בסינוסים, אולי כדאי לכם לשקול לבצע בדיקות אלרגיה כדי לראות אם זו הסיבה הבסיסית לבעיה החוזרת. טיפול באלרגיה עשוי למנוע זיהום בסינוסים מחיידקיים משניים.

בנוסף, דלקות בסינוסים עשויות לנבוע מבעיות אחרות כגון פוליפים באף, גידולים או מחלות המפריעות לזרימה תקינה של הריר. טיפול בגורמים בסיסיים אלה עשוי למנוע הופעה חוזרת של דלקות בסינוסים.

האם יש סיבוכים מסינוסיטיס חריפה?

לפעמים סינוסיטיס כרונית יכולה להתפתח מסינוסיטיס חריפה. זהו הסיבוך השכיח ביותר. סינוסיטיס כרונית גורמת לתסמינים דומים לסינוסיטיס חריפה אך נמשכת זמן רב יותר.

סיבוכים אחרים הם נדירים, עם זאת הם עלולים להיות רציניים. למשל, זיהום יכול להתפשט מהסינוס שמסביב לעין לכיוון העצמות, לדם או למוח. ההערכה היא כי סיבוכים חמורים אלה מתרחשים בכ-1 מתוך 10,000 מקרים של סינוסיטיס חריפה. הם שכיחים יותר עם זיהום בסינוס הקדמי.

ילדים נוטים יותר ממבוגרים לסיבוכים. יש לדווח לרופא בדחיפות על נפיחות או אדמומיות של עפעף או לחי אצל ילד עם סינוסיטיס.

האם צריך ליטול אנטיביוטיקה?

בדרך כלל לא, משרד הבריאות לא ממליץ להשתמש באנטיביוטיקה לפחות ב-10 הימים הראשונים. רוב המקרים של סינוסיטיס חריפה נובעים מזיהום של נבג הנקרא וירוס. אנטיביוטיקה לא הורגת נגיפים והם עלולים לגרום לתופעות לוואי כמו מחלות ושלשולים.

כדאי לשקול שימוש באנטיביוטיקה רק אם אתם מרגישים רע מאוד או אם הסימפטומים נמשכים לאחר 10 ימים ואתם לא חווים הקלה למרות ניסיונות טיפול באמצעים אחרים. הסבירות שזה יקרה גבוהה יותר אצל אנשים הסובלים ממחלות עם נטייה לזיהום חיידקי כמו סיסטיק פיברוזיס, בעיות לב או מערכת חיסון חלשה.

השורה התחתונה

בחור עם סינוסיטיס מקנח את האף בזמן נהיגה

אם אתם סובלים מזיהום בסינוסים שנגרם על ידי וירוס אתם עלולים להעביר את הנגיף לאנשים אחרים. הם עשויים שלא לפתח זיהום בסינוסים, אבל כן לפתח הצטננות.

אם יש לכם זיהום בסינוסים, נקטו באמצעי זהירות כדי למנוע את התפשטות הנגיף, תשטפו את הידיים באופן קבוע, התעטשו והשתעלו רק למרפק ולא לידיים. במידת האפשר, הימנעו מלהיות באזורים צפופים כדי להפחית את מספר האנשים שעלולים להיחשף לנגיף.

לעיתים קרובות ניתן לטפל בזיהום בסינוסים באמצעות מנוחה, תרופות ביתיות ותרופות ללא מרשם, אבל במצבים מסוימים או סינוסיטיס ממושך מומלץ להיבדק על ידי איש מקצוע רפואי.

ד"ר מארק ליטווק
ד"ר מארק ליטווק

ד"ר מארק ליטווק הוא רופא בכיר בישראל, עם למעלה מ-35 שנות ניסיון ברפואה קונבנציונלית ואלטרנטיבית. ומכהן בתור נשיא איגוד הרופאים המטפלים בשיטת פרופסור רביצ'י. בין היתר, ד"ר ליטווק הוא בעל ידע עשיר והבנה מעמיקה בתחום תוספי התזונה, והוא עומד מאחורי המצאה ופיתוח של מכשירים טיפוליים רבים.

דברו איתנו בתגובות

השאירו תגובה

ויטה פלוס
Logo