אנמיה: המדריך המקיף על המחלה ודרכי הטיפול השונות

אנמיה היא מחלה שגורמת למצב של חוסר בתאי דם אדומים בריאים שיכולים לשאת כמות חמצן מספיקה לרקמות הגוף, דבר שיכול לגרום לחולשה ועייפות.

יש מספר סוגים שונים של אנמיה ולכל אחד מהם יש סיבה משלו. היא יכולה להיות זמנית וקצרה והיא יכולה להימשך לאורך שנים וכמו כן, להיות קלה או להיות חמורה. אם אתם חושדים שאתם סובלים מהמחלה, תתייעצו עם הרופא שלכם, משום שזה יכול להיות תסמין של מחלה רצינית יותר.

יש מגוון של טיפולים למחלה שנעים בין טיפול באמצעות תוספי תזונה ועד למקרים שבהם אפילו מגיעים לשולחן הניתוחים. החדשות הטובות הן שאפשר להימנע מסוגים מסוימים של אנמיה באמצעות תזונה בריאה ומגוונת.

הסוגים השונים של אנמיה

  1. אנמיה אפלסטית: מתרחשת כשהגוף מפסיק לייצר תאי דם חדשים. הבעיה גורמת לעייפות, לחסינות נמוכה מפני זיהומים ולדימום לא מבוקר. אנמיה אפלסטית נחשבת לנדירה ומסוכנת והיא יכולה להתפתח בכל גיל. יש מצבים שהיא יכולה להתפתח בהדרגתיות ולהחמיר עם הזמן ויש מצבים שהיא יכולה להתרחש במפתיע, במצבים קלים או חמורים. הטיפול בה יכלול תרופות, עירוי דם או השתלת תאי גזע (או בשם היותר נפוץ: "השתלת מח עצם").
  2. אנמיה שנגרמת ממחסור בברזל: נפוצה הרבה יותר, והיא מתרחשת כשחסרים בדם תאי דם אדומים בריאים. התפקיד של תאי הדם האדומים הוא לשאת חמצן לרקמות הגוף. אם אין לו מספיק ברזל, הגוף לא יכול לייצר מספיק מהחומר (המוגלובין) שמאפשר לכדוריות הדם האדומות לשאת חמצן, מה שברוב המקרים יוביל לעייפות ולקוצר נשימה. לרוב, המחלה הזאת ניתנת לטיפול באמצעות שימוש בתוסף של ברזל, אך לפעמים יש צורך בבדיקות או טיפולים נוספים במיוחד במידה והרופא המטפל חושד בדימום פנימי.
  3. אנמיה חרמשית: מחלת דם תורשתית שגורמת לכך שבגוף אין מספיק תאי דם אדומים בריאים שיכולים לשאת חמצן. הצורה של תאי הדם האדומים היא בדרך כלל עגולה וגמישה מה שמאפשר להם לנוע בקלות בכלי הדם. במצב של אנמיה חרמשית, תאי הדם האדומים מופיעים בצורת חרמש (חצי ירח). התאים הופכים להיות קשיחים ודביקים והתנועה המוגבלת שלהם יכולה לגרום להאטה או חסימה בזרימת הדם והחמצן לחלקים בגוף. כיום עדיין אין תרופה למחלה הזאת, אך יש טיפולים שיכולים להקל על הכאב שנוצר ולעזור במניעת סיבוכים הקשורים אליה.
  4. תלסמיה: מחלת דם תורשתית שגורמת לכמות נמוכה מהרגיל של המוגלובין – המוגלובין הוא החומר שמאפשר לתאי הדם האדומים לשאת חמצן, וכמות נמוכה ממנו יכולה להוביל לאנמיה ובכך גם לעייפות. במידה ומדובר בתלסמיה קלה, כנראה שלא יידרש טיפול, עם זאת במקרים חמורים יותר יכול להידרש עירוי דם באופן קבוע. אפשר לטפל בתסמיני העייפות בעזרת תזונה בריאה ופעילות גופנית באופן קבוע.
  5. אנמיה שנגרמת ממחסור בויטמינים: כמויות נמוכות של ויטמינים מסוימים בגוף שגורמים לחוסר בתאי דם אדומים בריאים. הויטמינים החסרים שקשורים לסוג הזה של המחלה כוללים: פולאט, ויטמין B12 וויטמין C. היא יכולה להיגרם או מתזונה שלא מכילה מספיק מהויטמינים האלה או מבעיית ספיגה ועיבוד של הויטמינים האלה על ידי הגוף. בסוג הזה בדרך כלל ניתן לטפל באמצעות תוספי תזונה המכילים ויטמינים ובעזרת שינוי בתזונה.

תסמינים של אנמיה

התסמינים משתנים בהתאם לגורם למחלה. במידה והיא נגרמת כתוצאה ממחלה כרונית, המחלה עלולה להסוות אותה בצורה שתגרום לה להתגלות כתסמין אחר למחלה עצמה.

לא בכל מצב יופיעו תסמינים, אך במידה ויופיעו הם יכולים לכלול:

  • עייפות
  • חולשה
  • עור חיוור או צהבהב
  • בעיות בקצב הלב
  • קוצר נשימה
  • סחרחורות
  • כאבים בחזה
  • ידיים ורגליים קרות
  • כאבי ראש

בשלב ההתחלתי, המחלה יכולה להיות במצב כל כך קל עד כדי כך שבקושי שמים לב אליה. ככל שהמצב חמור יותר כך גם התסמינים חמורים יותר.

מתי צריך לראות רופא?

אם אתם מרגישים עייפות שנראה שאין לה סיבה מוצדקת, זה הזמן לקבוע תור.

עייפות יכולה להיגרם מהרבה סיבות, אז אל תמהרו להחליט: זה שאתם חווים תחושת עייפות לא מוסברת, לא בהכרח אומר שאתם אנמיים. אנשים מסוימים מגלים שההמוגלובין שלהם נמוך כשהם תורמים דם, דבר שמצביע על אנמיה. במידה ורציתם לתרום דם ואמרו לכם שאתם לא יכולים בגלל שההמוגלובין שלכם נמוך, זה זמן טוב לקבוע תור לרופא להתייעצות.

גורמים

המחלה הזאת נגרמת במצב שבגוף חסרים תאי דם אדומים.

זה יכול לקרות במידה ו:

  • הגוף לא מייצר מספיק תאי דם אדומים
  • דימום פנימי שגורם לאיבוד תאי דם אדומים יותר מהר מיכולת הייצור של הגוף
  • הגוף הורס את תאי הדם האדומים

תפקיד תאי הדם האדומים

הגוף מייצר 3 סוגים של תאי דם: תאי דם לבנים שנלחמים בזיהומים, טסיות דם לקרישת הדם, ותאי דם אדומים להעברת החמצן לכל חלקי הגוף.

תאי דם אדומים מכילים המוגלובין – חלבון עשיר בברזל שנותן לדם את הצבע האדום שלו. המוגלובין מאפשר לתאי הדם האדומים להעביר את החמצן מהריאות לכל חלקי הגוף ובמקביל להעביר פחמן דו חמצני מחלקי הגוף, דרך הריאות – החוצה.

רוב תאי הדם, כולל תאי הדם האדומים, מיוצרים באופן קבוע במח העצם. מח עצם הוא חומר ספוגי שנמצא בתוך חללים בעצמות הגדולות בגוף. בשביל שהגוף יוכל לייצר המוגלובין ותאי דם אדומים הוא זקוק לברזל, ויטמין B12, פולאט וחומרים מזינים אחרים שמגיעים מתזונה.

סיבות לאנמיה

כל סוג של המחלה נגרם מסיבה אחרת:

  • מחסור בברזל – הסוג הנפוץ ביותר, וכמו שהשם מרמז – היא נגרמת כתוצאה ממחסור בברזל. ללא מספיק ברזל מח העצם לא יכול לייצר מספיק המוגלובין שישמש את תאי הדם האדומים. היא מופיעה לרוב אצל נשים בהיריון, אך יכולה להיגרם גם כתוצאה מאיבוד דם כמו למשל במהלך דימום כבד במהלך ווסת, כיב קיבה או סרטן. שימוש קבוע בתרופות ללא מרשם כמו אספירין יכול לגרום לדלקת ברירית הקיבה וכתוצאה מכך לאיבוד דם שיוביל לאנמיה.
  • ממחסור בויטמינים – חוץ מברזל, הגוף צריך גם פולאט וויטמין B12 בשביל לייצר מספיק תאי דם אדומים בריאים. תזונה דלה בחומרים המזינים האלה ובחומרים מזינים אחרים יכולה לגרום לירידה ביצירת תאי הדם האדומים.

יש אנשים שצורכים כמות מספקת של ויטמין B12 אך הגוף שלהם לא מסוגל לספוג אותו, מה שיכול להוביל לסוג הזה של המחלה המוכרת גם בשם: "אנמיה ממארת".

  • אנמיה דלקתית – מחלות מסוימות כמו סרטן, איידס (HIV), דלקת מפרקים שגרונית, מחלת כליות, קרוהן ומחלות דלקתיות חריפות או כרוניות אחרות – יכולות לגרום להפרעה בייצור תאי הדם האדומים.
  • אנמיה אפלסטית – נדירה ומסכנת חיים. היא מתרחשת כאשר הגוף לא מייצר מספיק תאי דם אדומים ויכולה להיגרם בעקבות זיהומים, תרופות מסוימות, מחלות אוטואימוניות וחשיפה לכימיקלים.
  • מחלה במח העצם – מגוון מחלות כמו לוקמיה ומיאלופיברוזיס יכולות לגרום למחלה על ידי השפעה על ייצור הדם במח העצם. סוגי הסרטן האלה והפרעות אחרות שדומות לסרטן יכולות לנוע בין מצבים קלים לבין מצבים מסכנים חיים.
  • אנמיה המוליטית – סוג שמתפתח כשתאי הדם האדומים נהרסים מהר יותר ממה שמח העצם מצליח להחליף אותם ויכול להיגרם בעקבות מחלות דם מסוימות אשר מגבירות את קצב הריסת תאי הדם האדומים. היא יכולה להיות תורשתית ויכולה להתפתח בכל שלב במהלך החיים.
  • אנמיה חרמשית – מחלה תורשתית שבמצבים קשים יותר מוגדרת כהמוליטית. היא נגרמת על ידי צורה פגומה של המוגלובין שמאלצת את תאי הדם האדומים להפוך לצורת חרמש. תאי הדם האלו לא סדירים ובגלל זה הם לא שורדים הרבה זמן בגוף, מה שגורם למחסור כרוני בתאי דם אדומים.

גורמי סיכון

אישה מחזיקה את הצוואר בתור אילוסטרציה לתסמינים

הגורמים שיכולים להגביר את הסיכון למחלה:

  • תזונה דלה בויטמינים ומינרלים: תזונה שבאופן קבוע דלה בברזל, ויטמין B12 ופולאט מעלה את הסיכון למחלה.
  • הפרעות מעיים: כמו קרוהן וצליאק, יכולות להשפיע על ספיגת החומרים המזינים במעי הדק ולהגביר את הסיכון למחלה.
  • ווסת: לנשים בתקופת הפוריות יש סיכוי גדול יותר לאנמיה מאשר לגברים ונשים מבוגרים יותר – הווסת גורמת לאיבוד תאי דם אדומים.
  • היריון: אם את בהיריון ואינך צורכת מולטי ויטמין שכולל בתוכו ברזל ופולאט, את בסיכון גבוה יותר לאנמיה.
  • מחלות כרוניות: סרטן, אי ספיקת כליות, סוכרת, או מחלות כרוניות אחרות יכולות להגביר את הסיכון למחלה מכיוון שהן גורמות למחסור בתאי דם אדומים. איבוד דם פנימי, באופן איטי וכרוני כתוצאה מכיב בקיבה או במקום אחר בגוף יכול לרוקן את מאגרי הברזל ולהוביל למחלה.
  • היסטוריה משפחתית: אם ידוע לכם על המחלה במשפחה, היא יכולה להיות תורשתית, כמו אנמיה חרמשית – מה שיכול להגביר את הסיכון למחלה.
  • גורמי סיכון אחרים: היסטוריה של זיהומים, מחלות דם ומחלות אוטואימוניות מעלה את הסיכון למחלה. אלכוהול, כימיקלים רעילים ושימוש בתרופות מסוימות עלולים להשפיע על ייצור תאי הדם האדומים ולהוביל למחלה.
  • גיל: אנשים מעל גיל 65 נמצאים בסיכון מוגבר לאנמיה.

סיבוכים של אנמיה

במידה ולא מטפלים בה, היא יכולה לגרום להמון בעיות בריאותיות, ובניהן:

  • עייפות קשה – עד כדי כך שתפריע בביצוע משימות פשוטות ויום-יומיות.
  • סיבוכי היריון – אנמיה שנגרמת מחוסר בפולאט מגדילה את הסיכון ללידה מוקדמת.
  • בעיות לב – כמו הפרעות קצב ודופק מהיר. הלב צריך להזרים יותר דם כדי לפצות על המחסור בחמצן בדם, מה שיכול להוביל לאי ספיקת לב.
  • מוות – אנמיה תורשתית (כמו חרמשית למשל) עלולה להוביל לסיבוכים מסכנים חיים. איבוד כמות גדולה של דם יכולה להוביל למחלה חריפה וחמורה שיכולה להיות קטלנית.

מניעה

לא ניתן למנוע את כל הסוגים של המחלה, אך ניתן להימנע מחלק מהסוגים כמו אנמיה שנובעת ממחסור בברזל או בויטמינים על ידי תזונה מתאימה שכוללת מגוון ויטמינים ומינרלים:

  • ברזל – תזונה עשירה בברזל יכולה לכלול בקר ומוצרי בשר אחרים, שעועית, עדשים, דגני בוקר מועשרים בברזל, ירקות ירוקים כהים ופירות יבשים.
  • פולאט – תזונה עשירה בחומר המזין הזה, שמוכר גם בצורתו הסינטטית חומצה פולית, יכולה לכלול פירות, מיצי פירות, ירקות ירוקים כהים, אפונה ירוקה, שעועית, בוטנים וקטניות כמו לחם, דגני בוקר, פסטה ואורז.
  • ויטמין B12תזונה עשירה בויטמין B12 יכולה לכלול בשר, מוצרי חלב, דגנים מועשרים ומוצרי סויה.
  • ויטמין C תזונה עשירה בויטמין C יכולה לכלול פירות הדר ומיצים ופירות הדם, פלפלים, ברוקולי, עגבניות, מלונים ותותים. התזונה הזאת תעזור גם בהגברת ספיגת הברזל.

במידה ואתם חוששים שהתזונה שלכם לא מורכבת ממספיק ויטמינים ומינרלים, התייעצו עם הרופא שלכם, יכול להיות ששימוש במולטי-ויטמין יכול לפתור את הבעיה.

איבחון אנמיה

רופא מראה למטופל שלו את רשימה של תוצאות האבחון

סביר להניח שהרופא ישאל שאלות בנוגע להיסטוריה הרפואית המשפחתית בשביל האבחון, בנוסף למספר בדיקות לצורך אבחון:

  • ספירת דם מלאה (CBC). בדיקה שמשמשת לספירת מספר תאי הדם בדגימת הדם. את הרופא אמור לעניין כמות כדוריות הדם האדומות (המטוקריט) וכמות ההמוגלובין. ערך המטוקריט תקין לנורמה אצל מבוגרים משתנה לפי נהלים רפואיים שונים אך בדרך כלל נע בין 40% ל-52% אצל גברים ואצל נשים בין 35% ל-47%. ערך המוגלובין תקין לנורמה אצל מבוגרים בדרך כלל נע בין 14 ל-18 גרם לדציליטר אצל גברים ואצל נשים בין 12 ל-16 גרם לדציליטר.
  • בדיקה לצורך קביעת הגודל והצורה של כדוריות הדם האדומות. חלק מתאי הדם האדומים עשויים להיבדק באופן ספציפי בעקבות גודל, צורה או צבע חריגים.

בדיקות נוספות

במידה והרופא אבחן את המחלה אצלכם, הוא כנראה יבצע בדיקות נוספות בשביל לקבוע מה הגורם למחלה במקרה הספציפי שלכם. המקרים מסוימים הוא יצטרך לקחת דגימה ממח העצם לצורך האבחון.

טיפול באנמיה

הטיפול משתנה בהתאם לגורם:

  • אם המחלה נגרמת ממחסור בברזל – לרוב מטופלת על ידי שימוש בתוספי ברזל ובשינוי תזונתי. אם הגורם למחסור בברזל הוא איבוד דם (מלבד ווסת) יש לאתר את מקור הדימום ולעצור אותו, מה שכנראה יתבצע באמצעות ניתוח.
  • אם המחלה נגרמת ממחסור בויטמינים – לרוב מטופלת על ידי שימוש בתוספי תזונה הכוללים ויטמין C וחומצה פולית ובשינוי לתזונה המכילה רמות גבוהות יותר של ויטמינים ומינרלים. במידה ומערכת העיכול מתקשה לספוג ויטמין B12 באופן טבעי מהתזונה, ייתכן צורך בטיפול באמצעות זריקות ויטמין B12 אחת ליומיים בתור התחלה ובהמשך אחת לחודש. יכול להיות שלכל החיים – תלוי במצב המטופל.
  • אם המחלה נגרמת ממחלה כרונית – אין לה טיפול ספציפי. הרופאים לרוב מתמקדים בטיפול במחלה עצמה. במידה והתסמינים הופכים להיות קשים, תטופל באמצעות עירוי דם או זריקות של הורמון סינטטי שמיוצר בדרך כלל על-ידי הכליות (אריתרופויטין) שיכולים להמריץ את ייצור תאי הדם האדומים ולהקל על העייפות הקשה.
  • אנמיה אפלסטית – לרוב מטופלת באמצעות עירוי דם לצורך הגברת ייצור תאי הדם האדומים. במידה והבעיה נגרמת בגלל שמח העצם לא יכול לייצר תאי דם בריאים, ייתכן צורך בהשתלת מח עצם.
  • אם המחלה קשורה למחלות במח העצם – לרוב מטופלת באמצעות תרופות, כימותרפיה והשתלת מח עצם.
  • אנמיה המולטית – לרוב מתנהלים איתה בצורה של הימנעות מתרופות שעשויות להיות חשודות ובאמצעות טיפול על ידי תרופות לזיהומים ולדיכוי המערכת החיסונית – שיכולה לתקוף את תאי הדם האדומים. במקרים מסוימים יכולים להפנות מטופלים לרופא מומחה ללב או לכלי דם.
  • אנמיה חרמשית – לרוב מטופלת באמצעות חמצן, משככי כאבים ונוזלים דרך הפה והוריד להפחתת הכאבים ומניעת סיבוכים. רופאים יכולים להמליץ גם על עירוי דם, חומצה פולית ואנטיביוטיקה. תרופה שמשמשת לטיפול בסרטן שנקראת הידרוקסיוריאה (דוקסיל, הידראה, סיקלוס) משמשת גם לטיפול באנמיה חרמשית.
  • תלסמיה – רוב הצורות שלה לא מצריכות טיפול מכיוון שהתסמינים קלים. צורות חמורות יותר דורשות טיפול בדרך כלל באמצעות עירוי דם, חומצה פולית, תרופות, הסרת הטחול או השתלת תאי גזע מדם וממח העצם.

לפני שקובעים תור לרופא

במידה ואתם מרגישים עייפות לא מוסברת לאורך זמן או תסמינים אחרים שמדאיגים אתכם, תמיד תפנו לרופא שלכם. במקרים כאלו סביר להניח שתקבלו הפנייה לרופא המתמחה בדם (המטולוג), בלב (קרדיולוג) או במערכת העיכול (גסטרואנטרולוג).

קצת מידע שיכין אתכם לפני שאתם קובעים תור לרופא.

מה אפשר לעשות?

לפני שתקבעו תור, תכינו רשימה שכוללת:

  • מה הם התסמינים ומתי התחלתם להרגיש אותם
  • מידע אישי הכולל סיבות למתח מוגבר, השתלה של מכשירים רפואיים, חשיפה לרעלים או כימיקלים ושינויים באורח החיים בזמן האחרון
  • כל התרופות, הויטמינים ותוספי התזונה שאתם לוקחים, כולל המינונים
  • שאלות שיש לכם לשאול את הרופא

במקרים של אנמיה, השאלות הבסיסיות לשאול את הרופא צריכות להיות:

  • מה לדעתך גורם לתסמינים שלי?
  • האם יש סיבות נוספות?
  • האם המחלה זמנית או הולכת להמשך שנים?
  • מהם הטיפולים הזמינים ועל איזה מהם אתה ממליץ?
  • מהם תופעות הלוואי לטיפולים שהצעת?
  • בהתאם לבעיות רפואיות אחרות שלי, איך אפשר להתמודד איתם ביחד?
  • האם אני צריך לשנות את התזונה שלי?
  • איזה תזונה אפשר להוסיף? כמה צריך לאכול מכל דבר?
  • האם יש עלוני מידע שאוכל לקחת? יש אתרים מומלצים בעינייך?

למה לצפות מהרופא שלך

הרופא ישאל שאלות כמו:

  • האם התסמינים באים והולכים או נשארים באופן קבוע?
  • כמה חמורים התסמינים?
  • האם יש משהו שלקחת שהצליח לשפר את התסמינים?
  • יש משהו שהרגשת שהגביר את התסמינים?
  • האם אתה צמחוני?
  • כמה ירקות ופירות אתה משלב בתזונה שלך?
  • האם אתה שותה אלכוהול? אם כן, באיזו תדירות ובאיזה כמות אתה שותה?
  • האם אתה מעשן?
  • האם תרמת דם לאחרונה יותר מפעם אחת?

איתן לוי
איתן לוי

איתן לוי הוא דמות פיקטיבית של המומחה הכי גדול בעולם לאורח חיים בריא, תוספי תזונה, ויטמינים, וכל מה שקשור לגוף חזק, בריא ואנרגטי.

דברו איתנו בתגובות

השאירו תגובה

ויטה פלוס
Logo