אף מנוזל: תסמינים ודרכי טיפול מומלצות [כולל דרכים טבעיות להקלה]

אף מנוזל, כולנו חווינו את התופעה שהאף לא מפסיק לנזול או שהוא פשוט גדוש לאורך כל השנה ללא קשר לעונה. אז כדאי שתדעו, יש 8 סיבות נפוצות לאף מנוזל ולא כולן קשורות למזג האוויר.

יכולות להיות הרבה סיבות לאף מנוזל באופן עקבי, זאת תופעה נפוצה ויש לא מעט דברים שתוכלו לעשות כדי להימנע מהנזלת או לכל הפחות להפחית את התסמינים המציקים שמגיעים ביחד איתה.

תסמינים של אף מנוזל

איש עסקים יושב על כיסא משרדי לבן ומנגב נזלת

הנטייה של רוב האנשים היא לחשוב שהנזלת מתחילה להצטבר רק בסביבה קרה או מלאת אבק. הנזלת היא למעשה בדרך כלל סימן לכך שמעברי האף עברו גירוי כלשהו, אם לא מטפלים בבעיה התסמינים עשויים להימשך מספר ימים או אפילו שבועות.

תסמינים שיכולים להעיד על אף מנוזל:

  • ייצור מוגזם של ריר
  • הפרשות מהאף
  • קשיי נשימה
  • גודש באף
  • התקפי התעטשות
  • כאב ראש או כאבי פנים שנגרם עקב לחץ מוגבר בחללי האף
  • כאב גרון או שיעול בגלל נזילת הפרשות ריריות מהאף לגרון (Post Nasal Drip)

במקרים חמורים עלול להיווצר דימום באף בגלל קינוח יתר, כאבי גרון או דלקת בגרון בגלל טפטוף אחר אפי, זה בעצם כאשר יש הפרשה מוגברת מהאף או מהסינוסים, היא יורדת לגרון ומעוררת את רפלקס השיעול.

גורמים לאף מנוזל

הצטננות

הצטננות גורמת להיווצרות נזלת על ידי הרחבת כלי הדם באף, זה שמאפשר לנוזלים לחלחל אל תוך מעברי האף.

הנזלת מתחילה להופיע בדרך כלל ביומיים עד שלושה לאחר הידבקות בנגיף.

מדי שנה מיליוני אנשים נדבקים במחלה הזו, רק בארצות הברית לבדה מפספסים כ-21 מיליון ימי לימודים וכ-20 מיליון ימי עבודה עקב הצטננות. הצטננות נגרמת על ידי זיהום נגיפי של דרכי הנשימה העליונות.

הנגיפים הנפוצים ביותר הם:

  • רינו וירוס (Rhino virus)
  • וירוס הקורונה (Corona virus)
  • וירוס RSV
  • מטה פנוימווירוס‏ (MPV-Metapneumovirus)

בממוצע, רוב הילדים חולים בצינון בין 5-7 פעמים בשנה, 10 מתוך 100 ילדים עשויים להיות חולים 12 פעמים בשנה. ברוב המקרים ככל שמתבגרים ככה חולים פחות, אצל מבוגרים הממוצע נמוך משמעותית ועומד על 2-3 פעמים בשנה בלבד.

לא פשוט למנוע הצטננות מראש, אפשר להידבק בנגיף על ידי מגע ישיר עם אדם שסובל מהמחלה, או על ידי שאיפת חלקיקים באוויר ממישהו חולה שנמצא באזור שלכם.

ויטמינים ותוספי צמחים כמו ויטמין C, אבץ, ויטמין E, קיפודנית וג'ינסנג מציעים תועלת רבה מאוד בשמירה על המערכת החיסונית על לא תמיד יוכלו לעזור במניעת הצטננות.

כמו כן, לא הוכח שפעילות גופנית מונעת הצטננות אבל היא קשורה באופן ישיר לשיפור הבריאות באופן כללי.

אלרגיות

נזלת אלרגית היא סיבה שכיחה נוספת שיכולה לגרום לכם להיות עם אף מנוזל. אלרגנים כמו אבק, אבקנים, קשקשים של בעלי חיים ועובש יכולים להיכנס לאף ולעורר את תאי האלרגיה הנמצאים בדרכי הנשימה.

התאים האלה משחררים מספר חומרים כמו היסטמין שגורמים לכלי דם לטפטף ולייצר הפרשות מימיות (נזלת).

לעתים קרובות אלרגיות מלוות בעיטושים ובעיניים מגרדות ודומעות.

יש 2 סוגים של נזלת אלרגית, עונתית ומתמשכת (כל השנה). אלרגיות עונתיות נגרמות על ידי אבקנים ועובשים המופיעים בתקופות מסוימות בשנה. אלרגיות מתמשכות נגרמות על ידי גירויים כמו אבק או קשקשים של בעלי חיים.

חלק מהתסמינים של נזלת אלרגית כוללים:

  • הפרשות שקופות מהאף (נזלת)
  • התעטשות
  • עיניים מגרדות ודומעות
  • גרד באף
  • גודש באף (אף סתום)

יש דרכים רבות לטפל באלרגיה, אפשר לעשות בדיקות כדי לגלות אם אתם אלרגיים וכך למעשה לנסות ולהימנע מהדברים שגורמים לכם לתגובה האלרגית הלא רצויה.

אוויר קר

אם יצא לכם לצאת החוצה בקור או בגשם והנזלת התחילה להופיע או אם ביליתם זמן ארוך בחוץ יכול להיות שהשפתיים שלכם אפילו נסדקו ואתם מנגבים כל הזמן את ההפרשות שיורדות מהאף. אתם לא לבד! זו תופעה נפוצה מאוד.

אוויר יבש וקר גורם לריריות האף להתייבש, זה משנה את מאזן הנוזלים במעברי האף. השינוי הזה גורם לתגובה דלקתית ולתגובה של מערכת העצבים, זה מוביל להיווצרות מוגברת של נזלת.

אוכל חריף

פלפל חריף מונח על צלחת עם 2 מזלגות בתוך מגש

למה בעצם אכילת מאכלים חריפים גורמת לנזלת? התגובה הזו היא לא תגובה של מערכת החיסון, היא קשורה יותר לגירוי של מערכת העצבים (העצב המשולש) ועשויה להיות קשורה לתגובה פאראסימפתטית (תגובה שאחראית לפעולות הרגעה ושימור כשהגוף נמצא במנוחה ומסייעת גם לעיכול).

הסבירות שאוכל חריף יגרום לכם לנזלת גבוהה יותר אם סבלתם בעבר מנזלת אלרגית או אם אתם מעשנים.

אמנם היווצרות נזלת בגלל אוכל נפוצה בעיקר במאכלים חריפים ומתובלים.

סוגי מאכלים אחרים יכולים גם הם לגרום לנזלת אם אתם סובלים מתופעה הנקראת "נזלת הקשורה באוכל" (באנגלית: Gustatory Rhinitis). מזונות המורכבים מדגנים (לחמים, קרקרים וכו') נוטים פחות לגרום לנזלת לעומת מאכלים חריפים (כמו פלפל צ'ילי חריף ועוד).

כדי להפחית את התסמינים של "נזלת הקשורה באוכל" ההמלצה העיקרית היא להימנע מאכילת מאכלים חריפים.

שימוש בטיפות עיניים אטרופין יכול להועיל במידה ואתם לא רוצים להימנע מאוכל חריף. ניתוח הוא גם אפשרות לפתרון אבל עדיף להימנע מזה עקב השלכות אחרות הקשורות לניתוחים באופן כללי.

הורמונים

אישה בהריון שוכבת במיטה עם אף מנוזל

להורמונים יש השפעה ישירה על המחיצות במעברי האף והם יכולים לגרום לבלוטות הנמצאות ברירית האף לפתח תגובה. רמות הורמוני בלוטת התריס, הורמוני גדילה והורמונים נקביים כולם ממלאים תפקיד בנזלת הורמונלית.

נזלת וגודש באף הם סימפטום נפוץ מאוד גם במהלך הריון וחוות אותו כ-39% מהנשים בשלב כלשהו במהלך תקופת ההריון. השינויים בכלי הדם בגוף במהלך ההריון יכולים לגרום להצטברות של דם בכלי הדם הנמצאים באף. רמות מוגברות של פרוגסטרון (הורמון נקבי) יכולות גם הן לגרום לכלי הדם להתכווץ ולהביא לתוצאה דומה.

עושה רושם שתסמינים הקשורים לנזלת במהלך ההריון משקפים את רמות האסטרוגן. נכון להיום, אין מספיק מידע זמין בכל הנוגע לטיפול בנזלת הורמונלית. עושה רושם שטיפול הורמונלי חליפי (HRT) לא עוזר לפתרון הבעיה והפחתת התסמינים.

אם את בהריון, תוכלי לנסות להשתמש בתרסיס מי מלח לאף או לעשות ספורט, זה עשוי לסייע ולהקל על התסמינים של אף מנוזל.

תרופות

אף מנוזל הוא תופעת לוואי של תרופות מסוימות, הסיבה לתופעת הלוואי הזו משתנה מתרופה לתרופה אבל כולם קשורים לעובדה שקורים שינויים מסוימים בגוף.

חלק מהתרופות לטיפול במצבים הבאים עשויות לגרום לנזלת:

  • לחץ דם גבוה
  • ערמונית מוגדלת
  • גלולות נגד הריון
  • כאב
  • אין-אונות (בעיות בתפקוד המיני)
  • דיכאון
  • מחלת לב וכלי דם

תופעות הלוואי של התרופות משתנות מאוד מאדם לאדם ולא תמיד יש קשר ישיר בין הנזלת לבין התרופות שאתם נוטלים, גם אם אתם נוטלים תרופות מהרשימה.

התעמלות

פעילות אירובית (ריצה, אימונים אירוביים, יחסי מין ועוד) עשויים להיות גורם לנזלת. אם אתם סובלים מנזלת בזמן שאתם מתעמלים בחוץ הסיבה ככל הנראה קשורה לאלרגיות, מזג אוויר קר או כל גורם אחר שגורם לגירוי.

בכי

בכי גורם לגוף לייצר נזלת באופן טבעי בגלל האופן שבו הדמעות מתנקזות מהעיניים (דרך צינוריות שנקראות "לקרימל פונקטה"). הגוף שלנו מייצר דמעות באופן עקבי כדי למנוע מהעיניים להתייבש, הדמעות האלה לא זולגות על הלחיים כמו בעת בכי.

בכי מייצר יותר דמעות ממה שהגוף יכול לנקז ואז הן זולגות כלפי מטה אל עבר הלחיים. גם בזמן שבוכים, תוך כדי הבכי חלק מהדמעות זולגות דרך הצינוריות אל הצינור האפי-דמעתי (Nasolacrimal Duct). הצינור הזה מתנקז ישירות לאף ולכן הנזלת היא למעשה הדמעות שהתנקזו לשם.

אף מנוזל: איזה עוד סיבות קיימות?

בחורה עם חתיכת טישו בתוך הנחיר
  • פגיעה או טראומה בראש
  • חפצים שהוכנסו לאף (נפוץ בעיקר אצל ילדים)
  • שימוש יתר בתרסיסים לאף
  • הפרעות מבניות כגון פוליפים וגידולים

צריך לגשת לרופא בגלל אף מנוזל?

הדבר הכי החשוב שעליכם לספר לרופא זה אם חוויתם חום, כאב או אובדן ריח. זה יכול להצביע על גורמים חמורים יותר לנזלת שכדאי לבדוק.

נזלת שנגרמה כתוצאה מזיהום ויראלי בדרך כלל משתפרת לבד בעצמה, במידה והחום מתחיל לעלות והנזלת הופכת להיות סמיכה, בצבע חריג, או שהתסמינים לא השתפרו לבד, מומלץ לגשת לרופא. ייתכן שאתם סובלים מזיהום נגיפי שצריך לטפל בו בעזרת אנטיביוטיקה.

מומלץ לפנות לרופא אם אתם לא בטוחים מה גורם לנזלת, בהסתמך על העבר הרפואי שלכם לרבות אלרגיות מהן אתם סובלים, ייתכן שהרופא יוכל לזהות את הגורם לכך.

אף מנוזל: איך מטפלים?

מכשיר אדים

שימוש במכשיר אדים מזוקקים או קרים היא דרך מעולה להוסיף לחות לסביבה בה אתם נמצאים ויכולה לסייע לטפל בגודש באף.

כשהאוויר יבש מדי, הבלוטות בריריות האף עלולות להתעבות, הזרימה של ההפרשות עלולה להיות איטית והסינוסים לא מתנקזים כראוי. אפשר להשתמש במכשיר אדים מזוקקים או קרים כדי להוסיף לחות לאוויר, זה ישמור על הלחות של האף ויאפשר לנקז את ההפרשות מהר יותר.

אדים חמים

מכשיר אדים, נר וכוס תה מונחים על שולחן עגול

שאיפת אדים חמים הוכחה כמסייעת לטיפול בנזלת. מחקר שנערך בשנת 2015 על אנשים שסבלו מצינון הוכיח כי שימוש בשאיפת אדים חמים היה יעיל מאוד, הוא הפחית כשבוע בערך מזמן ההתאוששות של המחלה בהשוואה לאנשים שלא שאפו אדים בכלל.

אפשר לשאוף אדים מכוס תה חם או לנסות לשאוף אדים בצורה הבאה: חממו מים נקיים בסיר נקי על הכיריים, תחממו מספיק כדי שייווצרו אדים אבל אל תתנו למים להגיע לרתיחה. תקרבו את הפנים אל מעל לסיר למשך 20-30 דקות בכל פעם ותנשמו עמוק דרך האף.

אתם יכולים לקחת הפסקות אם אתם מרגישים שהפנים שלכם התחממו יותר מדי. אחרי שסיימתם, נגבו את האף כדי להיפטר מכל ההפרשות.

אם תרצו, תוכלו להוסיף לתוך הסיר גם כמה טיפות של שמן להקלה על קשיי נשימה וגודש באף. טיפה אחת מספיקה לכל 15 מ"ל מים. אקליפטוס, מנטה, אורן, רוזמרין, מרווה, נענע, עץ התה (מללויקה מסורגת) ושמן טימין הן אפשרויות נהדרות. התרכובות בצמחים האלה (כמו מנטול ותימול) נמצאות גם בהרבה תרופות ללא מרשם.

אם אין לכם שמנים אפשר להשתמש בצמחי המרפא האלה בצורתם היבשה. אפשר להוסיף אותם לתה ולשאוף את האדים, כך תוכלו לקבל את אותם היתרונות.

קומפרס חם

בחורה שוכבת במיטה עם מגבת רטובה במים חמים על המצח

הניחו את הקומפרס החם על האף ועל המצח מספר פעמים ביום, זה יכול לסייע לנשימה שלכם ולטפל בגודש באף.

אם אין לכם קומפרס, נסו להרטיב מטלית עם מים חמים והניחו אותה על הפנים. חזרו על הפעולה מספר פעמים ביום, זה יעזור לשחרר את הריר ולהקל על הגודש באף.

תנוחו מספיק

גבר עם חולצה ירוקה נח בסלון על ספה משובצת

שינה חובה מאוד לגוף, במיוחד כשאתם לא מרגישים טוב, כדי שהגוף שלכם יוכל להחלים כמו שצריך. מחקרים מראים שהגוף מייצר תאים חדשים של מערכת החיסון בזמן שאנחנו ישנים.

חלבונים שנקראים ציטוקינים החשובים למלחמה בזיהום ובדלקות מיוצרים ומשוחררים במהלך השינה. המשמעות של זה היא ששינה יכולה לשמור על מערכת החיסון במצב טוב. מנוחה גם תיתן לכם את ההפסקה הכל כך נחוצה מקינוח האף.

הוסיפו תרופה למשקה חם

בחורה עם אף מנוזל מחזיקה כוס תה ביד

שתייה חמה היא בהחלט מנחמת כשמרגישים חולים. אם אתם מחליטים להוסיף את התרופה למשקה חם, הקפידו לשתות אותו בתוך 10-15 דקות.

תרופות המיועדות לטיפול בגודש באף מכילות לרוב רכיב הנקרא אנטי היסטמין, הוא יסייע בייבוש מעברי האף והקלה בתסמינים של הנזלת והשיעול. מומלץ לשתות את המשקה החם ביחד עם התרופה לפני השינה.

ניתוח

במקרים חמורים בהם שום טיפול אחר לא עובד קיימות אפשרויות כירורגיות, כולל הליך שמנתק את העצבים שגורמים לבלוטות לייצר יותר מדי ריר.

ניתוח כזה בדרך כלל מסתיים בהצלחה אבל מומלץ לשוחח עם הרופא המנתח כדי להבין לעומק את כל הסיכונים האפשריים.

שתו הרבה נוזלים

שתייה מספקת של נוזלים ושמירה על הגוף רווי בזמן שסובלים מנזלת יכולה להועיל אם יש לכם גם תסמינים של גודש באף. שתייה מרובה תוכל להבטיח שהריר שנמצא בסינוסים שלכם יהיה דליל ונוזלי באופן עקבי, וכך למעשה יהיה לכם קל לך להוציא אותו החוצה.

אם לא תקפידו על שתייה מרובה הריר עשוי להיות עבה ודביק ולהגדיל את הגודש באף עוד יותר.

הימנעו ממשקאות מייבשים ולא מרווים כמו קפה ומשקאות אלכוהוליים.

מקלחות חמות

אם אתם זקוקים להקלה מהירה תנסו לעשות מקלחת חמה. בדיוק כמו תה חם או אדים על הפנים, מקלחת חמה יכולה לעזור להקלה בנזלת וגודש באף. לקבלת התוצאות הטובות ביותר, כוונו את המים החמים על הפנים שלכם ושאפו את האדים.

נטיפוט (שטיפת האף)

בחור צעיר עם משקפיים שוכב עם אף מנוזל

נטיפוט הוא מעין מיכל קטן דמוי מקטרת או שופר. אל המיכל מוסיפים תמיסת מלח חמה או מי מלח ושופכים לאט ובזהירות את התמיסה אל תוך אחד הנחיריים ומוציאים החוצה דרך הנחיר השני.

זו דרך מעולה ונפוצה לשטוף ולנקות את הסינוסים בצורה יסודית לאנשים שסובלים מבעיות בסינוסים. השיטה הזאת נחשבת ליעילה לטיפול בכל אי נוחות באף כולל נזלת.

אפשר לרכוש ערכת נטיפוט בבתי המרקחת, בחנויות או באינטרנט. הקפידו לעקוב אחר הוראות השימוש! שימוש לא נכון בנטיפוט עלול (לעיתים נדירות) להחמיר את המצב ובמקרים מסוימים אפילו לגרום לזיהום בסינוסים.

חשוב להקפיד על שימוש במים סטרילים ומזוקקים ולא במי ברז.

אכלו מאכלים חריפים

אמנם מאכלים חריפים עלולים להחמיר נזלת אבל אם יש לכם תסמינים של גודש באף אז אוכל חריף דווקא יכול לעזור. אם אתם אוהבים או לפחות יכולים לאכול אוכל חריף, אז כדאי לכם לנסות את השיטה הזו.

אם אתם לא אוהבים או פשוט לא רגילים לאכול חריף, נסו להוסיף מעט תבלינים חריפים לאוכל שלכם כדי לראות אם זה עוזר. תבלינים חריפים כמו פלפל קאיין, פלפל רוח רפאים, פלפל הבנרו, ווסאבי, חזרת או ג'ינג'ר הן אופציות נהדרות.

התבלינים האלה, מעבר לטעם שלהם, מרחיבים את המעברים בגוף ויכולים להקל על בעיות בסינוסים.

קפסאיצין

קפסאיצין היא תרכובת אורגנית שומנית שאחראית לחריפות של פלפל הצ'ילי. הוא משמש לטיפול בכאבי עצבי ובמחלת הפסוריאזיס. אם תמרחו אותו מתחת לאף הוא יכול לעזור לטפל באף מנוזל שנגרם כתוצאה מגודש.

על פי מספר מחקרים בתחום, קפסאיצין יעיל יותר לטיפול בתסמינים של אף מנוזל מאשר בודסוניד ללא מרשם.

קנחו את האף

תמיד עדיף לקנח את האף מאשר לשאוף את ההפרשות פנימה. תקפידו לעשות את זה בצורה הנכונה, אם תנשפו חזק מדי בזמן שאתם מקנחים ייתכן שליחה מלאה בחיידקים תעשה את דרכה אל מעברי האוזניים שלכם, זה עלול להוביל לכאבי אוזניים.

הטכניקה הכי טובה היא ללחוץ כל פעם על נחיר אחד ולהוציא את הנזלת בעדינות.

תחסמו את הנחיר

אתם צריכים להיפטר מהריר והליחה אבל חשוב לעשות את זה בעדינות, אם תנשפו החוצה חזק מדי אתם עלולים להחמיר את המצב ולפתח נפיחות ודלקת. העור מסביב לאף רגיש מאוד וקינוח לא נכון עלול לגרום לכאב ותחושת עקצוץ.

אפשר לנסות גם לחסום את אחת הנחיריים, גלגלו נייר טואלט והכניסו אותו בעדינות לתוך נחיר אחד בכל פעם. הנייר יכול לספוג את עודפי הריר שנמצאים בנחיריים. השיטה הזו היא גישה הרבה יותר עדינה לניקוי הריר והליחה מאשר קינוח אף.

איך להתמודד עם אף מנוזל

בחורה עם צעיף אדום סובלת מאף מנוזל

אף מנוזל זאת חוויה לא נעימה. אי הנוחות, הטרחה וחוסר השינה עלולים לגרום לכם להיות עצבניים ומתוסכלים.

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם הנזלת:

נייר טואלט רך

שימוש בנייר טואלט רך יותר טוב לעור שלכם כשאתם מקנחים את האף. הבד איתו אתם מקנחים את האף יכול לעשות שינוי משמעותי. העור מסביב לאף רגיש ונוטה לגירויים, תשתדלו להשתמש בבדים רכים ועדינים.

הימנעו משימוש בנייר סופג, מטפחות או בד, במקום תשתמשו בממחטות נייר טישו לאף, בעדיפות לממחטות שמכילות קרם, מרכך או אלוורה שמיטיבים עם העור ועוזרים להרגיע את הגירוי שנגרם באזור.

אל תתפתו לקנח את האף עם מגבונים לחים! הרטיבות נותנת לחות לאף וזה טוב כי זה מסייע לגודש באף. מגבונים לחים אמנם רטובים אבל הם בדרך כלל מכילים אלכוהול שעלול לייבש את האף, להחמיר את המצב ואפילו לשרוף באזור המגורה.

תיקחו את התרופות לפני השינה

לפעמים קשה להירדם בלילה כשהאף מלא בנזלת, אי הנוחות וקשיי הנשימה עלולים להשאיר אתכם ערים כל הלילה. הגוף שלכם זקוק למנוחה מספקת כדי לרפא את עצמו. השימוש בתרופות או טיפות אף לפני השינה יכול לעזור לכם מאוד.

תנסו מה להיפטר מכמה שיותר נזלת, ליחה וריר לפני שאתם הולכים לישון. זה יכול לסייע לכם להירדם בקלות יותר ולשמור על שינה עמוקה ורציפה. אם אתם סובלים מנזלת אז עדיף להישאר בבית ולנוח, תחסכו מאחרים את הסיכון להידבק ממכם ולהיות מצוננים.

עשו כמיטב יכולתכם לישון מספיק כדי לאפשר לגוף שלכם לאגור כוחות ולרפא את עצמו.

היגיינה

אישה עם חלוק לבן וסבון קשה בידיים

שמירה על היגיינה יכולה לסייע במניעת התפשטות המחלה, הקפידו על היגיינה טובה ועזרו למנוע את התפשטות המחלה. הדבר החשוב ביותר הוא לטפל בעצמכם כמו שצריך כדי שתוכלו להחלים במהרה, אבל חשוב גם לשמור על הסובבים אתכם ולדאוג שלא תדביקו אותם בטעות.

חשוב מאוד להקפיד על היגיינה טובה ולעשות כל שביכולתכם כדי למנוע את התפשטות החיידקים. הקפידו לשטוף את הידיים לעיתים קרובות עם סבון בצורה יסודית, שטפו גם בין האצבעות, מתחת לציפורניים, סביב מפרק כף היד וכמובן את כפות הידיים עצמן. שטיפת ידיים יסודית אמורה לקחת כ-20 שניות.

אם אתם רוצים לקחת את זה צעד אחד קדימה, אז קחו אתכם אלכוג'ל לחיטוי ידיים.

אם אתם משתעלים ומתעטשים, נסו להשתעל או להתעטש לתוך המרפק במקום להשתמש בכפות הידיים. הידיים שלכם נוגעות בדברים רבים במהלך היום (בעצמכם, באנשים אחרים, במשטחים שונים, ועוד), במרפק כמעט ולא משתמשים, זה מפחית משמעותית את הסיכון שהחיידקים יעברו הלאה.

אם אתם תמיד מסתובבים עם טישו בתיק אל תשכחו שאסור לעשות בהם שימוש חוזר. ברגע שסיימתם לקנח את האף או להתעטש לתוך הטישו, זרקו אותו לפח ישר. אל תחזירו אותו לתיק או לכיס שלכם.

סיבוכים אפשריים של נזלת

נזלת או אף מנוזל יכולים לנבוע מפגיעת ראש או טראומה קשה. אם לא תפנו לטיפול הולם עלולים להיגרם סיבוכים חמורים או אפילו נזק תמידי. לאחר שהרופא מאבחן את הסיבה לנזלת, חשוב שתעקבו אחרי תוכנית הטיפול שקיבלתם כדי להפחית את הסיכון לסיבוכים.

סיבוכים אפשריים כוללים בין היתר:

  • נזק מוחי
  • זיהום
  • שיתוק
  • איבוד הכרה/תרדמת

שאלות נפוצות

בחור עם עיניים נפוחות בהבעה של שאלה

האם אפשר להימנע מנזלת?

הקפדה על היגיינה היא הדבר החשוב ביותר! לעיתים קרובות היא יכולה גן למנוע מהחיידקים להתפשט.

כמה טיפים פשוטים לשמירה נכונה על היגיינה:

  • תשטפו אתה ידיים לעיתים קרובות
  • תזרקו טישו/בד משומש אחרי הקינוח או הניגוב של האף
  • תתרחקו מאנשים שסובלים מהצטננות או זיהום
  • אכלו בריא והתעמלו באופן קבוע כדי לעזור בשיפור המערכת החיסונית
  • השתעלו והתעטשו לתוך המרפק ולא לתוך כפות הידיים
  • נקו וחטאו משטחים כמו שולחנות אוכל, שולחנות עבודה, צעצועים, ידיות, כיורים ואמבטיה.

למה הריר הוא חלק חשוב ממערכת הנשימה?

ייצור ריר הוא חלק חשוב והכרחי בדרכי הנשימה, אנחנו צריכים אותו כדי לשמור על הלחות ועל הפעילות התקינה של דרכי הנשימה. הליחה מונעת כניסה של חלקיקים מסוכנים אל תוך הריאות, והיא גם מכילה נוגדנים המסייעים בהשמדת חיידקים.

ברגע שהגוף מייצר יותר מדי ריר הוא רוצה להיפטר ממנו, זה מוביל לשיעול, נזלת, והפרשות נוספות.

מתי צריך לגשת לרופא כשסובלים מאף מנוזל?

הבעיה הזו בדרך כלל מסתדרת מעצמה אבל כדאי לגשת לרופא במקרים הבאים:

  • אם הסימפטומים נמשכים למעלה מ-10 ימים ללא שיפור
  • אם הסימפטומים קשים או חריגים
  • ילדים: הפרשות יוצאות מנחיר אחד בלבד, אם הן בצבע ירוק, עם דם או ריח רע.
  • ילדים: אם יש חשש שחפץ זר שנתקע בתוך האף

הרופא יבצע בדיקה כדי לוודא שהנזלת היא לא סימפטום למצב חמור יותר.

השורה התחתונה

יד של גבר מוציאה טישו מתוך חבילה שמונחת על השולחן

יש הרבה פתרונות שיכולים לסייע בהקלה על הנזלת מבלי להשתמש בתרופות. אף אחת מהשיטות לא נועדה לרפא אתכם או להיפטר מהגורם לבעיה. היתרון הוא שהם יעניקו לכם הקלה בתסמינים.

אף אחד לא אוהב להיות עם אף מנוזל, במיוחד אם אפשר לטפל בבעיה. אם יש לכם אף סתום באופן עקבי, יכול להיות שאתם סובלים מזיהום חמור או אלרגיות מתמשכות.

הקפידו לפנות לרופא לטיפול אם אתם חווים הצטננות, אלרגיות או שנדבקתם בנגיף כלשהו.

ד"ר מארק ליטווק
ד"ר מארק ליטווק

ד"ר מארק ליטווק הוא רופא בכיר בישראל, עם למעלה מ-35 שנות ניסיון ברפואה קונבנציונלית ואלטרנטיבית. ומכהן בתור נשיא איגוד הרופאים המטפלים בשיטת פרופסור רביצ'י. בין היתר, ד"ר ליטווק הוא בעל ידע עשיר והבנה מעמיקה בתחום תוספי התזונה, והוא עומד מאחורי המצאה ופיתוח של מכשירים טיפוליים רבים.

דברו איתנו בתגובות

השאירו תגובה

ויטה פלוס
Logo