ברזל: 6 תוספי ברזל הכי טובים לשנת 2024 + מדריך מקיף

המון אנשים לוקחים תוספי ברזל כדי להקפיץ את רמות המרץ והאנרגיה שלהם ולמנוע תשישות וחולשה. תוספים אלו מאפשרים להשלים ולמנוע חוסרים במאגרי הברזל בגוף.

קצרים בזמן? הנה 3 המובחרים:

תוסף ברזל של MegaFood הבחירה שלנו
תוסף מעולה שיתן לכם זריקת אנרגיה בזכות הרכיבים האיכותיים שהוא מכיל ויכולת הספיגה המעולה שלו.
תוסף מעולה של חברה ענקית עם מוניטין מוכח בתחום תוספי התזונה.
מדובר בהרבה יותר מסתם תוסף ברזל רגיל! הוא עשוי מרכיבים מובחרים שהופקו ממזון אורגני, והוא גם נטול גלוטן ומוצרי חלב ומתאים לצמחונים.

ברזל הוא רכיב תזונתי חשוב וחיוני שמספק את אבני הבניין הנדרשות ליצירת תאי דם אדומים שאחראיים על הובלת החמצן מהריאות לשאר חלקי הגוף.

אם יש לכם רמות נמוכות שלו בגוף, אז אתם ממש לא לבד: מדובר במחסור התזונתי השכיח והנפוץ ביותר בעולם שחלק עצום מהאוכלוסייה סובלת ממנו. חוסר בברזל יכול לגרום לעייפות מוגברת, ירידה בכושר הגופני וקושי בביצוע פעילות פיסית, ומגוון רחב של תסמינים לא רצויים אחרים.

וכאן בדיוק נכנס לתמונה תוסף תזונה איכותי: הוא יספק לכם מנה מרוכזת של ברזל שנספג ביעילות רבה בגוף ויאפשר לשקם את המחסור שלו בגוף.

הבעיה היא, שלא כל התוספים שווים וזהים מבחינת יעילות הספיגה, נוחות השימוש וחומרת תופעות הלוואי שלהם. תוספי תזונה יכולים להגיע במגוון רחב של צורות וסוגים שונים, ולכן חשוב שתבחרו את התוסף היעיל והבטוח ביותר לשימוש שלא מגיע עם תופעות הלוואי האופייניות למוצרים רגילים.

על מדפי החנויות תמצאו מגוון אינסופי של תוספי ברזל שונים, אז כדי שלא תלכו לאיבוד במבחר הענק, דאגתי לעשות סדר בבלאגן ולבחור עבורכם את התוספים המובחרים והטובים ביותר שיש היום בשוק.

6 תוספי הברזל הכי טובים לשנת 2024

טבליות ברזל לבניית כדוריות דם אדומות של MegaFood

המוצר הזה פותח במיוחד למניעת מחסור בברזל ולטיפול בחוסר אנרגיה בגוף. הוא יעניק לכם זריקת מרץ רצינית בזכות שילוב מנצח של ברזל, סלק וויטמין C שהופק ממזון טבעי. הפורמולה הייחודית של הכמוסות האלה מאפשרת ספיגה אופטימלית שתבטיח את מלוא התועלת הבריאותית מהמוצר. אז נכון שלא מדובר בתוסף הכי זול שיש, אבל המוצר האיכותי הזה שווה כל שקל שתשקיעו בו.

התוסף הזה מכיל 26 מ"ג של ברזל, ומנטרל את ההשפעות השליליות והנזקים הבריאותיים של מחסור בו. בהרכב שלו תמצאו גם ויטמין C שהופק מתפוזים אורגניים. הוא יגביר את ספיגת הברזל בגוף ויבטיח שתפיקו את המירב מהתוסף. בנוסף, הוא קל לעיכול, מכיל מרכיבים מובחרים מהאיכות הגבוהה ביותר, ומועשר בפולאט (ויטמין B9) וגם ויטמין B12.

מי עומד מאחורי המוצר?

לחברת MegaFood באמת אכפת מהלקוחות שלה: היא מספקת מגוון רחב של תוספי תזונה מצוינים שמשנים את חייהם לטובה. היא לא חוסכת זמן, כסף ומשאבים בפיתוח המוצרים היעילים ביותר שתוכלו למצוא בשוק. כל מוצרי החברה עשויים מרכיבים אורגניים בלבד ועוברים בקרת איכות קפדנית ומחמירה. מותג MegaFood חרט על דגלו את החזון לשפר את הבריאות ואיכות החיים של מיליוני לקוחות בכל רחבי העולם. כשתנסו את אחד ממוצרי החברה הזאת תבינו מהר מאוד שזאת ממש לא סיסמת מכירות סתמית!

תוסף ברזל עדין מבית Solgar

תוסף הברזל העדין של מותג סולגאר מכיל ברזל ביסגליסינאט – אחת מהצורות הקלות ביותר לעיכול. בניגוד לתוספים נחותים באיכות ירודה, המוצר הזה אינו גורם לבעיות והפרעות במערכת העיכול. התוסף הטהור והטבעי הזה אינו מכיל אלרגנים שכיחים שאנשים רבים רגישים אליהם כמו חלב, חיטה וגלוטן, מה שאומר שגם אנשים עם הגבלות תזונתיות יכולים להשתמש בו בראש שקט ובלי דאגות.

התוסף מגיע עם 25 מ"ג של ברזל למנת הגשה, ומכיל צורה עדינה של ברזל שמצטיינת בספיגה יעילה ומהירה בגוף. הוא,נטול אלרגנים נפוצים כמו מוצרי חלב, חיטה, גלוטן,שמרים וכו’. בנוסף, הוא מתאים לצמחונים ונותן תמורה טובה למחיר.

מי עומד מאחורי המוצר?

מאז 1947, פועלת חברת סולגאר למען בריאותם ורווחתם של לקוחותיה ברחבי העולם ומספקת להם תוספי בריאות העומדים בקריטריונים הגבוהים ביותר של איכות ויעילות. כל מוצרי החברה מבוססים על מחקר מדעי מקיף ופיתוח חדשני ומתקדם. לאורך 60 שנות פעילותו, מותג סולגאר זכה בעשרות פרסים ותארים בזכות בקרת איכות קפדנית והקפדה על הסטנדרטים המחמירים ביותר.

תוסף ברזל מועשר בויטמינים של חברת Garden of Life

התוסף הזה מכיל נבחרת מובחרת של רכיבים תזונתיים חיוניים כמו ויטמין C, ויטמין B12, פולאט, פרוביוטיקה ועוד רבים טובים. עם 22 מ"ג בכל מנת הגשה של התוסף, תוכלו לעמוד בקלות ביעד היומי שלכם. על הדרך גם תקבלו מגוון רחב של רכיבים תזונתיים שישפרו את בריאותכם. התוסף הזה מכיל את הטוב ביותר שהטבע יכול להציע. הוא יספק לכם מנה נדיבה ומכובדת של ויטמינים, פרוביוטיקה ותרכובות צמחיות שהופקו מפירות וירקות.

התוסף הזה מגיע עם 22 מ"ג של ברזל למנה, וכולל תוספת של ויטמין C לשיפור ספיגת הברזל בגוף. בנוסף הוא מכיל ויטמין B12 ופולאט (ויטמין B9), ופרוביוטיקה טבעית.

מי עומד מאחורי המוצר?

חברת Garden of Life היא יצרנית גדולה וידועה של תוספי תזונה ומוצרי בריאות. כל המוצרים שלה מבוססים על מרכיבים אורגניים, טבעיים וטהורים. המותג הזה דוגל במדיניות ירוקה ומקפיד לשמור על איכות הסביבה. החברה אינה חוסכת במשאבים ובמאמצים כדי לשמור על כדור הארץ ולתרום לעתיד טוב יותר. הגישה הייחודית של החברה מאפשרת ליצור מוצרים שמצטיינים ביעילות יוצאת דופן ומתאימים גם לאנשים עם מגבלות תזונתיות קיצוניות.

תוסף ברזל עדין של Nature’s Bounty

מדובר בתוסף פשוט, יעיל ונגיש שעושה את העבודה. מנת הגשה אחת של המוצר מכילה לא פחות מ-28 מ"ג בצורה של כמוסה נוחה לבליעה וקלה לעיכול. המוצר הזה שמגיע עם תג מחיר אטרקטיבי לא יכביד על הכיס שלכם. מעבר למינון גבוה, בכל קפסולה תמצאו גם ויטמין C, ויטמין B12 וחומצה פולית שישפרו את כושר הספיגה של הברזל בגוף ויעזרו להפיק את מירב התועלת מהתוסף.

זה תוסף איכותי שמכיל 28 מ"ג ברזל, ומדובר בפתרון נוח להתמודדות עם מחסור בברזל. הוא כולל תוספת של ויטמין C, ויטמין B12 וחומצה פולית לשיפור עיכול הברזל בגוף.

מי עומד מאחורי המוצר?

התוסף הזה מיוצר על ידי חברת Nature’s Bounty – יצרן מצליח של תוספי תזונה. המותג הזה מצליח לשמור על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של מקצועיות, אמינות, ואיכות במשך עשורים רבים, מה שהפך אותו לחביב הקהל בקרב שוחרי בריאות בכל רחבי העולם.

תוסף ברזל של חברת NOW Foods

מדובר בדרך קלה, זמינה ויעילה להגביר את צריכת הברזל שלכם ולמנוע חוסרים שיסכנו את בריאותכם – כמוסה אחת קטנה ביום ואתם מסודרים. המוצר הזה בולט באיכות הגבוהה שלו ומיוצר על ידי אחד מהמותגים המובילים בתחום תוספי המזון. התוסף נספג בקלות ומתאים לטבעונים וצמחונים, מה שהופך אותו לבחירה נהדרת עבור כל אדם שסובל מחוסרים.

התוסף הבסיסי והפשוט הזה מספק מקסימום ברזל איכותי עם מינימום תוספות לא רצויות. מדובר במוצר עוצמתי ויעיל שמספק את הסחורה בלי להתחכם יותר מדי. מנת הגשה אחת של התוסף כוללת 18 מ"ג של תרכובת ברזל ביסגליסינאט בלי כל הרעש והצלצולים שמסביב.

מי עומד מאחורי המוצר?

מדובר באחת מהחברות הוותיקות והמצליחות ביותר בתעשיית תוספי התזונה. היא החלה את דרכה בשנת 1968 ומקפידה לשמור על הסטנדרטים הגבוהים והמחמירים ביותר. המעמד המוביל והניסיון הרב של המותג הזה בתחום תוספי התזונה מאפשר להציע ללקוחות מוצרים איכותיים במיוחד במחירים שפויים ושווים לכל כיס. השם של החברה הזאת הולך לפניה והיא ידועה במקצועיות, באמינות ובאיכות חסרת הפשרות שלה.

תוסף ברזל של חברת Sundown Naturals

מוצר יעיל ועוצמתי במיוחד שיעזור למנוע מחסור בברזל. עם מינון גבוה של 25 מ"ג בכל מנת הגשה, תוכלו להעלות את הצריכה היומית שלכם בצורה פשוטה ונטולת מאמץ.

התוסף המובחר הזה מיוצר על ידי חברת Sundown Naturals – יצרן גדול ומוכר של ויטמינים ותוספי תזונה. עם ניסיון של יותר מ-35 שנים בתעשייה, אי אפשר לפקפק במקצועיות ובאמינות של החברה הזאת. שביעות הרצון של הצרכן נמצא בראש סדר העדיפויות של המותג, וזה משתקף היטב בכל מוצר שהוא מייצר. החברה המצליחה הזאת עברה כברת דרך ארוכה מאז שהיא החלה את דרכה בתור עסק משפחתי צנוע בפלורידה ועד שהיא הפכה לתאגיד בינלאומי מצליח שמשווק את התוספים שלו בכל רחבי העולם.

למי יכול להועיל תוסף של ברזל?

ברזל הוא מינרל חיוני שהתרומה הידועה והחשובה ביותר שלו לתפקוד הגוף זה תפקיד המפתח שהוא ממלא ביצירת המוגלובין – החלבון שממנו מורכבים תאי הדם האדומים. היכולת של כדוריות הדם האדומות להעביר חמצן בכל רחבי הגוף מושגת בזכות הנוכחות של ברזל בהמוגלובין.

אתם לא תופתעו לשמוע שאנשים שסובלים מאנמיה (ריכוז נמוך של המוגלובין בדם) סובלים לעתים קרובות ממחסור בברזל. חשוב להגביר את צריכת הברזל שלכם בנסיבות ותקופות מסוימות בהן הגוף נזקק לכמות גדולה יותר של תאי דם אדומים – למשל בעת ההיריון שבמהלכו העובר זקוק לאספקה משמעותית ומוגברת של דם. גם ספורטאים ומתאמנים שמעבירים שעות רבות בפעילות גופנית מאומצת זקוקים לכמות גדולה יותר שלו.

אוכלוסיות נוספות שחשופות לסיכון מוגבר לפתח חוסרים הן תורמי דם ונשים הסובלות מדימום כבד ומתמשך במהלך המחזור החודשי. שתי הקבוצות האלה צריכות לייצר באופן מואץ מספר רב של כדוריות דם אדומות כדי לפצות על הדם שאבד. כדי לעמוד במשימה הזאת הגוף זקוק לכמות גדולה יותר של ברזל – המרכיב העיקרי בייצור תאי הדם האדומים.

חלק מהאנשים יכולים לקבל ברזל ממקורות אחרים (כמו תוספי תזונה להיריון). הבעיה היא שלעיתים קרובות, המקורות האלה אינם מספיקים. לדוגמה, מולטי ויטמין לנשים יכול לספק כמות גבוהה של סידן שיפגע בכושר הספיגה שלו בגוף.

אין צורך לקחת תוסף אם אינכם זקוקים לו. אנשים שאינם בטוחים האם הם סובלים מחוסר ברזל אינם צריכים להשתמש בתוסף שמכיל אותו. מינון יתר שלו יכול להזיק. בעיה תורשתית שנקראת המוכרומטוזיס גורמת להיווצרות של עודף שלו בגוף.

במדינות המערביות המפותחות שכיחות ההפרעה הגנטית הזאת עומדת על 1 ל-200. אם אתם סובלים מהבעיה הזאת, צריכת תוסף ברזל יכולה ליצור עודף חריג שלו בדם ולסכן באופן משמעותי את בריאותכם. החדשות הטובות הן, שתוכלו לאבחן בצורה פשוטה את הליקוי הזה בעזרת בדיקת רמות הפריטין בגוף: היא משקפת את מצב מאגרי הברזל בגוף ועוזרת לקבוע האם אתם עלולים לפתח עודף.

יתרונות

בגלל שהוא משחק תפקיד משמעותי במגוון תפקודים ומערכות בגוף, לא קשה לנחש שמחסור שלו ישפיע בצורה שלילית על בריאותכם. עייפות, חולשה, כאבים בחזה וציפורניים שבריריות הם רק חלק קטן מהתסמינים האופייניים למחסור בברזל (1).

תוסף תזונה איכותי יכול להיות אמצעי נוח ויעיל לחידוש מאגרי הברזל בגוף. המטרה העיקרית שלו היא להחזיר את ריכוז הברזל בגוף לטווח בריא ותקין. כמה מהר זה יקרה? זה תלוי בשני גורמים עיקריים.

הגורם הראשון זאת כמות הברזל שהגוף שלכם יכול לספוג ולנצל. הכמות הזאת ממש לא זהה למינון הכולל שאתם לוקחים. שורה ארוכה של מחקרים מדעיים גילו שצורות שונות שלו נספגות בגוף בקצב שונה, גם כשמדובר במינון זהה (2).

בנוסף, גם סוגי המזון שאתם צורכים בסמוך לנטילת התוסף משפיעים על כושר הספיגה שלו בגוף.

קיימים כמה רכיבים תזונתיים שמשפיעים על רמת ספיגת הברזל בגוף. סידן וטאנינים (המרכיב הפעיל בתה) יכולים להפחית את כושר ספיגתו בגוף, בעוד שויטמין C משפיע בצורה ההפוכה ודווקא משפר את העיכול שלו. קיימות כמה ראיות מדעיות המצביעות על כך שברזל "המטיני" נספג בגוף בצורה טובה ויעילה יותר מאשר מלחים שלו (3).

הגורם השני שמשפיע על קצב העלאת ריכוז הברזל בדם זאת מידת הרגישות שלכם לתופעות לוואי שנגרמות כתוצאה מצריכתו.

ניגע בנושא הזה בהרחבה בהמשך המאמר, אבל הנקודה החשובה ביותר שאתם צריכים להבין היא שהגוף שלכם מגיב בצורה שונה לסוגים שונים של ברזל.

סוג הברזל הנפוץ והשכיח ביותר שאתם עלולים להיתקל בו הם מלחי ברזל. קיימות כמה תרכובות שונות של מלחי ברזל כמו פומראט או סולפאט.

התוספים הותיקים, הבסיסיים והזולים ביותר מכילים מלחי ברזל, אבל עלולים לגרום למגוון הפרעות במערכת העיכול. למרות החיסרון הזה, תוספים מהסוג הזה נחשבים לפתרון הנוח והיעיל ביותר לרוב האנשים.

צורה נוספת שלו היא תלכיד מסיס. לקטגוריה הזאת משתייכים כמה סוגים שונים כמו ברזל המטיני.

ברזל המטיני נספג בצורה יעילה יותר בגוף מבלי לפגוע במערכת העיכול. סוגים אחרים של תלכידים, כמו ברזל ביסגליסינאט נספגים בצורה פחות טובה, אך נחשבים לבטוחים ביותר לשימוש (4).

הצורה האחרונה שאתם צריכים להכיר היא ברזל נוזלי. כל הרעיון מאחורי הסוג הזה הזה הוא לספק תחליף יעיל יותר לכמוסה רגילה שנספג בצורה טובה יותר בגוף.

יש לציין שהטענה הזאת אף פעם לא זכתה לגיבוי מדעי חד משמעי, ואין ראיות לכך שברזל נוזלי נספג בצורה קלה ומהירה יותר בגוף וייתכן שמדובר בלא יותר מגימיק שיווקי. בדרך כלל ההרכב של הגרסה הנוזלית זהה לטבליות רגילות ומתבסס על מלחים. גם טבליות רגילות נספגות היטב בגוף ואין שום ראיה לכך שברזל נוזלי עדיף על פניהן מהבחינה הזאת.

ניתן לערבב ברזל נוזלי בשייק חלבון או משקה בריאותי אחר שאתם מכינים, אבל זה מקשה על מדידת המינון המדויק שאתם צריכים, ומדובר בהיבט חשוב בשימוש בתוספים שחייבים להקפיד עליו.

נשים בהיריון זקוקות לכמויות גדולות יותר של ברזל. זה די מובן מאליו מדוע נשים הרות זקוקות לאספקה מוגברת שלו. הן צריכות לספק כמות דם כפולה שתספיק גם להן וגם לעובר. זאת אבן הבניין העיקרית של תאי הדם האדומים ולכן חשוב לצרוך כמה שיותר ממנו בתקופת ההיריון.

רוב תוספי התזונה לתקופת ההיריון מכילים ברזל, אבל בדרך כלל לא מדובר בכמות מספיקה. על פי המשרד לחקר תוספי תזונה של המכון הלאומי לבריאות בארצות הברית, נשים בהיריון זקוקות למינון יומי כמעט כפול שלו, בהשוואה לנשים שאינן בהיריון (5).

התצרוכת היומית המומלצת עבור נשים בריאות בגיל 19 ומעלה עומדת על 18 מ"ג ביום, אבל נשים בהיריון זקוקות לכמות מינימלית של 27 מ"ג. על פי מחקר מדעי שהתפרסם בשנת 2005, נשים הרות צריכות למצוא את נקודת האיזון המדויקת שתמנע חוסר או עודף ברזל (6).

מצד אחד, הספרות המדעית מראה בבירור שנשים הסובלות מחוסר ברזל בתקופת ההיריון חשופות לסיכון מוגבר ללדת תינוק במשקל נמוך, ושימוש בתוסף שמכיל אותו יכול להפחית את הסיכון הזה.

מהצד השני, צריכה מוגזמת שלו בשליש השלישי של ההיריון מגבירה את הסיכון לסבול מסיבוכים בלידה, כמו למשל סוכרת הריונית.

למרבה המזל, ניתן לקבוע בקלות האם ריכוז הברזל בגוף גבוה או נמוך מדי בעזרת בדיקת דם פשוטה שניתן לבצע במהלך תקופת ההיריון. נשים הרות צריכות לוודא שהרמות שלהן נמצאות בטווח התקין. כמובן שצריך להתייעץ עם הרופא המטפל לפני תחילת השימוש בתוסף תזונה.

תופעות לוואי

ניתן לחלק את תופעות הלוואי הנקשרות לצריכת תוספי ברזל להשפעות קצרות טווח ולהשפעות ארוכות טווח.

בטווח הקצר, התוסיפ האלה ידועים לשמצה ביכולת שלהם לגרום לעצירות, לכאבים ועוויות בבטן ולהפרעות אחרות בדרכי העיכול (7).

הסיבה לכך עדיין אינה ברורה ומובנת לגמרי, אבל חלק מהאנשים חשופים יותר לתופעות הלוואי האלה מאחרים. חלק מהאנשים יכולים להתמודד ללא בעיה עם מינון גבוה של תוסף טהור, בעוד שאחרים יסבלו מעצירות גם אם הם יסתפקו בכמות הרבה יותר קטנה.

דרך אחת לעקוף את הבעיה הזאת ולהפחית את הסיכון להפרעות במערכת העיכול היא להשתמש בברזל המטיני או ביסגליסינאט. הצורות האלה נספגות בצורה קלה יותר בגוף וידידותיות למערכת העיכול.

סוגי החלבון האלה מתאפיינים בזמינות ביולוגית גבוהה יותר, אבל הם נוטים להיות יקרים יותר. מדובר בפתרון מעולה לאנשים רגישים שאינם מגיבים היטב למלחי ברזל.

בטווח הארוך, שימוש בתוסף תזונה ללא כל סיבה ממשית יכול להגביר את הסיכון למחלות רציניות וחמורות. ניסוי מדעי שהתפרסם בכתב העת של המכון הלאומי לחקר הסרטן בארצות הברית גילה שצריכה מוגברת של ברזל מעלה את הסיכון לסרטן המעיים (8).

מאמר שהתפרסם בכתב העת האמריקאי לחקר הלב, מציע שעודף שלו יכול להתקשר למחלות לב שונות. זה יכול להסביר באופן חלקי את העובדה שגברים סובלים מסיכון גבוה יותר לפתח בעיות לב מאשר נשים, בגלל שיש להם ריכוז גבוה וכושר ספיגה טוב יותר של ברזל לעומת נשים (7).

עוד גורם סיכון שחשוב לקחת בחשבון זאת בעיה רפואית שנקראת המוכרומטוזיס. היא מתרחשת בעקבות מוטציה בגן מסוים, אבל מדובר בתופעה די שכיחה. 1 מתוך 200 אנשים נושא את הגן הפגום והבעייתי הזה שמשפיע על עיבוד הברזל בגוף (9).

תוסף תזונה שמכיל אותו יכול להיות מסוכן מאוד עבור אנשים הסובלים מהבעיה הרפואית הזאת. אפשר לאבחן אותה בקלות בעזרת בדיקת ריכוז הפריטין בדם. בדיקת המעבדה הפשוטה הזאת תעזור לקבוע האם אתם סובלים מחוסר ברזל או שדווקא יש לכם עודף שלו.

חשוב שתישארו עם היד על הדופק ותעקבו אחר רמות הברזל בגוף. תבדקו את הריכוז שלו על בסיס שנתי כדי לבדוק האם אתם זקוקים לתוסף תזונה או שאתם יכולים להסתדר היטב גם בלעדיו. למרות כל תופעות הלוואי האלה, חוסר בברזל יכול לגרום לאנמיה שיכולה לפגוע בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים שלכם.

מינון מומלץ

למרות שתוספי ברזל נחקרו בצורה מקיפה ומעמיקה, החוקרים חלוקים בנוגע למינון הבטוח והיעיל ביותר.

סקירת הספרות המדעית בנושא מראה שכל מינון יומי הנע בטווח בין 100 ל-200 מ"ג יכול להיות מקום טוב להתחיל ממנו. רוב המחקרים המדעיים התבססו על כמויות כאלה. תוכלו לנסות מינון נמוך יותר במשך כמה חודשים ולבדוק האם הוא מספיק כדי להעלות את רמות הברזל בדם שלכם. אם לא נרשם שום שיפור, אז תעלו את המינון היומי ל-200 מ"ג ביום או אפילו יותר.

חשוב לציין שמדובר במינון הרבה יותר גבוה מהתצרוכת היומית המומלצת שלו, אבל אם אתם סובלים מחוסר חמור ואין לכם זמן לבזבז, אז תצטרכו ללכת על כל הקופה ולצרוך כמויות גדולות יותר כדי להתחיל לראות תוצאות חיוביות ולהתקדם בכיוון הנכון.

איך בחרנו את המוצרים שנכנסו לדירוג שלנו?

יד עוברת על רשימה של מוצרים שכתובים במחברת

כשמדובר בתוספים, יעילות הספיגה והיעדר של תופעות לוואי הם שם המשחק: תוסף תזונה לא שווה הרבה אם הוא בקושי נספג בגוף או גורם לעצירות ובעיות אחרות במערכת העיכול.

לכן, הקריטריון העיקרי והחשוב ביותר שעליו הסתמכתי בבחירת המוצרים שנכנסו לדירוג שלנו זה סוג הברזל שהם מכילים. התוספים הטובים והיעילים ביותר מבוססים על צורות מסיסות במיוחד של ברזל שהגוף יכול לנצל בצורה מלאה. סוגי החלבון שנספגים בצורה המלאה והיעילה ביותר בגוף הם ביסגליסינאט או פומראט. צורה נוספת שמצטיינת בזמינות ביולוגית גבוהה היא ברזל המטיני שמופק ממוצרים מן החי. סוג כזה מצוי בתוסף פרופרין.

אחרי שדירגתי את המוצרים בהתאם לכושר הספיגה ובטיחות השימוש שלהם, התמקדתי ברכיבים נוספים שהם כוללים מעבר לברזל – מטרת התוספות האלה היא לייעל ולשפר את ספיגתו בגוף. נתתי עדיפות למוצרים שמכילים שילוב של ברזל עם רכיבים תזונתיים שמגבירים את כושר הספיגה שלו כמו למשל ויטמין C.

מצד שני, מוצרים עם רכיבים שעלולים להקשות על עיכול הברזל בגוף זכו לציון נמוך יותר וירדו בדירוג. לדוגמה, התוסף האיכותי של חברת Garden of Life איבד אצלי המון נקודות בגלל שהוא כולל תמציות של פירות וירקות טריים שמגבילות את יכולת הספיגה של הברזל בגוף.

אין כל טעם בצריכת תוסף תזונה עם יעילות מוגבלת ומוטלת בספק שהגוף יכול לנצל באופן ממשי רק חלק קטן ממנו. כשאתם משתמשים בתוסף כדי להעלות את רמות הברזל בגוף, חשוב שתיקחו בחשבון שקיימים גורמים מסוימים הידועים ביכולת שלהם לעכב ולהפחית את ספיגתו: אפילו פעולות תמימות לכאורה כמו נטילת התוסף יחד עם כוס תה או קפה יכולות לפגוע בכושר ורמת הספיגה שלו בגוף. בכל אופן, בדירוג שלנו תמצאו תוספים שנקלטים בגוף ביעילות המירבית ללא תקלות ועיכובים.

לבסוף, בדקתי את רשימת המרכיבים של התוסף, ובחרתי במוצרים עם ההרכב המובחר והיעיל ביותר. מוצרים שמפוצצים בכימיקלים ותוספים מלאכותיים נשארו מחוץ לרשימה המובחרת שלנו. רוב המוצרים בדירוג לא מכילים תוספות מיותרות ולא נחוצות, אלא אם יש להם יתרון מכריע שמצדיק את הפגם הקטן הזה (למשל אם מדובר בתוסף נוזלי שיכול להיות מועיל ושימושי במיוחד עבור אנשים שאינם מסוגלים לבלוע טבליות).

בשורה התחתונה, בחרתי בתוספים שעומדים במבחן התוצאה ומצטיינים בכל היבט. המוצרים שנכנסו לסקירה שלנו יזניקו במהירות את רמות הברזל בגוף באופן היעיל ביותר מבלי לגרום לתופעות לוואי לא נעימות.

איך לבחור תוסף ברזל איכותי?

אישה עם משקפי מציאות מדומה מחזיקה שני טבליות בידיים אילוסטרציה של בחירה

כמו עם כל תוסף תזונה אחר, לא צריך למהר עם בחירת המוצר הנכון והמתאים ביותר עבורכם. זה ממש לא משחק ילדים והדבר האחרון שאתם רוצים זה ליפול על חתול בשק שלא יספק את הסחורה. בואו נעבור על כמה שיקולים חשובים שחייבים לקחת בחשבון כשבוחרים את המוצר המושלם עבורכם. הם יעזרו לכם לקבל החלטה נבונה ומושכלת יותר ויחסכו לכם לא מעט התלבטויות, אכזבות וחרטות.

  • סוג הברזל שמכיל התוסף סוגי הברזל המומלצים ביותר שעדיף להיצמד אליהם הם ברזל ביסגליסינאט או תרכובת שלו. הסוגים האלה נספגות בצורה הטובה והיעילה ביותר בגוף ומתאפיינות בסיכון הנמוך ביותר לתופעות לוואי שונות. הן יתעכלו בקלות בגוף בלי לגרום לבלאגן וחוסר נוחות במערכת העיכול שלכם.
  • כמות הברזל – תבדקו את הריכוז בכל מנת הגשה של המוצר. רוב תוספי הברזל מכילים 20-30 מ"ג במנת הגשה אחת. המינון המומלץ עבורכם תלוי בתפריט התזונתי שלכם, ברמת הברזל הנוכחית ובמידת הספיגה שלו בגוף. תתייעצו עם הרופא המטפל שלכם בנוגע לכמויות החסרות שאינכם מצליחים לקבל באמצעות התזונה הרגילה והיומיומית שלכם.
  • רכיבים תזונתיים אחרים שנכללו בתוסף – אתם חייבים לבדוק האם התוסף שאתם שוקלים לרכוש מכיל ברזל טהור ונקי בלבד או שהוא מגיע עם תוספת של מרכיבים מועילים נוספים. תוספים רבים בקטגוריה הזאת מועשרים בויטמינים C, B ופולאט/חומצה פולית. הערך המוסף של שחקני החיזוק האלה הוא בתרומה שלהם לספיגת הברזל בגוף. הם עוזרים לגוף לספוג כמות גדולה יותר שלו, מה שמגביר את היעילות של המוצר. זה לגמרי בסדר ללכת על תוסף שמכיל ברזל בלבד בלי שום תוספות אחרות. אבל, כדאי לשקול לצרוך אותו עם ויטמין C או מיץ תפוזים כדי להשיג תועלת מקסימלית מהתוסף.
  • איכות המותג – מומלץ לבחור ביצרן אמין וידוע עם רקורד מוכח בתחום. בדירוג שלנו תמצאו מותגים ידועים ומכובדים שנהנים מתדמית חיובית ומוניטין ללא רבב. עדיף לא לבחור במותג אלמוני שאף אחד לא מכיר.
  • מחיר  – הקריטריון הזה לא אמור לעמוד בראש סדר העדיפויות שלכם וההחלטה שלכם לא צריכה להתבסס על המחיר בלבד. כמובן שאי אפשר להתעלם מתג המחיר של המוצר ותצטרכו למצוא תוסף יעיל שלא חורג מהתקציב שלכם, אבל אף פעם אל תתפשרו על איכות. תעשו סקר שוק רחב ומקיף כדי למצוא את המוצר המשתלם ביותר. כשאתם משווים בין המחיר של כמה מחירים שונים, תתחשבו בגודל המינון ומנת ההגשה של התוסף ולא רק בעלות הכוללת שמצוינת על האריזה. באופן כללי, התוספים האלה מגיעים במחירים די נגישים וסבירים. העלות של כמוסת תוסף ברזל יכולה לנוע בין 20 אגורות לשקל אחד. אם תחפשו היטב, תוכלו למצוא מוצר איכותי ויעיל במחיר שפוי.

שאלות ותשובות

אישה שואלת את חברה שלה שאלות על נושאים שונים וחברה שלה עונה לה

כיצד ברזל תורם לתפקוד תקין של הגוף?

ברזל הוא המרכיב העיקרי בחלבון בשם המוגלובין אשר מהווה חלק בלתי נפרד מכדוריות הדם האדומות. זה אומר שהוא משחק תפקיד מכריע בייצור תאי הדם האדומים. הוא נאגר בגוף בתור חלבון שנקרא פריטין. כשהגוף צריך לייצר כדוריות דם אדומות חדשות, הוא מנצל את עתודות הפריטין כדי להפיק המוגלובין.

צריכת ברזל נמוכה מובילה להתרוקנות המאגרים שלו בגוף, מה שפוגע במנגנון ייצור תאי הדם האדומים וגורם לירידה ברמת ההמוגלובין בדם. חוסר ברזל יכול להוביל לאנמיה שמתבטאת בתשישות, חולשה וסחרחורות, במיוחד בעת פעילות גופנית מאומצת. לעיתים גם תחושו בקור בידיים וברגליים.

מי צריך להשתמש בתוסף ברזל?

כל מי שאינו צורך מספיק ברזל יכול להרוויח מצריכת תוסף שלו. קבוצות הסיכון העיקריות למחסור בברזל הן נשים הרות, ספורטאי סיבולת, צמחונים וטבעונים, וילדים או בני נוער שסובלים מעודף משקל.

האוכלוסיות האלה נוטות לפתח חוסריםם שמתבטאים באנמיה או גורמים לבעיות בריאותיות. ספורטאים שמשקיעים זמן רב בפעילות גופנית אינטנסיבית זקוקים לכמות מוגברת שלו כדי לספק את הדרישות של מערכת הובלת החמצן בגוף. כשאתם מזיעים בטירוף בחדר הכושר, מאגרי הברזל מתרוקנים בקצב גבוה מהרגיל. לכן, אנשים שמרבים בפעילות פיסית זקוקים לכמות גדולה יותר שלו.

מתי צריך לקחת תוסף ברזל?

זה יכול להיות די קשה ומאתגר למצוא את התזמון הנכון והיעיל ביותר לשימוש בתוסף חלבון. מצד אחד, הוא יכול לגרום לבעיות במערכת העיכול כשלוקחים אותו על בטן ריקה, ומצד שני סוגי מזון מסוימים יכולים להפחית את כושר הספיגה שלו בגוף. זה רעיון גרוע ליטול תוסף ברזל יחד עם קפה או תה ועדיף לצרוך אותו עם ויטמין C. עבור רוב האנשים, הזמן המושלם להשתמש בתוסף מהסוג הזה הוא רגע לפני שהם הולכים לישון.

צריכת התוסף יחד עם ויטמין C עוזרת למקסם את ספיגת הברזל בגוף. אם אתם סובלים מעצירות או הפרעות אחרות במערכת העיכול, מומלץ לצרוך את התוסף יחד עם סיבים תזונתיים.

זאת דרך מעולה להגביר את ספיגת הברזל בלי לגרום לתופעות לוואי לא רצויות.

אילו סוגי מזון עשירים בברזל?

הדרך הטובה ביותר לצרוך כמה שיותר ברזל באמצעות התפריט התזונתי שלכם היא לאכול בשר אדום. הוא מכיל ריכוז גבוה של ברזל המטיני. מדובר בצורה הקלה ביותר לעיכול.

סוג הברזל הזה שנמצא במזון מן החי נספג בגוף בצורה טובה ויעילה יותר מכזה שמגיע ממקורות צמחיים כמו עלים ירוקים, שעועית, קטניות וזרעי דלעת. עוד דרך יצירתית להגביר את צריכת הברזל שלכם היא לבשל בסיר העשוי מברזל יצוק.

טבעונים וצמחונים שנמנעים מצריכת מזונות מן החי מתקשים להשיג כמויות גדולות שלו מהתזונה היומיומית שלהם בגלל שתי סיבות עיקריות: קודם כל, צורת הברזל היעילה ביותר אינה יכולה להיכנס לתפריט התזונתי היומיומי שלהם. שנית, צמחונים וטבעונים נוטים לצרוך כמויות גדולות של רכיבים תזונתיים שפוגעים בספיגתו בגוף. במקרים כאלה, תוסף תזונה יכול להיות שימושי ומועיל במיוחד במניעת מחסור.

מהם הסימפטומים של חוסר ברזל?

התסמינים האופייניים לאנמיה הנגרמת בעקבות מחסור בברזל הם: עייפות בלתי מוסברת (בעיקר בעת מאמץ גופני כמו טיפוס פשוט במדרגות או אימון בחדר הכושר), חולשה, תחושת קור בידיים וברגליים, סחרחורות וטשטוש. אם אתם מרגישים בסימפטומים האלה, תפנו לרופא המטפל שלכם ותעברו בדיקה לזיהוי מחסור בברזל. החדשות הטובות הן שניתן לאבחן בקלות ובמהירות את הבעיה הזאת באמצעות בדיקת דם פשוטה.

מתי צריך להיעזר בתוסף ברזל?

תוסף ברזל הוא פתרון נגיש ויעיל למניעת מחסור בברזל שהוא הגורם הנפוץ ביותר (אבל לא היחיד) לאנמיה. אוכלוסיות מסוימות חשופות לסיכון גבוה יותר לפתח מחסור בברזל, כולל נשים הרות, ספורטאי סיבולת, ילדים שסובלים מהשמנת יתר, ואנשים ששומרים על תזונה צמחונית או טבעונית. קבוצות האנשים האלה וכל מי שסובל מחוסר צריכים לשקול להשתמש בתוסף תזונה.

האם אפשר לקחת תוסף ברזל לפני השינה?

לא רק שזה לגמרי בסדר ליטול תוסף ברזל לפני שהולכים לישון, אלא אפילו מומלץ. מדובר בזמן הטוב והיעיל ביותר לצריכת תוסף מהסוג הזה. מדוע? לא תצטרכו לדאוג בנוגע לסוגי מזון אחרים שיפגעו בספיגתו בגוף. בחלק מהמקרים תוסף כזה עלול לגרום לעצירות, אז אם נטילת תוסף תזונה רגע לפני שאתם הולכים לישון משבשת את פעילות מערכת העיכול שלכם, תנסו לחלק את המינון היומי שאתם לוקחים לכמה מנות קטנות שתיקחו לאורך היום או תשתמשו בתוסף סיבים תזונתיים שיעזור להסדיר את פעילות המעיים שלכם.

איזו צורת ברזל נספגת בצורה הטובה ביותר בגוף?

הסוג הטוב והיעיל ביותר מבחינת כושר הספיגה שלו בגוף הוא ברזל המטיני שמזכיר במבנה שלו את חלבון ההמוגלובין. החיסרון היחיד בצורת החלבון הזאת הוא שניתן לצרוך אותה רק באמצעות אכילת בשר אדום או שימוש בתוספים מיוחדים כמו פרופרין. צורות אחרות שלו כמו סולפאט או ביסגליסינאט שמגיעים ממזון צמחי כמו תרד או ברוקולי נספגים בגוף בצורה הרבה פחות טובה.

אם אתם לא מצליחים להעלות את רמות הברזל שלכם באמצעות תוסף רגיל, כדאי שתשקלו להשתמש בתוסף שמכיל ברזל המטיני. בגלל כושר הספיגה הגבוה שלו הוא יכול לעזור במקרים הקשים והחמורים ביותר.

איך להפיק את מירב התועלת מתוסף ברזל?

כדי למקסם את מידת היעילות של התוסף שאתם משתמשים בו, צריך להתמקד בשתי נקודות חשובות: קודם כל, אסור לשלב אותו עם סוגי מזון ורכיבים תזונתיים שיכולים לעכב ולהפחית את הספיגה שלו. למשל, סידן שידוע בתועלת הבריאותית העצומה שלו פוגע באופן משמעותי בספיגת הברזל בגוף. זה נכון גם לגבי תה ירוק שמכיל טנינים. למרות שמדובר במרכיב תזונתי מועיל וחשוב, הוא לא מסתדר עם ברזל ומפריע לעיכול התקין שלו בגוף.

שנית, מומלץ לצרוך תוסף מהסוג הזה יחד עם ויטמין C שידוע ביכולת שלו להגביר את ספיגת הברזל בגוף.

אז איך לשמור על תפריט תזונתי מאוזן ובריא בלי לפגוע בספיגת הברזל בגוף? פשוט מאוד: תיקחו אותו לפני השינה יחד עם ויטמין C. זה יאפשר לכם ליהנות בצורה מלאה מהיתרונות הבריאותיים של סידן, תה וקפה שאותם תצרכו לאורך היום בלי לדאוג שהם יפריעו לספיגתו בגוף.

ברזל: סיכום ומסקנות

שני חברים עם מדי כדורגל בצבע אדום עומדים על הברכיים ומריעים לעצמם

תוספי ברזל אינם מיועדים באופן גורף לכולם ולא מתאימים לכל אחד. הם נועדו בראש ובראשונה לאנשים שסובלים ממחסור בברזל בגלל תזונה לקויה או חוסר יכולת לספוג אותו בגוף בצורה יעילה. לתוספי האלה יכולה להיות חשיבות מכרעת ותועלת עצומה למניעת והפחתת תסמינים אופייניים לחוסר ברזל כמו עייפות מוגברת, ירידה בכושר הגופני ובביצועים הספורטיביים וכו’.

חשוב שתמצאו את התוסף הנכון והמתאים ביותר עבורכם שיאפשר לשמור על רמות גבוהות ובריאות של ברזל ללא תופעות לוואי שליליות. התהליך הזה יכול לקחת זמן ותצטרכו להתאזר בסבלנות ולנסות כמה אפשרויות שונות עד שתגיעו למינון האופטימלי ולמוצר המושלם עבורכם. תאמינו לי שכל הזמן והמאמץ שתשקיעו בחיפוש התוסף היעיל והבטוח ביותר עבורכם ישתלם לכם בגדול. בקטע הזה אסור לגשש באפלה, לאלתר ולשלוף מהמותן: אתם צריכים לבחור בחוכמה את התוסף המתאים ביותר לצרכים ולדרישות שלכם, כי הדבר האחרון שאתם רוצים זה לבזבז את הכסף על מוצר בעייתי שיגרום ליותר נזק מתועלת.

אהבתם את המדריך שלנו? מכירים את המוצרים שבדירוג? יש לכם שאלות על הנושא? דברו איתנו בתגובות שלמטה!
איתן לוי
איתן לוי

איתן לוי הוא דמות פיקטיבית של המומחה הכי גדול בעולם לאורח חיים בריא, תוספי תזונה, ויטמינים, וכל מה שקשור לגוף חזק, בריא ואנרגטי.

דברו איתנו בתגובות

השאירו תגובה

ויטה פלוס
Logo