מדריכים

מזון מעובד: 17 מוצרי מזון מעובד שכדאי להימנע מהם

אם הבריאות שלכם באמת חשובה לכם ואתם רוצים לבקר אצל הרופא לעתים רחוקות יותר, הגיע הזמן שתקחו את עצמכם בידיים ותשלטו במה שנכנס לכם לפה: אכילת יתר של מזון מעובד ותעשייתי זאת הדרך המהירה והבטוחה להשמין ולחלות.

המזון המעובד שמקיף אותנו מכל עבר מציע טעם משופר, הכנה מהירה ופשוטה וחיי מדף ארוכים יותר, אבל זה מגיע עם תג מחיר גבוה במיוחד: רמות תחלואה גבוהות ואינספור בעיות בריאותיות חמורות ומסכנות חיים.

ההתמכרות שלנו לג’אנק פוד ומזון תעשייתי היא אחת מהבעיות הגדולות ביותר של התזונה המערבית המודרנית. זאת הסיבה המובילה למגפת ההשמנה העולמית ולזינוק החד בשכיחות של מחלות לב, סוכרת ובעיות רפואיות אחרות.

כשאני מדבר על מזון מעובד, אני מתכוון למזון שעובר תהליכים תעשייתיים שנועדו לשפר את הטעם, המרקם, הזמינות וחיי המדף שלו. הוא מפוצץ בטונות של תוספים מלאכותיים כמו חומרי טעם, צבעי מאכל, חומרים משמרים, מייצבים, מתחלבים, מעכבי חמצון והרשימה הזאת פשוט לא נגמרת. בשורה התחתונה, מדובר בכימיקלים מסוכנים ומזיקים שיפריעו לתפקוד התקין והבריא של הגוף שלכם.

הגיע הזמן להכיר את סוגי המזון הבעייתיים והגרועים ביותר שצריכים להיות ברשימה השחורה שלכם. במאמר הזה תכירו 17 מאכלים מעובדים שצריך להתרחק מהם. בנוסף, תבינו פעם אחת ולתמיד למה בכלל צריך להימנע ממזון מעובד ותעשייתי ובאילו דרכים הוא פוגע בגוף. תאמינו לי שאחרי שתבינו את גודל הנזק והבלאגן שהוא עושה, לא תרצו להכניס אותו לפה ולהתקרב אליו יותר.

17 מוצרי מזון מעובד שכדאי להתרחק מהם

אני בטוח שחלק מהדברים שאתם הולכים לקרוא ברשימה הזאת יפתיעו אתכם מאוד! מעבר לכל "החשודים המיידיים" שכולנו מודעים לנזקים שלהם, תפגשו כמה מאכלים פופולריים שדווקא נחשבים ליחסית בריאים, ואני הולך להסביר איך כל אחד מסוגי המזון האלה יפגע בבריאות שלכם. אז בואו נצא לדרך ונגלה את המאכלים שעדיף להשאיר בצד ולמחוק מרשימת הקניות שלכם.

יוגורט דל שומן

יוגורט מהסוג הנכון יכול להיות פתרון בריא ומזין במיוחד לארוחת הבוקר שלכם, אבל יוגורט דל שומן זאת ממש לא הבחירה הנכונה.

רוב הטעם של מוצרי החלב מגיע מהשומן שהם מכילים, וככל שאחוזי השומן נמוכים יותר, ככה הטעם הופך להיות להרבה יותר תפל ודוחה. כדי לפצות על זה ולהפוך את היוגורט מופחת השומן לטעים יותר, היצרנים השונים דוחפים לתוכו טונות של סוכר.

במקרים מסוימים היוגורט גם עובר תהליך פסטור שמחסל את כל החיידקים הטובים והמועילים שהוא מכיל. תחפשו יוגורט טבעי מחלב מלא שמכיל חיידקים פרוביוטיים שיעשו רק טוב למערכת העיכול שלכם ויעזרו לה לעבוד בצורה חלקה ויעילה.

בשר מעובד

אין שום בעיה לשלב בשר איכותי בתזונה בריאה, אבל בשרים מעובדים כמו נקניקים, פסטרמות ונקניקיות צריכים להישאר מחוץ לתפריט היומיומי שלכם.

צריכה מוגברת של בשר מעובד מעלה את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות מסכנות חיים כמו סוכרת מסוג 2, סרטן המעי הגס, ומחלות לב (12).

למרות שהממצאים האלה מבוססים על מחקרים תצפיתיים ולא על ניסויים קליניים, נמצאו ממצאים חמורים ומדאיגים שמראים על קשר ישיר ומשמעותי בין צריכת בשר מעובד לבעיות רפואיות חמורות. אם אתם לא יכולים להסתדר בלי נקניק איכותי, תקנו מוצר טבעי ומובחר שאינו כולל תוספים מלאכותיים.

עוגיות, עוגות ומאפים

המאכלים האלה מפוצצים בטונות של קלוריות שבכלל לא מועילות או תורמות באופן ממשי לגוף. נכון שמדובר במאכלים אהובים במיוחד, אבל תעשו לעצמכם טובה ותפסיקו לזלול אותם בלי הגבלה – הגוף שלכם יהיה אסיר תודה.

כמויות אדירות של סוכר מזוקק, קמח לבן ושומני טראנס יזיקו לבריאות שלכם ויגרמו לכם לעלות במשקל ולצבור קילוגרמים מיותרים.

לחם לבן

לחם שעשוי מקמח חיטה מעובד מספק לגוף שלנו המון קלוריות ריקות וגורם לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם.

כל הרכיבים התזונתיים החשובים והמועילים שמכילה החיטה נעלמים ונהרסים במהלך הטחינה והעיבוד של הקמח הלבן. אפילו אם אין לכם רגישות לגלוטן (חלבון שמצוי בחיטה), מומלץ לוותר על לחם לבן שלא יענה על הצרכים התזונתיים שלכם.

עדיף ללכת על לחמים מקמח מלא שעשוי מחיטה, שיפון או דגנים אחרים שמצטיינים בערך תזונתי גבוה.

משקאות ממותקים

סוכר מוסף זאת אחת מהבעיות הגדולות ביותר של התזונה המערבית המודרנית, הוא מזיק באופן הרסני לבריאות שלנו במגוון דרכים שונות. יש המון מקורות שונים לסוכר בתפריט השגרתי שלנו, אבל משקאות ממותקים הם ללא ספק הגרועים והבעייתיים ביותר.

הסוכר במשקאות הקלים והמוגזים מפעיל את מערכת ההנאה במוח ופועל כמו סם ממכר. אתם תהיו בעננים למשך כמה דקות, אבל אפקט ההיי החולף יעבור מהר מאוד ותוך זמן קצר תרגישו צמאים ותרוצו לפתוח פחית חדשה. הבעיה היא שהמוח לא "קורא" אותם כאוכל ולכן הם בכלל לא משביעים (456).

לאושר הרגעי יש מחיר כבד, וכמויות הסוכר האדירות שמתחבאות במשקאות ממותקים גורמים לנזקים בריאותיים רבים. צריכת יתר של סוכר תורמת להתפתחות תנגודת לאינסולין ויכולה להוביל להצטברות חריגה של שומן בתאי הכבד, תופעה שנקראת: "כבד שומני". בנוסף, עודף של סוכר מגביר את הסיכון להיווצרות סוכרת מסוג 2 ובעיות רפואיות חמורות אחרות כולל השמנה (789).

מדובר בסיבות טובות לוותר על ארגז הקולה שאתם רגילים לחסל בקצב מסחרר.

גלידה

בגלל שהמאכל האהוב והפופולרי הזה מלא בסוכר, אין לו כל ערך תזונתי מוסף. אנחנו גם לא ממש מתייחסים אליו כאל אוכל אמיתי ונוהגים לזלול אותו בין הארוחות או בתור קינוח אחרי ארוחה גדולה, מה שרק מעמיס קלוריות מיותרות על הגוף.

קשה לעצור בשלגון אחד קטן ואנשים רבים נוטים לחסל כמויות ענקיות ומוגזמות של גלידה. זה מסתיים בכמה קילוגרמים עודפים שיכבידו עליכם. אם אתם לא יכולים לחיות בלי גלידה, פשוט תנסו להכין אותה בעצמכם ללא כמויות מסחריות של סוכר ותוספים מלאכותיים, פשוט תשתמשו בממתיקים טבעיים ובריאים.

צ’יפס

אני בטוח שהעובדה הבאה לא תפתיע אתכם: אכילה מופרזת של צ’יפס מובילה להשמנה (1011).

אז נכון שזה נשמע מובן מאליו, אבל לא תשמחו לדעת שטיגון, צלייה או אפייה של תפוחי אדמה יוצרת חומרים מסרטנים שנקראים אקרילאמידים ומומלץ להימנע מהם (1213). הדרך הבריאה ביותר לאכול תפוחי אדמה היא פשוט לבשל אותם במים.

אם פירה רגיל משעמם אתכם ואתם מתגעגעים לצ’יפס הקראנצ’י והפריך, תהיו יצירתיים ותחשבו על דרך לשפר את המרקם של תפוח אדמה מבושל – תנסו להוסיף אגוזים או גזר גמדי שיכולים לפתור את הבעיה.

מיצי פירות

כן, כן, קראתם נכון. אנשים רבים בטוחים שמיץ פירות הוא הדבר הבריא והמזין ביותר שיש כי הוא עשוי מפירות שכולנו מודעים לערך התזונתי הגבוה וליתרונות הבריאותיים שלהם.

אז הגיע הזמן להחליף את האמונה הזאת: מיצי פירות אינם מספקים לגוף את הסיבים התזונתיים שעוזרים למתן את ספיגת הפרוקטוז (סוכר פירות) בגוף.

שתיית מיצי פירות גורמת לזינוק חד ברמות הסוכר בדם בדומה למשקאות ממותקים.

אז נכון שמיצי פירות עשירים בנוגדי חמצון וויטמינים חיוניים, אבל כל התועלת שלהם מתבטלת ויורדת לטמיון בגלל ריכוז הסוכר הגבוה (14).

למרות שנראה לנו שמיצים טבעיים לא יכולים להזיק, אסור לצרוך אותם בכמויות מוגזמות ולשתות אותם ללא הגבלה. אין כל בעיה שתשתו מדי פעם מיץ רימונים או אסאי, אבל תקפידו לא לצרוך מיץ פירות בכל פעם שאתם צמאים – יותר מדי כוסות של מיץ טבעי יכולים להזיק.

פשוט תשתו מים רגילים ואתם מסודרים.

גבינה מעובדת

גבינה יכולה להיות תוספת נפלאה לתפריט התזונתי שלכם. היא עשירה ברכיבים תזונתיים חיוניים שיועילו לבריאותכם.

אבל גבינה מעובדת זה כבר סיפור שונה לגמרי. מדובר בחיקוי תעשייתי נחות שנועד לדמות את הטעם, המרקם והמראה של גבינה אמיתית וטבעית. הוא מכיל מגוון רחב של תוספים מלאכותיים כמו חומרים מייצבים, מסמיכים ומשמרים וכולל ריכוז נמוך יותר של רכיבי חלב טהורים.

במקום לבזבז את הכסף על תחליפים זולים, תלכו על הדבר האמיתי.

נקטר אגבה

הממתיק הזה משווק בתור מוצר טבעי ובריא, אבל למעשה מדובר במוצר מזוקק ומעובד שמכיל ריכוז גבוה יותר של פרוקטוז מסוכר לבן רגיל או מסירופ תירס עתיר בפרוקטוז (15).

הפרוקטוז בפירות טבעיים אינו מהווה כל בעיה לבריאותכם, אבל תוסף של פרוקטוז יכול להפוך לאיום ממשי. אם תעמיסו על הכבד שלכם כמויות גדולות של פרוקטוז שהוא יצטרך לעבד, זה יכול להגביר את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות כמו סוכרת (16).

במקום להשתמש בסירופ אגבה, תנסו ממתיקים בריאים יותר כמו סטיביה או אריתריטול.

פיצה

מדובר באחד ממאכלי הג’אנק פוד הפופולריים והאהובים ביותר בעולם. הזמינות הגבוהה והטעם הנפלא הופכים את הפיצה לבחירה מועדפת על אנשים רבים.

הבעיה היא שרוב הפיצות המסחריות מכילות מרכיבים לא בריאים כמו קמח לבן ובשר מעובד, ואני אפילו לא מדבר על כמות הקלוריות העצומה שיש במשולש אחד.

אז במקום לאכול פיצה בקניון, עדיף שתפנקו את עצמכם מדי פעם בפיצה ביתית שתכינו בעצמכם.

מזון מהיר

רוב האנשים מבינים שמזון מהיר זאת לא בדיוק הארוחה הבריאה והמזינה ביותר, אבל המחיר הזול והטעם המעולה מתגברים בקלות על השיקולים האלה.

הגיע הזמן להפנים שהתמכרות למזון מהיר גובה מחיר כבד ויקר מהבריאות שלנו. אם אתם מאכילים את הילדים שלכם במזון תעשייתי ומהיר, קחו בחשבון שהוא יכול להוביל למשקל עודף ולמחלות כרוניות (17).

אם אתם אוכלים המון בחוץ ולא מפספסים אף מסעדת מזון מהיר, אתם בעצם מתייחסים אל עצמכם כמו אל פח אשפה ודוחפים טונות של זבל שומני ומעובד לתוך הגוף שלכם. אם הבריאות שלכם באמת חשובה עבורכם, הגיע הזמן להיפטר מההרגל הבעייתי הזה.

שמנים צמחיים מעובדים

השימוש בשמנים צמחיים מזוקקים זינק באופן דרמטי במאה השנים האחרונות. יצרניות המזון מתעקשות לדחוף אותם לכל מוצר כדי להוזיל עלויות ולהרוויח על גב הצרכן. הן אפילו לא טרחו לבדוק לעומק עד כמה המרכיבים התעשייתיים האלה בטוחים לשימוש.

מחקרים מדעיים שמתבצעים בשנים האחרונות חושפים תמונה עגומה ומדאיגה בנוגע להשפעה הבריאותית של השמנים האלה. התגלו ראיות רבות המצביעות על כך ששמנים מזוקקים כמו שמן קנולה, שמן תירס, שמן סויה, ושמן זרעי כותנה מעלים את הסיכון לסרטן ומגבירים את הנזק החמצוני שנגרם לגוף. הם מכילים ריכוז גבוה של חומצות שומן אומגה 6 שזורעות הרס וחורבן ברחבי הגוף (18192021).

עדיף להשתמש בשמנים בריאים ומועילים יותר כמו שמן אבוקדו, שמן קוקוס, שמן זית וחמאה.

ממתקים

אני בטוח שרבים מכם חושבים שזה בכלל לא סוף העולם אם תרשו לעצמכם מדי פעם איזה חטיף מתוק. איזה נזק הוא כבר יכול לגרום? הוא טעים, מתעכל בקלות ולא ממלא את הבטן, ומספק זריקת מרץ מיידית.

הבעיה היא שממתקים מפוצצים בכמויות אדירות של סוכר וקמח חיטה מעובד. הם בכלל לא משביעים ותרצו לאכול מהם עוד ועוד.

במקום לדחוף לגוף שלכם קלוריות ריקות וחסרות תועלת, תנשנשו שוקולד מריר או חתיכת פרי – הם יסגרו לכם את הפינה כשאתם מרגישים רעבים ובא לכם משהו מתוק.

מרגרינה

בדיוק כמו גבינה מעובדת, מדובר בסוג של תחליף תעשייתי לחמאה שנועד לחקות את המראה, הטעם והמרקם שלה.

היא בדרך כלל עשויה משמנים צמחיים מזוקקים ומוקשים שמכילים ריכוז גבוה של שומן טראנס. סוג השומן הזה רעיל לגוף ואין לו מקום בשום תפריט תזונתי בריא, אפילו בכמויות הקטנות ביותר.

היצרנים רשאים לשווק את המוצר שלהם בתור: "נטול שומן טרנס" אם מנת הגשה אחת שלו כוללת פחות מ-0.5 גרם של שומן טראנס. בדרך כלל מדובר במינון לא מציאותי שאף אחד לא יכול להקפיד עליו. גם אם המוצר מכיל כמויות קטנות של השומן המסוכן הזה, הן מצטברות במהירות ומגיעות לריכוז משמעותי שצריך להדאיג אתכם.

עדיף שתקנו חמאה אמיתית ותחסכו לעצמכם את כל כאב הראש הזה.

משקאות קפה ממותקים

אנשים רבים לא מסוגלים להתחיל את היום שלהם בלי כוס קפה חם. מחקרים מדעיים גילו שצריכה יומיומית של קפה מפחיתה את הסיכון להתפתחות כמה מחלות כרוניות, כולל סוכרת מסוג 2 ופרקינסון (2223).

קפה יכול להציע מגוון יתרונות בריאותיים בזכות ריכוז גבוה של נוגדי חמצון עוצמתיים שיעשו רק טוב לגוף שלכם. אבל כל ההשפעה החיובית שלו מתפוגגת ברגע שמוסיפים לו סוכר או ממתיקים מלאכותיים: תוספת של חומרים מלאכותיים מבטלת את כל התועלת הבריאותית שלו.

כדי להפוך את כוס הקפה שלכם להרבה יותר בריאה ומועילה, תקפידו לשתות קפה שחור נקי מפולים מובחרים. עדיף שהוא יהיה נטול סוכר, אבל אם אתם חייבים לעדן ולהמתיק את הטעם החזק שלו, תוסיפו מעט קצפת או חלב מלא.

פחמימות מזוקקות

כשגל הדיאטות דלות הפחמימות נמצא בשיאו וצובר פופולריות בכל רחבי העולם, יצרנים רבים רוצים לקפוץ על העגלה ולתרגם את הטרנד הלוהט לרווחים נאים. הם מציפים את השוק בחטיפים ותחליפי ארוחות שמצטיינים בריכוז נמוך של פחמימות. כל הזבל הזה לא ישפיע משמעותית על צריכת הפחמימות היומית שלכם, אבל הוא יספק מעט מאוד רכיבים תזונתיים מועילים והמון כימיקלים מזיקים ותוספים מלאכותיים שעדיף לשמור מהם מרחק.

למה מזון מעובד רע לבריאות שלכם?

לפניכם כמה סיבות טובות להתרחק ממזון מעובד ותעשייתי.

מרכיבים מלאכותיים

בואו נפסיק את מכבסת המילים ונדבר ישר ולעניין: מזון מעובד מלא בכימיקלים מזיקים.

כשאתם קונים חטיף גרנולה, אתם בטוחים שמדובר בנשנוש די בריא. הרי הוא מכיל שיבולת שועל, פצפוצי אורז, אגוזים, צימוקים, ודבש – כולם מזונות איכותיים עם הרכב תזונתי גבוה.

אבל אל תמהרו לשמוח. רוב הסיכויים שברשימת המרכיבים מצפות לכם כמה הפתעות ממש לא נעימות. יכול להיות שהיצרן בחר לדחוף לחטיף הבריאות שרכשתם רכיבים הרבה פחות סימפטיים וחיוביים כמו: גואר גאם (חומר מייצב), שומן חלב, ג’לטין מוקשה, מלטודקסטרין (ממתיק מלאכותי), או חומרי טעם סינתטיים.

חומרי טעם מלאכותיים כוללים מגוון רחב של כימיקלים שונים והיצרן אפילו לא חייב להצהיר עליהם באופן מלא.

המטרה של כל החומרים המלאכותיים האלה היא לשפר את הטעם והמרקם של המוצר, להקנות לו צבע אטרקטיבי או להאריך את חיי המדף שלו.

באופן רשמי, כל התוספים האלה נחשבים לבטוחים לשימוש. אבל, תאמינו לי שלא כדאי לסמוך באופן עיוור על הרשויות והגופים המוסמכים, ותמיד עדיף ללכת על בטוח ולא להמר על הבריאות שלכם (1).

כמות גדולה של פחמימות מזוקקות

רוב המזון המעובד מכיל כמות גבוהה של פחמימות מזוקקות. בעוד שהמומחים בתחום התזונה עדיין חלוקים בשאלה האם לכמויות גדולות של פחמימות יש מקום בתפריט תזונתי בריא או לא, כולם מסכימים שבכל מקרה הן צריכות להגיע ממקור טבעי, בריא ונקי.

הפחמימות הפשוטות שמצויות בתוך מזון מעובד ותעשייתי מתעכלות במהירות בגוף וגורמות לזינוק חד ומהיר ברמות האינסולין והסוכר בדם. הן ישביעו אתכם לזמן קצר בלבד ותוך כמה שעות ההשפעה שלהן תתפוגג ואתם תרוצו למקרר ותרצו לטרוף כל מה שנמצא בתוכו.

בנוסף, פחמימות מזוקקות מתקשרות לשורה ארוכה של מחלות כרוניות ובעיות בריאותיות (234).

ריכוז נמוך של רכיבים וסיבים תזונתיים חיוניים

העיבוד התעשייתי שעובר המזון פוגע בערך התזונתי שלו ומסיר את כל הסיבים התזונתיים שהוא מכיל באופן טבעי. הוא מאבד כמויות אדירות של נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים ורכיבים תזונתיים מועילים אחרים שנדרשים לתפקוד הבריא והמאוזן של הגוף.

התוצאה היא מזון חסר כל תועלת ממשית שיכול לגרום לחוסרים תזונתיים ולהזיק לבריאותכם. יצרנים רבים מנסים להתחכם ולהעמיד פנים שהם מפצים על הערך התזונתי הנמוך באמצעות תוספת של ויטמינים ומינרלים שונים. כמה פעמים ראיתם את הכותרת: " מועשר ב…" מתנוססת בגדול על אריזת המוצר. מדובר בסיסמה חלולה שכלל אינה פותרת את הבעיה. ברוב המקרים מדובר במרכיבים מלאכותיים שבכלל לא מתקרבים למקור.

גם סיבים מסיסים וגם סיבים צמיגיים משחקים תפקיד חשוב בתהליך העיכול וחילוף החומרים בגוף. רוב הסיבים התזונתיים אינם מתעכלים בגוף ומשמשים כמזון עבור חיידקי המעי. החיידקים האלה מסוגלים להתסיס ולפרק את הסיבים האלה, מה שמבטיח תפקוד טוב ויעיל יותר של המעיים (56).

סיבים מסיסים מסייעים למנוע עצירות. הם עוזרים ליצור סביבת מגורים נוחה ומתאימה יותר לחיידקי מעיים טובים וידידותיים שמשפרים את פעילות מערכת העיכול ומבטיחים שהיא תעבוד בצורה הטובה והיעילה ביותר (7).

כמויות גדולות של סוכר וסירופ תירס עתיר בפרוקטוז

מזון מעובד מתאפיין במתיקות יתר וכדי לספק את הדחף הבלתי נשלט של הצרכן למתוק, חברות המזון דוחפות למוצרים שלהם כמה שיותר סוכר לבן או סירופ תירס עשיר בפרוקטוז. שני הרכיבים האלה גורמים לצרות צרורות בגוף.

כולנו יודעים היטב שסוכר מספק קלוריות "ריקות" שהגוף בכלל לא מספיק לנצל לצרכים שלו, אבל הנזק שלו ממש לא מסתכם בזה: הוא משבש את חילוף החומרים בגוף (8) וגורם לשלל הפרעות בגוף כמו רגישות לאינסולין, עודף כולסטרול וריכוז גבוה של טריגליצרידים, והוא גם גורם להצטברות של שומן בטני (910).

עודף סוכר קשור למחלות הנפוצות ביותר בעולם המערבי כמו בעיות לב, סרטן, סוכרת והשמנה (1112131415).

על פי נתוני מחלקת החקלאות של ארצות הברית, האמריקאי הממוצע צורך לא פחות מ-70 ק"ג סוכר בשנה. פחות מ-30% מהכמות הזאת מגיעים מצנצנת הסוכר במטבח. זה אומר שאת רוב הסוכר שמגיע לגופכם אתם צורכים באופן סמוי ולא מודע. מעבר לכפיות הבודדות שאנחנו מוסיפים לכוס הקפה או לקערת דגני הבוקר שלנו, אנחנו מכניסים לגוף שלכם טונות של סוכר שנמצא בכמויות גבוהות במשקאות מוגזים ומזון מעובד שאנחנו צורכים (16).

שומן טראנס ושמנים צמחיים

יצרניות המזון לא בוחלות בשום אמצעי כדי למקסם את הרווחים שלהם, ואחת הדרכים הכי טובות להוריד עלויות ולחסוך המון כסף היא להשתמש בשמנים זולים ונחותים במיוחד.

שמנים צמחיים שמככבים ברשימת המרכיבים של רוב המוצרים שתמצאו בסופר נועדו לשפר את הטעם והמרקם של המזון. שמן צמחי רגיל כמו שמן סויה עובר תהליך כימי שהופך אותו לשמן צמחי מוקשה שמכיל ריכוז גבוה של שומן טראנס.

אני בטוח שהשם הזה מצלצל לכם מוכר. שומן טראנס הוא שומן רווי ידוע לשמצה שהרוויח לגמרי בצדק את התדמית השלילית ויחסי הציבור הגרועים שלו. הוא מכיל ריכוז גבוה של חומצות שומן אומגה 6 שמגבירות את תהליך החמצון בגוף ומעודדות תהלכים דלקתיים, למעשה, מדובר בסוג השומן ההרסני והמזיק ביותר לבריאותכם (1718).

צריכת שמנים מהסוג הזה מגבירה את הסיכון למחלות לב – גורם המוות המוביל בעולם (192021).

טעם מוגבר ועוצמתי שמעודד צריכה נוספת

משחר האנושות, בלוטות הטעם שיחקו תפקיד משמעותי במנגנון ההישרדות שלנו. הם גרמו לנו להימשך למאכלים המועילים והבטוחים ביותר לגוף. אבות אבותינו נמשכו למאכלים שומניים שמכילים כמות גבוהה של חומצות אמינו חיוניות, אוכל מלוח שסיפק מנה מכובדת של נתרן שהכרחי לתפקוד התקין של הגוף ומאכלים עם מתיקות טבעית שתדלקו את הגוף באנרגיה הנדרשת לתפקוד השוטף שלו. למדנו להתרחק ממאכלים מקולקלים עם טעם מר וחמוץ מדי שיכלו לגרום להרעלה ולפגוע בבריאותנו.

אבל, תעשיית המזון המודרנית למדה לנצל לצרכיה את האינסטינקטים הבסיסיים האלה: היא הצליחה ליצור מוצרים עם טעם ממכר ומגרה שיגרום לנו לצרוך מהם יותר מדי ולחזור אליהם שוב ושוב.

כדי להתגבר על התחרות הקשה והצמודה בשוק ולהבטיח שהיצרנים יבחרו דווקא במוצר שלהם, תאגידי המזון השונים מוכנים להשקיע כל סכום כדי להפוך את המוצרים שלהם לטעימים ואטרקטיביים במיוחד. התוצאה היא אכילת יתר (2223). אנחנו מתקשים להתאפק ולעמוד בפיתוי ומתעקשים לטרוף אריזה שלמה. למרות שהמוצרים האלה כלל אינם בריאים ומועילים לגוף, היצרנים והמותגים השונים יודעים על איזה נקודות צריך ללחוץ כדי שנתענג על כל נגיסה ונפיק הנאה מקסימלית מהמוצר שלהם. אי אפשר לעמוד בפני המזון המתובל עם הטעם העז והעשיר ובניגוד להיגיון הפשוט ולשכל הישר, אנחנו זוללים כמויות אדירות ומוגזמות של מזון מעובד.

התמכרות לג’אנק פוד

צריך להסתכל למציאות בעיניים: מזון מעובד ותעשייתי הוא ממכר. ברגע שמתחילים לזלול אותו, קל מאוד לאבד שליטה וקשה מאוד לעצור. הוא פועל על כימיקלים מסוימים במוח וגורם לנו לעבור את הגבול ולזלול אותו ללא הכרה ובלי לדפוק חשבון (24).

זה לא קורה לכולם, אבל אנשים מסוימים לא מסוגלים לעצור עד שהם לא גומרים שקית ענקית של צ’יפס, אריזת גלידה או קופסת עוגיות שלמה. הם פשוט לא מפסיקים עד שהם לא מגיעים לתחתית וגומרים את הכול.

למרבה הצער, קל מאוד להתמכר למזון שומני ומושחת שמפוצץ בסוכר ובחומרי טעם. הוא גורם הנאה רבה ותחושת סיפוק רגעית שאנחנו רוצים להאריך ולשחזר עוד ועוד. מאכלים מהסוג הזה משפיעים על המוח בצורה מאוד דומה לקוקאין (25).

זה אומר שהנזק המוחי שנגרם דומה למנגנון ההתמכרות לסמים קשים. רק העובדה המפחידה והמזעזעת הזאת צריכה לפתוח לכם את העיניים ולשכנע אתכם להפסיק לצרוך מזון מעובד. תתחילו להילחם בתשוקה הבלתי נשלטת שלכם לג’אנק פוד ותיגמלו ממנו פעם אחת ולתמיד.

מזון מעובד: סיכום ומסקנות

בשורה התחתונה, מזון מעובד ותעשייתי זה מתכון בטוח לאסון. הוא יגרום לכם לצבור קילוגרמים מיותרים ויפגע בבריאות ואיכות החיים שלכם. תעברו למזון אמיתי שיספק לגוף שלכם את כל מה שהוא באמת צריך כדי לתפקד באופן מאוזן ובריא.

מה אתם חושבים על הרשימה שלנו של מזון מעובד? יש לכם משהו להוסיף? ספרו לנו בתגובות שלמטה!

איתן לוי

איתן לוי הוא דמות פיקטיבית של המומחה הכי גדול בעולם לאורח חיים בריא, תוספי תזונה, ויטמינים, וכל מה שקשור לגוף חזק, בריא ואנרגטי.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Close